Το “ζέσταμα” των επενδύσεων στην Ελλάδα έχει φέρει χαμόγελα στην κυβέρνηση και στελέχη της κυβέρνησης μιλούν για μία διατηρήσιμη, και όχι εφήμερη ανάπτυξη. Πρόσφατο παραδείγματα αποτελεί η Αccor, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός συνάντησε τον επικεφαλής της εταιρείας στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Τετάρτης. Ο CEO της γαλλικής ξενοδοχειακής αλυσίδας ACCOR Sebastien Bazin ήρθε για να εγκαινιάσει το πεντάστερο ξενοδοχείο Αthens Capital Hotel στην πλατεία Συντάγματος.

Το ενδιαφέρον του ομίλου στην Ελλάδα είναι πιο συνολικό και η ολιστική ανάπτυξη τέθηκε επί τάπητος, όπου και συζητήθηκε το θέμα της τουριστικής εκπαίδευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός και ο  επικεφαλής της Accor – με 5.000 ξενοδοχεία στον κόσμο- συζήτησαν πως μπορεί να υπάρξει συμβολή στην τουριστική εκπαίδευση και στην ανάπτυξη συνολικά.

Το σκεπτικό της κυβέρνησης εν ολίγοις βασίζεται στο ότι η Ελλάδα- που σε ναυτιλία και τουρισμό είναι μία υπερδύναμη-πρέπει να έχει την καλύτερη Σχολή τουρισμού στον κόσμο, δεδομένου ότι τουρισμός δεν είναι μόνο υποδομές, αλλά και ο άνθρωπος. Σημειώνεται ότι η Accor χρειάζεται χιλιάδες υπαλλήλους για τα ξενοδοχεία της και εφόσον υπάρχουν  οι ανάγκες εκπαίδευσης μπήκε στο τραπέζι το ενδεχόμενο ενός εκπαιδευτικού κέντρου στην Ελλάδα, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο είναι σε πρώιμο ακόμα στάδιο.

Θέλουν Ελλάδα

Οι επενδυτές, όπως διαμηνύουν ανοιχτά πλέον από την κυβέρνηση είναι αρκετά θερμοί προς την Ελλάδα. Μάλιστα ρωτούν για την ανάπτυξη και για την πορεία των κλάδων, όπως για παράδειγμα για το τουριστικό προϊόν. Από την αγορά φαίνεται πάντως να ξεπηδά ένα νέο μοντέλο το οποίο λέγεται  b – leisure (business and leisure), δηλαδή όσοι έρθουν για διακοπές, για παράδειγμα μία εβδομάδα, την επόμενη να μείνουν λίγο και για δουλειά. Υπάρχει επίσης ενδιαφέρον για τον ορεινό τουρισμό, το business travel και τα νέα μουσεία.

Σημειώνεται πως η Accor σχεδιάζει να ανοίξει τέσσερα νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα και τα ξενοδοχεία αυτά θα προστεθούν στο χαρτοφυλάκιο των επτά μονάδων που ήδη λειτουργεί στην χώρα. Το 2022 αναμένεται η έναρξη της λειτουργίας του Niko Seaside Resort Crete MGallery στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, ενώ στο πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων έχουν ενταχθεί τρείς ακόμα μονάδες, του Banyan Tree Varko Bay στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς και των Raffles και Fairmont στη Μύκονο, τις οποίες θα λειτουργεί η Accor.

Η εταιρεία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Παρισιού και αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία φιλοξενίας στην Ευρώπη και την έκτη μεγαλύτερη παγκοσμίως. Δραστηριοποιείται σε 5.199 τοποθεσίες σε περισσότερες από 110 χώρες.