Στις 30 Σεπτεμβρίου θα συνεχιστεί η δίκη για την επίθεση με βιτριόλι που δέχθηκε η Ιωάννα Παλιοσπύρου, στις 20 Μαΐου 2020, στην Καλλιθέα, συγκλονίζοντας το πανελλήνιο.

Η γενναία Ιωάννα θέλησε να κοιτάξει στα μάτια τη γυναίκα που από τη μία στιγμή στην άλλη τής κατέστρεψε τη ζωή, ωστόσο εκείνη επέλεξε να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο.

Δεκαέξι μήνες μετά την επίθεση με βιτριόλι και αναρίθμητα χειρουργεία, η Ιωάννα, κάνοντας επίδειξη ψυχικής δύναμης, πήγε στο δικαστήριο, δήλωσε τα στοιχεία της και αναμένεται να καταθέσει πρώτη στην επανέναρξη της δίκης.

Από την άλλη, η Έφη Κακαραντζούλα άσκησε το κατά νόμο δικαίωμά της να μην παραστεί ούτε στο δικαστήριο, ενώ ο συνήγορός της, Σάκης Κεχαγιόγλου ζήτησε τη μετατροπή του κατηγορητηρίου, αλλά και την εξαίρεση των τριών γυναικών από τους ενόρκους.

«Για ακόμα μια φορά αυτή που προσπάθησε να με σκοτώσει απέδειξε πόσο ψυχρή και πόσο δειλή είναι», ανέφερε η Ιωάννα βγαίνοντας από το δικαστήριο με τη θεραπευτική μάσκα.

Θα καταθέσει στη δίκη μάρτυρας «κλειδί»

Στις 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται να παρουσιαστούν νέα στοιχεία και δεν αποκλείεται να υπάρξει και η κατάθεση ενός μάρτυρα – κλειδί.

Πρόκειται για έναν άντρα που έχει δει την 37χρονη κατηγορούμενη να παρακολουθεί την Ιωάννα και αναμένεται να αποκαλύψει λεπτομερώς όσα παρατήρησε και του προκάλεσαν εντύπωση, σύμφωνα με τo STAR.

Μάλιστα, φέρεται να ισχυρίζεται πως ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με την 37χρονη κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης της Ιωάννας, ενώ την διέκρινε και πολλές φορές κάτω από το σπίτι της.

Ο κατάλογος των μαρτύρων από την πλευρά της Ιωάννας περιλαμβάνει συνολικά 34 άτομα, μεταξύ των οποίων εργοδότες της, τον πρώην σύντροφό της, φίλους της και γιατρούς της και έχει επιδοθεί στην έδρα ενώ η 36χρονη αναμένεται να προσκομίσει μόνο μια μάρτυρα, σύμφωνα με τον σταθμό.

«Όποτε και να έρθει στη δίκη, η Ιωάννα θα την περιμένει»

Ο δικηγόρος του θύματος, Νίκος Αλεξανδρής, θεωρεί άκομψο το γεγονός ότι η κατηγορούμενη απουσίαζε από τη σημερινή διαδικασία και μέγιστη ασέβεια προς το Δικαστήριο.

«Η προσπάθεια να αποφύγει την Ιωάννα, τους ενόρκους και όλο το επιμελητήριο είναι ασέβεια, ύβρις και πιστεύω πως θα ληφθεί υπόψιν και κατά την διαδικασία της απόφασης της ποινής. Δείχνει πόσο ψυχρός άνθρωπος ήταν, είναι και παραμένει. Δεν είχε το σθένος ούτε καν να αντικρύσει το θύμα. Δεν είχε το θάρρος ούτε καν να σκύψει το κεφάλι, να χαμηλώσει το βλέμμα» ανέφερε, μιλώντας στο STAR.

Μάλιστα, μετέφερε και μία δήλωση της Ιωάννας προς όλους: «Οποτεδήποτε εμφανιστεί η κατηγορούμενη, η Ιωάννα θα είναι εκεί και θα την περιμένει. Ακόμα και στην τελευταία συνεδρία».

Ωστόσο, το θύμα «έχει καταδικαστεί ισόβια» μετά από μία τέτοια επίθεση και διερωτήθηκε «ποια ποινή θα αποζημιώσει αυτό το κορίτσι;».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ψυχολογική φόρτιση της Ιωάννας ενόψει της δικής την έχει πάει μήνες πίσω στη θεραπεία της ενώ έχει χειροτερεύσει κατά πολύ τόσο η σωματική της υγεία, όσο και η ψυχολογική λεπτή ισορροπία της.

«Πέρα από το γεγονός ότι ξαναζεί τις στιγμές της επίθεσης, αυτό το κορίτσι συνεχώς φορτίζεται ψυχολογικά κάτι το οποίο είναι απαγορευτικό για την εξέλιξη της υγείας της. Ωστόσο, έχει επιδείξει ένα ιδιαίτερο σθένος, πυγμή και αποφασιστικότητα και, κόντρα στις εισηγήσεις συγγενών και γιατρών της, έχει αποφασίσει ότι οπότε γίνεται η δίκη θα είναι εκεί μέχρι την ώρα που θα αποδοθεί δικαιοσύνη» κατέληξε.

Αγωνιά η γιατρός της Ιωάννας

Για την εμφάνιση της Ιωάννας Παλιοσπύρου στη δικαστική αίθουσα μίλησε στο «LIVE NEWS» η διευθύντρια Πλαστικής Χειρουργικής στο Θριάσιο, Μαρία Καλοφώνου.

«Ήμουν στο δικαστήριο, έχω να καταθέσω πολύ συγκεκριμένα πράγματα, που αφορούν στην υγεία της Ιωάννας. Περίμενα να δω πόσο θα αντέξει. Ανησυχώ πραγματικά και ανθρώπινα. Θεωρώ δικαίωμά της και τιμή της που θέλει να συμμετέχει σε όλη αυτή τη διαδικασία» ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Το ζητούμενο είναι η Ιωάννα να έχει ενεργό συμμετοχή στη ζωή, αλλά ανησυχώ βλέποντας αυτό το στρες το μεγάλο να έχει ήδη επιπτώσεις πάνω στην υγεία της, στο σώμα της, στο δέρμα της και δεν ξέρουμε και πως θα εξελιχθεί όλο αυτό που ζει».

Παράλληλα, η κ. Καλοφώνου εξήγησε τη μάσκα που φορά η Ιωάννα, όχι μόνο όταν βγαίνει έξω στο δρόμο, αλλά και για αρκετές ώρες μέσα στο σπίτι της. «Η μάσκα είναι διπλή. Υπάρχει ένα φύλλο λεπτό σιλικόνης, το οποίο ακουμπά πάνω στο τραύμα και στη συνέχεια μια σκληρή πλαστική κατασκευή. Και τα δύο έχουν σκοπό να πιέζουν τις ουλές, γιατί οι μετεγκαυματικές ουλές έχουν την τάση να υπερτρέφονται, να φουσκώνουν, γι’ αυτό πρέπει να πιέζουμε τις ουλές».

«Η Ιωάννα φοράει αυτή τη διπλή μάσκα πολλές ώρες κάθε μέρα, παρά τη δυσκολία στην κίνηση που προκαλεί. Δεν είναι μια μάσκα που φόρεσε για να έρθει, είναι η θεραπεία της» συμπλήρωσε.

Όπως συμπλήρωσε η διευθύντρια Πλαστικής Χειρουργικής στο Θριάσιο, λίγα σημεία στο σώμα της Ιωάννας είναι ανέπαφα από το βιτριόλι που δέχθηκε. «Έχει καεί πέρα από το πρόσωπο, στον κορμό και τα χέρια. Τα σημεία χωρίς τραύματα είναι από τα γόνατα και κάτω» πρόσθεσε.

Τέλος, η Μαρία Καλοφώνου αναφέρθηκε και στη συνομιλία που είχε με την Ιωάννα στο περιθώριο της σημερινής διαδικασίας. «Με ρώταγε λεπτομέρειες για την αγωγή της. Βάζει στόχους για να συνεχίσει τη ζωή της» κατέληξε.

Η εξαίρεση των γυναικών ενόρκων και το ενδεχόμενο δεύτερου συνεργού

Στο μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει η απόφαση του συνηγόρου της κατηγορουμένης, Σάκη Κεχαγιόγλου, να εξαιρεθούν από τη δίκη οι τρεις γυναίκες που κληρώθηκαν ως ένορκοι.

Σύμφωνα με το Open, το σκεπτικό πίσω από την απόφαση του δικηγόρου ήταν πως οι άνδρες θα μείνουν αποστασιοποιημένοι συγκριτικά με τις γυναίκες που πιθανότατα θα συνδεθούν συναισθηματικά με την Ιωάννα και δεν θα είναι ουδέτερες.

Σημειώνεται ότι η απόφαση των ενόρκων είναι ζωτικής σημασίας για το δικαστήριο, όπως και αυτή των δικαστών.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, Νίκος Αλεξανδρής, κληθείς να σχολιάσει την κίνηση αυτή του δικηγόρου της κατηγορουμένης, είπε χαρακτηριστικά: «Η κίνηση έκανε άσχημη εντύπωση. Δεν θεωρώ ότι οι γυναίκες είναι υποδεέστερες. Ας κρίνει η κοινωνία την εξαίρεση των γυναικών ενόρκων».

Πιθανή η ύπαρξη δεύτερου συνεργού

Ο Νίκος Αλεξανδρής εκτίμησε πως δεν αποκλείεται στην υπόθεση να υπάρχει και δεύτερος συνεργός που βοήθησε την κατηγορούμενη να προχωρήσει στην αποτρόπαια επίθεση εναντίον της Ιωάννας με το βιτριόλι.

«Είμαι σχεδόν βέβαιος πως υπάρχουν 2 συνεργοί, ωστόσο το σημαντικό είναι να αποδειχθεί η συμμετοχή τους στην υπόθεση ώστε να κινηθούν και οι νομικές διαδικασίες» είπε και πρόσθεσε: «Η παρακολούθηση και ο σχεδιασμός της επίθεσης, για περισσότερο από έναν χρόνο, δεν θα μπορούσε να γίνει από ένα άτομο, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπήρχε ένας ή και περισσότεροι συνεργοί της 36χρονης κατηγορούμενης».