«Ως ευρωπαίο αλλά και ατλαντικό σύμμαχο ενημέρωσα τον κ. Χέγκερ για την στρατηγική εταιρική σχέση που συναποφασίσαμε πριν από δύο ημέρες με τον Πρόεδρο Μακρόν. Ένα βήμα ενδυνάμωσης του αυτόνομου δρόμου της Ευρώπης αλλά και ενίσχυσης του νατοϊκού πυλώνα της, κάτι που ασφαλώς ενδιαφέρει και την Σλοβακία γιατί όσο αυξάνονται οι επιχειρησιακές δυνατότητες των κρατών-μελών της ΕΕ τόσο αυξάνεται και η ισχύς και η επιρροή της ατλαντικής συμμαχίας.

Θεωρώ ότι ακολουθώντας τις ίδιες αυτές κατευθύνσεις Ελλάδα και Σλοβακία μπορούν να αναβαθμίσουν σημαντικά τους αμυντικούς και διπλωματικούς τους δεσμούς» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Πολλά υποσχόμενες όμως είναι και οι ελληνοσλοβακικές οικονομικές σχέσεις. Η στρατηγική θέση των δύο κρατών διευκολύνει την ανάπτυξή τους και κυρίως τα πεδία των μεταφορών και της ενέργειας. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε εκτενώς τα σχέδια των δύο χωρών για την ενεργειακή μετάβαση. Σλοβακία και Ελλάδα έχουμε αποφασίσει, από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες να περιορίσουμε, να μηδενίσουμε ουσιαστικά την εξάρτησή μας από τον λιγνίτη ως προς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να κινηθούμε γρήγορα στην πράσινη μετάβαση» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Τουριστική συνεργασία

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι συζήτησαν και τα ζητήματα που αφορούν την τουριστική συνεργασία. «Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός η Ελλάδα για Σλοβάκους επισκέπτες αλλά και η Σλοβακία μπορεί να γίνει ένας ελκυστικός προορισμός για Έλληνες επισκέπτες και προσβλέπω να κάνουμε πολλά περισσότερα στον τομέα της τουριστικής συνεργασίας» είπε.

Επίσης σημείωσε ότι αποφασίστηκε να υπάρξει στενή συνεργασία σε ότι αφορά τον τομέα της πολιτικής προστασίας. «Με ανταλλαγή τεχνολογίας ειδικά στις αναδασώσεις όπου η Σλοβακία έχει μεγάλη εμπειρία και βέβαια είναι σήμερα η ευκαιρία να ευχαριστήσω δημόσια τον Εντουαρντ για την πολύ σημαντική και άμεση ανταπόκριση της χώρας του στην έκκλησή μας για συνδρομή κατά τη διάρκεια των μεγάλων πυρκαγιών που είχαμε φέτος το καλοκαίρι» είπε.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι οδεύοντας προς το τέλος της πανδημίας οι οικονομίες μας δεν μπορούν να υποστούν άλλους περιορισμούς και εφαλτήριο για την ανάπτυξη, για την επανεκκίνηση των οικονομιών μας στην Ευρώπη αποτελεί αναμφίβολα το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Ελλάδα και Σλοβακία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την όσο το δυνατόν πιο ουσιαστική αξιοποίηση των κονδυλίων με κοινό στόχο την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση αλλά και την κοινωνική προστασία και την κοινωνική συνοχή» είπε.