Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η κυβερνητική τροπολογία αναφορικά με τους εμβολιασμούς των υγειονομικών κατά του κοροναϊού, αλλά και τις αυστηρές διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα σε όσους εκδίδουν ή εμφανίζουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Σημειώνεται ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση δεν στήριξαν τις προωθούμενες διατάξεις, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών», τη στιγμή που το ΚΙΝΑΛ απείχε από τη διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι η τροπολογία προβλέπει την επιστροφή των υγειονομικών στο σύστημα του ΕΣΥ με την πρώτη δόση εμβολίου.

Τα βασικά σημεία της τροπολογίας:

  • Αίρεται η αναστολή καθηκόντων που επιβάλλεται στην περίπτωση μη εμβολιασμού εργαζομένων με την πραγματοποίηση της πρώτης ή της μοναδικής δόσης, με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου στον προβλεπόμενο χρόνο, αντί με τη συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
  • Επιβάλλεται υποχρέωση εμβολιασμού με την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 30 Σεπτεμβρίου, στους φοιτητές προγραμμάτων σπουδών των Σχολών Επιστημών Υγείας των Α.Ε.Ι., στους σπουδαστές των Ι.Ε.Κ. και των Κολλεγίων, οι οποίοι συμμετέχουν σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διεξάγεται σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., πανεπιστημιακά νοσοκομεία και ιδιωτικές δομές υγείας.
  • Στον εργοδότη που απασχολεί ανεμβολίαστο υγειονομικό προσωπικό επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.
  • Τα ίδια πρόστιμα επιβάλλονται και στους ιδιώτες υπόχρεους που εργάζονται στις δομές ως ελεύθεροι επαγγελματίες και παραβιάζουν τις διατάξεις περί υποχρεωτικού εμβολιασμού.
  • Στους ελεύθερους επαγγελματίες (π.χ ιδιωτικά ιατρεία και φαρμακεία) οι οποίοι παραμένουν ανεμβολίαστοι επιβάλλονται επιπλέον: Καταγγελία αυτοδικαίως και αζημίως για το Δημόσιο κάθε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αναστολή της δυνατότητας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και εκτέλεσης ηλεκτρονικών συνταγών.
  • Επιβάλλεται, πέρα από τις άλλες κυρώσεις, διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ: α) σε όποιον αποπειράται ή πετυχαίνει την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ δεν έχει εμβολιαστεί, ή βεβαίωσης νόσησης, ενώ δεν έχει νοσήσει, και β) στον υπάλληλο ή σε οποιονδήποτε έχει ανατεθεί εμβολιαστικό έργο και συμμετέχει στην έκδοση ψευδούς πιστοποιητικού εμβολιασμού.
  • Εκτός από ποινικές ευθύνες και απόλυση επιβάλλεται στον υπάλληλο 5.000 ευρώ πρόστιμο για κάθε ψευδή εμβολιασμό που εμπλέκεται. Πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβάλλεται και σε όποιον επιδιώξει να λάβει παρανόμως πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.
  • Καθορίζονται ως ανώτατα όρια χρέωσης για μοριακό έλεγχο (ΡCR) τα 40 ευρώ για την ανάλυση και τα 20 ευρώ για την δειγματοληψία, ενώ για το rapid test τα 10 ευρώ.