Οι εργαζόμενοι αποτελούν θεμέλιο λίθο της αγοράς και τα τελευταία νομοσχέδια μόνο καλά δεν ήταν, σχολίασε ο Χάρης Κυπριανίδης μιλώντας στο περίπτερο του Οικονομικού Ταχυδρόμου στη ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και μέλος του Δ.Σ. της ΓΣΕΕ στάθηκε ιδιαίτερα στο τελευταίο νομοσχέδιο, το καλοκαίρι, επισημαίνοντας πως περιλάμβανε μεν κάποιες προτάσεις των σωματείων, όμως αναφορικά με τις συμβάσεις εργασίας, το ωράριο, τη χορήγηση των αδειών ήταν δυσμενές.

Θηλιά στο λαιμό του εργαζομένου

Συγκεκριμένα, μίλησε για «θηλιά στο λαιμό του εργαζομένου» δεδομένου πως δίδεται το δικαίωμα στον εργοδότη να επιβάλει τα «θέλω του», χωρίς ο εργαζόμενος να μπορεί να διαπραγματευτεί.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων και άρα της αγοραστικής τους δύναμης.

Ο κύριος Κυπριανίδης αρνήθηκε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης πως τα ίδια πρότυπα ακολουθούνται και στην Ευρώπη, εξηγώντας πως στην Ευρώπη ο εργοδότης δεν μπορεί ανεξέλεγκτα να διευθετήσει το ωράριο του εργαζομένου, ο οποίος αν δεν δεχτεί απειλείται ακόμη και με απόλυση.

«Τώρα δεν υπάρχει ούτε συμφωνία ούτε πλαίσιο» τόνισε χαρακτηριστικά και αυτό δεν ωφελεί ούτε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ουσιαστικά είναι κομμάτι των εργαζομένων. Το ποιος ωφελείται θα πρέπει να αναζητηθεί στις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μεγάλα συμφέροντα.

Κατώτατος μισθός τουλάχιστον 751 ευρώ

Στο ερώτημα του τι θα πρέπει να αλλάξει σε σχέση με το νέο πλαίσιο, ο κύριος Κυπριανίδης ήταν σαφής: Ζήτησε επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, επισημαίνοντας πως θα έπρεπε δε, να είναι στα 809 ευρώ.

«Η αύξηση που δόθηκε, δεν δόθηκε ποτέ» σχολίασε, κάνοντας λόγο και για το κύμα ακρίβειας που έρχεται επιδεινώνοντας τις συνθήκες για τους εργαζομένους και καταναλωτές.

Κουφάρια στη βιομηχανική ζώνη της Σίνδου

Εξάλλου, όπως τόνισε, το νούμερο ένα κόστος για την επιχείρηση δεν είναι το μισθολογικό, αλλά η φορολόγηση. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης έφερε ως παράδειγμα το πόσο φτωχή είναι η Μακεδονία και τα κουφάρια των άδειων κτιρίων που συνθέτουν πλέον τη βιομηχανική ζώνη της Σίνδου, καθώς πολλές επιχειρήσεις μεταφέρονται σε άλλες χώρες, κυρίως λόγω της υψηλής φορολόγησης.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στην πρόκληση της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, με τον κύριο Κυπριανίδη να αναφέρεται στην ανάγκη προσαρμογής των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων στη νέα εποχή.

«Ο εργαζόμενος, δυστυχώς, μένει συνέχεια πίσω στις γνώσεις του» παραδέχτηκε, εξηγώντας πως στη χώρα μας τα προγράμματα και σεμινάρια εκπαίδευσης δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα να υπάρχει κενό, κενό στην υγεία και ασφάλεια αλλά και στην εκπαίδευση στη νέα τεχνολογία.

Υποστελεχωμένο το ΣΕΠΕ

Αναφορικά με το ρόλο του ΣΕΠΕ, που ήταν ένα ακόμη επίμαχο σημείο του πρόσφατου νομοσχεδίου για τα εργασιακά που τα σωματεία θα ήθελαν να έχει σβηστεί, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης υποστήριξε πως το θέμα δεν είναι, αν το ΣΕΠΕ θα είναι ανεξάρτητη αρχή, το ποια θα είναι η μορφή του, αλλά το γεγονός πως είναι υποστελεχωμένο.

«Αν θέλουμε να ακολουθούμε ευρωπαϊκές πρακτικές θα πρέπει να υπάρχει ο έλεγχος και ο φόβος προς τον εργοδότη πως θα ελεγχθεί» σχολίασε εκφράζοντας δυστυχώς την εκτίμηση πως η μαύρη εργασία διογκώνεται και αφού δεν υπάρχει έλεγχος θα συνεχίσει να ευδοκιμεί.

Μάλιστα, ο κύριος Κυπριανίδης έκανε τη θλιβερή πρόβλεψη πως με τις εκτιμήσεις για τα λουκέτα να είναι πολύ υψηλές, «η ανεργία θα εκτοξευτεί σε επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί», κάτι που επιβεβαιώνει την ανάγκη που υπάρχει η κυβέρνηση να στηρίξει τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας.

Στο ερώτημα τι περιμένετε από τον Αλέξη Τσίπρα, κατά την αποψινή ομιλία του, ο κύριος Κυπριανίδης ήταν σαφής: «δεν περιμένω να μου πει» τόνισε, εξηγώντας πάντως πως η αντιπολίτευση, όπως και η κυβέρνηση θα πρέπει να ακούσουν τους εργαζομένους.