Δημοσιεύθηκαν την Κυριακή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αναλυτικά τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας που θα ισχύουν σήμερα, Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, σε όλη την Ελλάδα και αφορούν κατά κύριο λόγο στην καθημερινότητα των ανεμβολίαστων πολιτών.

Τα μέτρα ισχύουν από τις 6:00 π.μ. έως και τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου στις 6:00 π.μ σε δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, δικαστήρια και νοσοκομεία.

Αφορούν επιπρόσθετα σχολεία, πανεπιστήμια, εκκλησίες, δομές φροντίδας ηλικιωμένων και φιλοξενίας προσφύγων, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, σινεμά, κέντρα διασκέδασης, εστίαση, μέσα μεταφοράς, αθλητικές διοργανώσεις,  σούπερ μάρκετ, λιανεμπόριο.

Το ΦΕΚ διευκρινίζει πού καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας, καθώς και οι κυρώσεις που προβλέπονται σε περίπτωση μη τήρησης του μέτρου.

Η «νέα κανονικότητα» των ανεμβολίαστων

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test αντιγόνου κάθε εβδομάδα. Το κόστος του κάθε τεστ ανέρχεται στα 10 ευρώ και θα βαρύνει αποκλειστικά τον εργαζόμενο, ενώ γίνονται δεκτά μόνο όσα από τα τεστ πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Μετά το τεστ, ο εργαζόμενος θα πρέπει να επιδεικνύει ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ (από το gov.gr) η οποία θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

Σε δύο υποχρεωτικά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα υποχρεούνται να υποβάλλονται από τις 13 Σεπτεμβρίου οι εκπαιδευτικοί, οι ακαδημαϊκοί, και οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση και σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές

Δύο self test την εβδομάδα, τα οποία μπορούν να τα προμηθεύονται εντελώς δωρεάν, αλλά θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνουν το αποτέλεσμά τους στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr, θα πρέπει να κάνουν οι μαθητές.

Οι φοιτητές, εισέρχονται στα πανεπιστήμια και στις σχολές υποχρεωτικά με δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου ή PCR τεστ την εβδομάδα. Αυτά πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη που βαραίνει τον φοιτητή (έναντι 10 ευρώ για το rapid test) και αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.

Μετακινήσεις

Εφικτή παραμένει η δυνατότητα ταξιδιού για τους ανεμβολίαστους πολίτες, τόσο προς τα νησιά, όσο και προς τις ηπειρωτικές περιοχές και με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (αεροπλάνο, πλοίο, τρένο, ΚΤΕΛ) εφόσον προσκομίσουν στο σημείο αναχώρησης εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν το ταξίδι για τους ενήλικους και ανήλικους 12-17 ετών, που έχει πραγματοποιηθεί αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη, έναντι 10 ευρώ το τεστ.

Για την αναχώρηση, είναι υποχρεωτική η επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου και έλεγχο γνησιότητας με την εφαρμογή covid free app από τον ιδιώτη.

Το ταξίδι ανήλικων 5-11 ετών με μέσα μαζικής μεταφοράς είναι δυνατό εφόσον το ανήλικο άτομο ελεγχθεί με self test που παρέχεται δωρεάν από το κράτος, ή το αγοράσει ο κηδεμόνας του από φαρμακείο.

Εστίαση, ψυχαγωγία και διασκέδαση

Επίσης, μπαίνει «μπλόκο» για τους κλειστούς χώρους σε καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης, τα οποία θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση).

Πάντως, στους κλειστούς χώρους των θεάτρων, των σινεμά, των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και στα γυμναστήρια θα έχουν πρόσβαση με rapid test 48 ωρών.

«Πόρτα τρώνε» σε εστίαση και ίντερνετ καφέ οι 12χρονοι

Ένα σημείο που αξίζει να αναφερθεί είναι η απαγόρευση ανεμβολίαστων 12χρονων να μπουν σε καταστήματα εστίασης, με τον κοροναϊό να… χαλά τις παρέες τους και να μην τους δίνει τη δυνατότητα να φάνε ακόμη και με την οικογένειά τους σε κάποιο εστιατόριο, αν δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Καταστήματα εστίασης, καφέ και ίντερνετ καφέ θα αποτελούν αμιγείς χώρους μόνο για πλήρως εμβολιασμένους. Θα έχουν χωρητικότητα 85%, ενώ οι πελάτες θα εισέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Οι ως άνω υποχρεώσεις περιλαμβάνουν ανηλίκους από 12 ετών και άνω.

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, οι ανήλικοι από 5 έως 11 ετών θα εισέρχονται με self test εντός 24ωρου.