Με βάση πληροφορίες από ισχυρότατη χώρα της συμμαχίας ότι αυξάνει δραματικά το επίπεδο επικινδυνότητας του αεροδρομίου της Καμπούλ, η Αθήνα έδωσε εντολή στο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας που βρισκόταν σταθμευμένο στο Ισλαμαμπάντ αναμένοντας το πράσινο φως για τον απεγκλωβισμό 20 ατόμων ελληνικού ενδιαφέροντος, να επιστρέψει στην Αθήνα.

Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Πακιστάν που από την Τετάρτη βρισκόταν στην Καμπούλ προκειμένου να συντονίσει την επιχείρηση, επέστρεψε στο Ισλαμαμπάντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η επιχείρηση του απεγκλωβισμού των ατόμων ελληνικού ενδιαφέροντος μεταξύ των οποίον οι δύο Αφγανοί διερμηνείς της Ελληνικής Δύναμης Αφγανιστάν και οι οικογένειές τους, θα συνεχιστεί με άλλα μέσα.

Μάχη με το χρόνο

Η επιχείρηση εκκένωσης της Καμπούλ έχει μετατραπεί σε θρίλερ, μιας και το τελεσίγραφο που έχει δοθεί από τους Ταλιμπάν εκπνέει στις 31 Αυγούστου, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για νέα επίθεση στην αφγανική πρωτεύουσα.

Οι συμμαχικές δυνάμεις ολοκληρώνουν άρον άρον τις επιχειρήσεις εκκένωσης.

Ενδεικτικό είναι η ομολογία των Βρετανών ότι δεν κατάφεραν να βγάλουν «τους πάντες έξω από τη χώρα».  Ο αρχηγός των βρετανικών  Ενόπλων Δυνάμεων έκανε λόγο για «πολύ δύσκολες αποφάσεις που κλήθηκαν να πάρουν στο πεδίο της μάχης».

Μάλιστα, ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η επιχείρηση εκκένωσης θα ολοκληρωθεί εντός του Σαββάτου. «Φτάνουμε στο τέλος της εκκένωσης, η οποία θα ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας».

«Είναι απαραίτητο να μεταφέρουμε τα στρατεύματά μας στα υπόλοιπα αεροσκάφη» πρόσθεσε.

Μιλώντας στο Sky News ο John Healey, σκιώδης υπουργός Άμυνας, εκτίμησε ότι όλοι οι Βρετανοί που βρίσκονται στο Αφγανιστάν θα απομακρυνθούν εντός 24 ωρών.

Όπως είπε, η επιχείρηση ήταν «πολύ επικίνδυνη». «Αυτή είναι η βάναυση αλήθεια, παρά το γεγονός ότι βγάλαμε περισσότερους από 14.000 ανθρώπους, υπάρχουν κατά πάσα πιθανότητα 1.000 Αφγανοί που έχουν συνεργαστεί μαζί μας για δύο δεκαετίες. Το Αφγανιστάν βοήθησε τα στρατεύματά μας, τους βοηθούς μας, τους διπλωμάτες μας, που υποσχεθήκαμε ότι θα προστατεύσουμε, αλλά αφήνουμε κάποιους πίσω μας».

Χάος

Στη χώρα, επικρατούν συνθήκες χάους, με τις ΗΠΑ να εξαπολύουν αεροπορική επιδρομή με drone κατά ενός σχεδιαστή επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους του Χοσαράν (ISIS-K) , μία ημέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες και δεκάδες Αφγανοί άμαχοι.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ ζήτησε από Αμερικανούς υπηκόους να φύγουν «αμέσως» από την περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας σε ένα προειδοποιητικό μήνυμα ασφαλείας, την επομένη της επίθεσης.

«Οι Αμερικανοί υπήκοοι που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Πύλη Άμπι, στην Ανατολική Πύλη, στη Βόρεια Πύλη ή Πύλη Νέου Υπουργείου Εσωτερικών θα πρέπει να φύγουν αμέσως από εκεί» ανέφερε η πρεσβεία στον ιστότοπό της, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Μια ημέρα πριν την επίθεση της Πέμπτης, είχε εκδοθεί παρόμοια προειδοποίηση.

Τελεσίγραφο

Οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους,  διέταξαν χθες όσους εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους όπλα, πυρομαχικά και κυβερνητικά οχήματα στην Καμπούλ να τους τα παραδώσουν εντός μιας εβδομάδας, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με τιμωρητικά μέτρα.

«Στην πόλη Καμπούλ, όλοι όσοι έχουν οχήματα μεταφοράς, όπλα, πυρομαχικά και άλλα κρατικά αγαθά καλούν να τα παραδώσουν εθελουσίως στις αρμόδιες αρχές του Εμιράτου εντός μιας εβδομάδας», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Προειδοποίησε τους «παραβάτες» ότι θα διωχθούν αν βρεθούν στην κατοχή τους τα εν λόγω αντικείμενα.

Οι Ταλιμπάν απέσπασαν στρατιωτικό υλικό ξένης κατασκευής αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων τις εβδομάδες πριν πάρουν τον έλεγχο της πρωτεύουσας, μετά την υποχώρηση των αφγανικών κυβερνητική δυνάμεων που εγκατέλειψαν πίσω τους τα πάντα, από τυφέκια εφόδου έως αμερικανικά ελικόπτερα.