Νέα επίθεση σε αντιφασιστική συγκέντρωση φοιτητών για δεύτερη συνεχόμενη μέρα πραγματοποίησαν οι κουκουλοφόροι που έχουν «ταμπουρωθεί» μέσα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη. Δύο μαθητές τραυματίστηκαν, ενώ άλλοι παρέμειναν επί ώρες εγκλωβισμένοι μέσα σε αίθουσες, με τους γονείς τους να σπεύδουν στο σχολείο για να απομακρύνουν τα παιδιά τους. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ζήτησε παρέμβαση εισαγγελέα, ενώ η αντιπολίτευση την κατηγορεί ότι δεν καταγγέλλει τη χρυσαυγίτικη δράση.

Νέα επίθεση των φασιστών

Ομάδα κουκουλοφόρων, που στηρίζονται από τη Χρυσή Αυγή όπως έγινε γνωστό από χθες, βγήκε έξω από τα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και πέταξε αντικείμενα, πέτρες, φωτοβολίδες, κροτίδες, καθώς και βόμβες μολότοφ κατά της συγκέντρωσης των φοιτητών, έξω από το σχολείο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του voria.gr, η ομάδα κινήθηκε τρέχοντας για να επιτεθεί στους φοιτητές, ενώ ταυτόχρονα και ομάδα κουκουλοφόρων που ήταν έξω από το σχολείο κινήθηκε προς τη συγκέντρωση των φοιτητών.

Τι καταγγέλλουν οι φοιτητές

Λίγο πριν τα σημερινά επεισόδια, ο Τάσος Παπαδόπουλος, μέλος του Συλλόγου φοιτητών της Νομικής του ΑΠΘ μίλησε στην ΕΡΤ για τα χθεσινά επεισόδια και την προϊστορία τους. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η ομάδα που επιτέθηκε χθες στους φοιτητές, που βρέθηκαν στο σχολείο, για να καταδικάσουν προηγούμενη επίθεση που δέχτηκαν, αποτελείτο κυρίως από εξωσχολικούς εθνικιστές, που οργανωμένοι και εξοπλισμένοι προσπάθησαν να σπείρουν τον φόβο σε φοιτητές και μαθητές.

Οργανωμένη επίθεση από ομάδες φασιστών κατά των φοιτητών και των αντιφασιστικών οργανώσεων και μάλιστα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κατήγειλε ο Γιάννης Βασιλειάδης, γραμματέας της ΚΝΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε αυτές οι ομάδες επί δύο ημέρες, εχθές και σήμερα πιο οργανωμένα επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, πέτρες, και άλλα αντικείμενα κατά των φοιτητών και άλλων φορέων που ήρθαν να διαμαρτυρηθούν για τα περιστατικά βίας των τελευταίων ημερών. Όπως σημειώνει οι κουκουλοφόροι δεν έχουν καμία σχέση με τους μαθητές αλλά είναι «ακροδεξιά, φασιστικά και χουλιγκάνικα στοιχεία».

Ο ίδιος κατήγγειλε την Αστυνομία καθώς όπως είπε δεν προστάτεψε τους φοιτητές, αντίθετα έριξε στους ίδιους χημικά, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα ευθύνη στις διευθύνσεις των σχολείων καθώς όπως είπε δεν κατονομάζουν αυτά τα άτομα για να διαπιστωθεί αν είναι ή όχι μαθητές.

Τραυματίστηκαν μαθητές – Επίθεση σε μαθήτρια μέσα στο σχολείο

Τρομοκρατημένοι γονείς μαθητών έσπευσαν στο σχολικό συγκρότημα για να διαπιστώσουν αν είναι καλά τα παιδιά τους. «Δεν γίνεται να ζούμε με το άγχος το τι θα γίνει με τα παιδιά μας στο σχολείο», είπε χαρακτηριστικά γονέας μαθήτριας της Ά Λυκείου του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

«Πρέπει να είναι και μαθητές αυτοί που συμμετέχουν στα επεισόδια αλλά πρέπει να μπαίνουν και άλλα άτομα από πίσω. Δεν πιστεύω ότι βγαίνουν από την τάξη για να πετάξουν και ξαναμπαίνουν. Εγώ προσωπικά δεν γίνεται να είμαι στη δουλειά μου και να έχω το μυαλό μου εδώ πέρα», κατέληξε.

Αρκετά παιδιά αποχώρησαν από το σχολείο μετά τα εκτεταμένα επεισόδια. Δύο τραυματίες μαθητές κλήθηκε να παραλάβει το ΕΚΑΒ από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στον χώρο πέριξ του σχολείου. Προς το παρόν είναι άγνωστες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τραυματίστηκαν οι δύο μαθητές.

Μαθήτρια στο ένα από τα δύο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης κατήγγειλε ότι δέχθηκε επίθεση από τους κουκουλοφόρους μέσα στο σχολείο. Η κοπέλα, μέλος του δεκαπενταμελούς του σχολείου, είχε δηλώσει πως αυτοί που επιτέθηκαν χτες στους φοιτητές ήταν ακροδεξιά στοιχεία, και αυτό προφανώς τους ενόχλησε.

Εγκλωβίστηκαν μαθητές σε αίθουσες

Για ώρες εγκλωβισμένοι παρέμεναν μαθητές μέσα σε αίθουσες των σχολείων αφού δεν μπορούσαν να βρουν τρόπο να αποχωρήσουν. Οι φοιτητές αποχώρησαν με πορεία προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

«Είναι απαράδεκτη η κατάσταση. Έχει ευθύνη η διεύθυνση του σχολείου και η Αστυνομία που τα επιτρέπει αυτά. Άγνωστοι που κάνουν τους μαθητές, ακραία στοιχεία που πρόσκεινται στη Χρυσή Αυγή όπως μας είπαν οι ίδιοι όταν τους ρωτήσαμε το γιατί, μπαίνουν πάνω από τα κάγκελα και πετούν βόμβες μολοτοφ, πέτρες, προς γονείς και εκπαιδευτικούς μέσα από το σχολείο. Μας είπαν «είμαστε μέλη της Χρυσής Αυγής και θέλουμε να διώξουμε τους διαδηλωτές»», είπε ο Θανάσης Κοκωνάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας.

Προκαλούσαν οι κουκουλοφόροι με ναζιστικούς χαιρετισμούς

Για όσους είχαν αμφιβολία ποιοι έχουν πραγματοποιήσει τις επιθέσεις των δύο τελευταίων ημερών, φρόντισαν οι ίδιοι οι κουκουλοφόροι να δώσουν την απάντηση. Προχώρησαν σε ναζιστικούς χαιρετισμούς μέσα από τα ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης, ενώ φώναζαν εθνικιστικά συνθήματα.

Καρέ καρέ οι ναζιστικοί χαιρετισμοί

Εξι συλλήψεις από την Αστυνομία

Σε έξι συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία μετά τα πρωινά επεισόδια στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά προσήχθησαν από την ευρύτερη περιοχή 40 άτομα, από τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα τα 34.

Οι συλληφθέντες είναι όλοι ανήλικοι, 15 έως 17,5 ετών, ενώ εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για οπλοκατοχή και, κατά περίπτωση, για απείθεια. Σύμφωνα με την Αστυνομία, πάνω τους βρέθηκαν μαχαίρια, σιδερογροθιές κι ένας κόφτης.

Ήδη, οι πρώτοι τρεις ανήλικοι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα που άσκησε εις βάρος τους ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί όπλων. Αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού ορίστηκε δικάσιμος για τον Φεβρουάριο ενώπιον του Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τη δικογραφία, κατείχαν μαχαίρια, ενώ φέρονται να κατευθύνονταν προς το σχολείο, όταν ξέσπασαν τα επεισόδια προς συνδρομή των ατόμων που βρίσκονταν εντός του συγκροτήματος.

Η καταγγελία του ΚΚΕ για την επίθεση και οι ευθύνες της Αστυνομίας

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Καταγγέλλουμε την εγκληματική επίθεση χρυσαυγίτικων, εθνικιστικών και ναζιστικών ομάδων με ξύλα, λοστάρια, πέτρες, ακόμα και βόμβες μολότοφ, μέσα από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ενάντια σε γονείς, μαθητές και φοιτητές.

Είναι απαράδεκτη η στάση της Αστυνομίας. Την ώρα της επίθεσης των φασιστικών ομάδων οι αστυνομικές δυνάμεις απωθούσαν ρίχνοντας χημικά και δακρυγόνα τους γονείς, τους μαθητές και τους φοιτητές και έκαναν πλάτη στις φασιστικές δυνάμεις». Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται: «Τεράστιες είναι οι ευθύνες τόσο της διεύθυνσης του σχολείου όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που με την ανοχή τους το σχολείο μετατράπηκε σε ορμητήριο των φασιστών με τους μαθητές που πήγαν το πρωί να κάνουν το μάθημα τους να βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στο κτήριο. Η κυβέρνηση να αναλάβει τώρα τις ευθύνες της».

Φίλης για Κεραμέως: Αρνείται να καταδικάσει τη χρυσαυγίτικη δράση

Ο Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε κριτική για την στάση που κρατά το υπουργείο Παιδείας, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ίδιος, αρνείται να καταδικάσει τη χρυσαυγίτικη δράση.

«Για δεύτερη μέρα σήμερα, ακροδεξιές ομάδες, με τις ευλογίες της Χρυσής Αυγής, χρησιμοποιούν ως ορμητήριο σχολεία στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και επιτίθενται σε φοιτητές και μαθητές. Η κυβέρνηση αρνείται να καταδικάσει χωρίς περιστροφές και να κατονομάσει τους δράστες. Το πρωί στη Βουλή, η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτησή μου, περιορίστηκε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση είναι εναντίον… ‘της διακοπής μαθημάτων από οπουδήποτε κι αν προέρχεται’!», σημειώνει ο Νίκος Φίλης, ανάμεσα σε άλλα.

Αντιφασιστικό συλλαλητήριο το απόγευμα της Τετάρτης στην Σταυρούπολη

Αντιφασιστικό συλλαλητήριο καλούν φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία, σύλλογοι γονέων, η ΚΝΕ, η ΚΕΕΡΦΑ κ.ά. το απόγευμα της Τετάρτης στην πλατεία Τερψιθέας στην Σταυρούπολη στις 18:30.

«Δεν ξεχνάμε πως ένα χρόνο πριν, το μαθητικό κίνημα των καταλήψεων μαζί με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους της πόλης έδωσε το πιο ηχηρό μήνυμα ότι οι φασίστες ανήκουν στην φυλακή, στη μεγαλειώδη διαδήλωση χιλιάδων την ημέρα της καταδίκης των χρυσαυγιτών.

Με το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα μαζί με το εργατικό κίνημα που δίνει τις μάχες στα νοσοκομεία και τα σχολεία, με τη νεολαία στα πανεπιστήμια, έχουμε την δύναμη να τους βάλουμε ξανά φρένο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ.