Ερωτήματα για τα εμβόλια απάντησε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο καθηγητής με αφορμή και την κατάσταση της υγείας του Βασίλη Λεβέντη που διασωληνώθηκε λόγω κοροναϊού και πάσχει από υποκείμενο νόσημα, ξεκαθάρισε ότι το εμβόλιο ενδείκνυται για νεφροπαθείς και διαβητικούς που θα πρέπει να είναι από τους πρώτους που θα προσέλθουν για την τρίτη δόση «καθώς σε αυτούς απευθύνεται χωρίς να υπάρχει αντένδειξη».

«Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις τα εμβόλια χρειάζονται στις κατηγορίες ανοσοκατασταλμένων και νεφροπαθών», συμπλήρωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».

Το «όπλο Γιαμαρέλλου»

«Βρισκόμαστε σε πλεονεκτική θέση στην πρόληψη καθώς το βασικό εργαλείο είναι ο γενικός εμβολιασμός. Για το πρώιμο στάδιο της μόλυνσης έχουμε όπλο τα αντιικά που λαμβάνονται από το στόμα και όχι ενδοφλέβια και μεταξύ αυτών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν προληπτικά σε ασθενείς υψηλού κινδύνου είναι τα μονοκλωνικά, με τρία κοκτέιλ, άλλα ενδομυικά και άλλα υποδόρια.

Και τα αντιικά που θα βγουν σε λίγο καιρό και θα χορηγούνται από το στόμα, δίνονται στο πρώιμο στάδιο της μόλυνσης, ενώ για τις ΜΕΘ το οπλοστάσιο ενισχύθηκε με τα ανοσοτροποποιητικά που ακούσατε χθες από την ομάδα Γιαμαρέλλου και για την οποία είμαστε υπερήφανοι», είπε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Πρόσθεσε ότι αναμένεται η έγκριση του φαρμάκου και εξήγησε ότι μπλοκάρει τις κυτταροκίνες, «μια καταιγίδα έντονης φλεγμονής που πολλές φορές είναι και το αίτιο της κακής έκβασης σε ασθενείς».

Ο κ. Γώγος πρόσθεσε ότι παρόμοια φάρμακα που χρησιμοποιούνται στις ΜΕΘ, «για να ξέρει ο κόσμος ότι έχουμε οπλοστάσιο, είναι η κορτιζόνη και η δεξαμεθαζόνη, που είναι πολύ ισχυρός σύμμαχος».