Η υγεία του 6χρονου παιδιού χαρακτηρίζεται σταθερά κρίσιμη με τους γιατρούς του να εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι. Την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα ερωτήματα για τις συνθήκες του ατυχήματος, και για το αν τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες ασφαλείας.

Όπως ανέδειξε η εκπομπή Live News στο MEGA, τα στοιχεία της έρευνας μετά το ατύχημα δείχνουν ότι οι δεσμεύσεις των διοργανωτών όπως εμφανίζονταν και στην επίσημη ιστοσελίδα τους δεν τηρήθηκαν.

Συγκεκριμένα έπρεπε να υπάρχει απόσταση ενός μέτρου από τις πλαστικές προστατευτικές μπαριέρες μέχρι το πεζοδρόμιο και τα κάγκελα για τους θεατές. Στα πλάνα και τις φωτογραφίες όμως οι μπαριέρες στα περισσότερα σημεία της διαδρομής βρίσκονται ακριβώς μπροστά από τα κάγκελα και τον κόσμο.

Αποστάσεις ασφαλείας και τεχνικές κατασκευές

Το άτυχο παιδί που τραυματίστηκε βρισκόταν στο σημείο, που τα πόδια από τα κάγκελα ακουμπούν στις προστατευτικές μπαριέρες.

Το ένα μέτρο απόσταση ασφαλείας που υπόσχονταν οι διοργανωτές και που ίσως μείωνε τη σφοδρότητα της σύγκρουσης, δεν τηρήθηκε στην πράξη όπως δείχνει ξεκάθαρα η σύγκριση.

Οι πλαστικές μπαριέρες, για να παρέχουν μεγαλύτερη προστασία πρέπει να είναι πάντοτε γεμάτες με νερό, επειδή αυτό προσθέτει βάρος και τις κρατάει καλύτερα στη θέση τους. Στο χθεσινό pick όλες οι μπαριέρες ήταν άδειες, όπως δείχνουν οι εικόνες μετά το ατύχημα.

Αυτό πιθανότατα έγινε για λόγους ευκολίας και κόστους. Από τη μια οι διοργανωτές δεν ήθελαν να χάνουν χρόνο μετά από κάθε ατύχημα, μέχρι ο δρόμος να στεγνώσει για να συνεχιστεί ο αγώνας και από την άλλη οι καλύτερης ποιότητας μπαριέρες από ενισχυμένο πλαστικό μπορεί να σπάνε πιο δύσκολα αλλά κοστίζουν πιο ακριβά.

Ο δημοσιογράφος και εκφωνητής του αγώνα, Τάκης Πουρναράκης υποστηρίζει πως τα μέτρα ασφαλείας ήταν τα προβλεπόμενα

«Τα μέτρα ασφαλείας για μένα είναι επαρκή, γιατί το καρτ δεν βγαίνει από τα κάγκελα, επανέρχεται μέσα στην πίστα. Άρα τα μέτρα ασφαλείας και επαρκή είναι και προστατεύουν όλους τους ανθρώπους».

Από χθες τόσο αυτόπτες μάρτυρες όσο και κάτοικοι γενικότερα στο κέντρο της Πάτρας, αναρωτιούνται αν ο συγκεκριμένος δρόμος, με τα φρεάτια και τις κακοτεχνίες σε ορισμένα σημεία της ασφάλτου, πληροί από μόνος του, τους κανόνες ασφαλείας που ισχύουν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τι αναφέρει ο οδηγός του καρτ

«Η πίσω αριστερή μου γωνία, η ουρά δηλαδή, με το μπροστινό δεξί μέρος ενός άλλου καρτ, ήρθαν σε επαφή με αποτέλεσμα όλο αυτό να με απογειώσει, να με στείλει στα προστατευτικά, στα πλαστικά προστατευτικά, τα jersey όπως τα λέμε στην ειδική ορολογία…», τόνισε ο οδηγός του καρτ στο LIVE NEWS.

Κανείς δεν πρόλαβε να αντιδράσει σε αυτά τα δύο δευτερόλεπτα, που πέρασαν από τη στιγμή που το καρτ έφυγε από την πορεία του… Ο μικρός που βρισκόταν πίσω από τις μπαριέρες και τα προστατευτικά κιγκλιδώματα πέφτει στο σημείο αναίσθητος.

«Θέλω να το δω το παιδί ζωντανό, θέλω να το δω το παιδί ζωντανό να προχωράει, να μου έρθει να μου μιλήσει, να του μιλήσω. Αυτό είναι η προτεραιότητα», λέει ο οδηγός.

Στον εισαγγελέα διοργανωτές και οδηγός

Το μεσημέρι τα 4 μέλη της διοργανώτριας αρχής του αγώνα και ο οδηγός που έχασε τον έλεγχο οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα κι αφέθηκαν ελεύθεροι. Όλοι τους είχαν συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου για το αδίκημα της σωματικής βλάβης από αμέλεια.