Προσωρινό… φρένο έχει βάλει η πολυαναμενόμενη – πλην όμως καθυστερημένη – εισήγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη χορήγηση τρίτης δόσης στη Γηραιά Ηπειρο, στο περαιτέρω άνοιγμα της σχετικής εκστρατείας στη χώρα μας. Ετσι, μετά την εκκίνηση του προγραμματισμού των ραντεβού για 285.000 ανοσοκατεσταλμένους, εκκρεμεί το τελικό πράσινο φως για άλλες ευάλωτες ομάδες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού εισηγήθηκαν ότι πέραν των ανοσοκατεσταλμένων και των ηλικιωμένων που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας είναι αναγκαία η επέκταση του μέτρου και για τους πολίτες άνω των 60 ετών. Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση αυτή είναι ότι η ανοσία τους δυνητικά θα αρχίσει να φθίνει κατά τους κρίσιμους χειμερινούς μήνες, οπότε αναμένεται έξαρση των μεταδόσεων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επερχόμενη πίεση στο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό και προτείνουν η επαναληπτική δόση να χορηγείται έξι έως και οκτώ μήνες μετά την ολοκλήρωση του πρώτου εμβολιασμού τους.

Παράλληλα, όμως, στον υπό εξέλιξη γόνιμο επιστημονικό διάλογο εισακούστηκε και το αίτημα των υγειονομικών για την ανάγκη επιπλέον θωράκισής τους. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τα τέλη Αυγούστου η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά ανέβασε τους τόνους σε επιστολή της με τελικούς αποδέκτες τα μέλη της Επιτροπής, ξεκινώντας ως εξής: «Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ επανειλημμένως έχει ζητήσει την εισήγησή σας για τον εμβολιασμό των υγειονομικών με την τρίτη δόση». Στην ίδια, δε, επιστολή σχολιάζεται ως «αδιανόητο» να μην υπάρχει σχετική μέριμνα. Αντίστοιχο, όμως, είναι το αίτημα και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, που αποτυπώνει την αγωνία για τις πανδημικές εξελίξεις και για τη συγκράτηση του τέταρτου κύματος στις δομές υγείας.

Με βάση τις ίδιες ανησυχίες, οι αποφάσεις κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προηγούνται του ΕΜΑ, που καθυστερεί να γνωμοδοτήσει σχετικά, έχοντας ήδη ξεκινήσει τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε ηλικιωμένους – με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Γαλλία.

Εγκλωβισμένοι στις διαδικασίες

Εντούτοις και σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, το αποτέλεσμα είναι, εξαιτίας της αργοπορίας αυτής, να «εγκλωβίζονται» οι σχετικές διαδικασίες, δεδομένου ότι αρκετά μέλη της Επιτροπής επιμένουν ότι είναι αναγκαίο πρωτίστως να αποφανθεί η ευρωπαϊκή ρυθμιστική Αρχή, παρότι δεν έχουν εκφραστεί επιστημονικές αντιρρήσεις σχετικά με την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης στις παραπάνω ευάλωτες κατηγορίες πολιτών. Εν τω μεταξύ, ο ΕΜΑ έχει δώσει ένα ασαφές χρονοδιάγραμμα, τοποθετώντας χρονικά τις ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες, επαναλαμβάνοντας σε κάθε ευκαιρία πως χρειάζεται περισσότερα δεδομένα. Για τον λόγο αυτό, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αποφασίζουν να χορηγήσουν αναμνηστικές δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένους νομικούς κινδύνους, δεδομένου ότι δεν συνιστάται ακόμη από τη ρυθμιστική Αρχή φαρμάκων της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε στα τέλη Αυγούστου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, όμως, διχογνωμία επικρατεί στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για τη μαζική χορήγηση αναμνηστικής δόσης. Πριν από λίγες ημέρες, σε δημοσίευμα της έγκριτης ιατρικής επιθεώρησης «Lancet», ειδικοί – ανάμεσά τους και ειδήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) – υπογραμμίζουν ότι, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, η ενισχυτική δόση κρίνεται απαραίτητη σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι. «Τα διαθέσιμα αποθέματα εμβολίων θα μπορούσαν να σώσουν περισσότερες ζωές αν χρησιμοποιηθούν σε ανεμβολίαστους πληθυσμούς»,προσθέτουν οι συγγραφείς, σπεύδοντας να συμπληρώσουν ότι η αποτελεσματικότητα του βασικού εμβολιαστικού σχήματος αποδεικνύεται υψηλή και μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα.

Εν τω μεταξύ, μόλις χθες, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τedros Adhanom Ghebreyesus επανέλαβε εκ νέου πως «ο διεθνής Οργανισμός προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ανισότητες για τα εμβόλια από τον περασμένο χειμώνα, ζητώντας από τους ηγέτες χωρών και κυβερνήσεων να επιβάλουν μορατόριουμ στην τρίτη δόση του εμβολίου έως το τέλος του έτους για να προωθήσουν τα πλεονάζοντα εμβόλια σε χώρες με χαμηλό εισόδημα».

 

Σεβασμός

 Διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε «αυταρχικό πρωτόκολλο» που θα οδηγήσει σε απολύσεις, έδωσε προχθές ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, αναφερόμενος στις προβλέψεις για τους ανεμβολίαστους. Και πρόσθεσε, μιλώντας στον Σκάι, πως «η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει τους κανόνες κοινωνικής ειρήνης και ευταξίας. Τα μέτρα, τα οποία λαμβάνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, προσπαθούμε να είναι όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένα ως προς τον σεβασμό δικαιωμάτων και ελευθεριών και ταυτόχρονα προστατευτικά για τη δημόσια υγεία, για την υγεία των πολιτών».