Σειρά συναντήσεων είχε στη Ρουμανία ο Νίκος Δένδιας καθώς μετά την συνάντησή του με τον Ρουμάνο ομολόγό του είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας αλλά και τον επικεφαλής των Ρουμάνων πυροσβεστών που βρέθηκαν στην Ελλάδα κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Οι μακροχρόνιοι δεσμοί Ελλάδας-Ρουμανίας, καθώς και η κοινή βούληση περαιτέρω για ενίσχυση  των διμερών σχέσεων στη βάση των κοινών αξιών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Βέρνερ Γιοχάνις με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στο Βουκουρέστι.

Επίσης ο Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Επικρατείας της Ρουμανίας Ραέντ Αραφάτ και τον επικεφαλής της ομάδας των Ρουμάνων πυροσβεστών που συνέβαλαν στην κατάσβεση των πρόσφατων πυρκαγιών στην Ελλάδα, τους ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη και τη συνδρομή τους.

«Εξήρα την αλληλεγγύη και τη συνδρομή τους. Ευχαριστούμε!», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Στο πλαίσιο της περιουδείας τους στο Βουκουρέστι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης συναντήθηκαν στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρουμανία με το προεδρείο του Ελληνο-Ρουμανικού διμερούς επιμελητηρίου, με μέλη της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς και με τον βουλευτή και πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας Dragos Zisopol.

Ο υπουργός Εξωτερικών στις κοινές του δηλώσεις με το Ρουμάνο ομόλογό του νωρίτερα υπογράμμισε ακόμη πως «τα ευρωπαϊκά κράτη στην ευρύτερη περιοχή έχουν πρωταρχική ευθύνη και άμεσο ενδιαφέρον να πιέσουν για την προώθηση της ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων, πάντα με προϋπόθεση την εκπλήρωση των γνωστών αιρεσιμοτήτων».

«Πρέπει να αποφύγουμε τη δημιουργία μαύρης τρύπας στα Δυτικά Βαλκάνια», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Αν η ΕΕ δεν συμπληρώσει το κενό, άλλοι που δεν σέβονται τις ίδιες αρχές θα προσπαθήσουν να το αναπληρώσουν. Κράτη δηλαδή που υποστηρίζουν ριζοσπαστικές ιδέες και εξτρεμιστικά κινήματα».

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την ανάγκη Ελλάδα και Ρουμανία να συνεχίσουν να χτίζουν μια κοινωνία που στηρίζεται σε αρχές και αξίες, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, αρχές που και οι δύο χώρες υπηρετούν. «σε αντίθεση με το τι πιστεύουν οι άλλοι που προσπαθούν να αναβιώσουν αρχές του 19ου αιώνα».

«Η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ για περίπου επτά δεκαετίες και συνεχίζουμε να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στη Συμμαχία, ενώ, σε αντίθεση με άλλους συμμάχους, δεν υπονομεύουμε τη συνοχή της από μέσα, με αποσταθεροποιητικές κινήσεις όπως με αγορά όπλων ή με συμπεριφορά που είναι αντίθετη με τις αρχές και τις αξίες του ΝΑΤΟ», επεσήμανε.