γράφει ο Κώστας Παπαδής

Αναδρομικών συνέχεια για τους συνταξιούχους και νέος δημοσιονομικός πονοκέφαλος για την κυβέρνηση που ακόμη δεν έχει καταφέρει να αποπληρώσει τις προηγούμενες οφειλές.

Πριν ακόμη εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις επιστροφές μειώσεων επικουρικών συντάξεων και δώρων ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ, «ανοίγει» δικαστικό ενδεχόμενο επιδίκασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αναδρομικών πλέον των 1,5 δισ. ευρώ σε 300.000 συνταξιούχους του δημοσίου τομέα.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέους εφιάλτες στο οικονομικό επιτελείο το οποίο καλείται ήδη να καλύψει δημοσιονομικά ανοίγματα προηγούμενων αποφάσεων.

Σύμφωνα με την τελευταία εξέλιξη παραπέμπονται στην κρίση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου μια σειρά ζητημάτων «με σημαντικές αποζημιωτικές αξιώσεις συνταξιούχων του Δημοσίου». Τα θέματα αυτά αφορούν περικοπές συντάξεων από το 2012 και εντεύθεν.

Εντός του φθινοπώρου η εκδίκαση

Η εκδίκαση της υπόθεσης τοποθετείται εντός του φθινοπώρου. Το δικαστήριο – σύμφωνα με τον δικηγόρο των συνταξιούχων, πρώην πρόεδρο της Βουλής κ. Λουκά Αποστολίδη – θα κληθεί να απαντήσει σε τρία προδικαστικά ερωτήματα.

Πρώτον, κατά πόσο οι περικοπές του ν. 4093/2012, πρέπει να αποδοθούν στους συνταξιούχους για μια τριετία (2015-2018) και όχι μόνον για τους έντεκα μήνες (2015-2016) που έκρινε το ΣτΕ.

Δεύτερον, κατά πόσο το δημόσιο (δηλαδή ο e-ΕΦΚΑ), θα πρέπει να χορηγήσει τα αναδρομικά από τις κρατήσεις της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2017 (244/2017) και στο εξής σε όλους τους δικαιούχους.

Και τρίτον, εάν είναι συνταγματική η ρύθμιση του ν. 4734/2020 άρθρο 3 παρ. 4, που όρισε ότι: «αποσβένονται οι αξιώσεις των συνταξιούχων, που δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν τη συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει να αρκεσθούν μονάχα σε αναδρομικά για τη σύνταξη στο 11μηνο (2015-2016)».

Γίνεται φανερό ότι από τις «απαντήσεις» του ανώτατου δικαστηρίου θα εξαρτηθεί τόσο το ύψος όσο και το εύρος των ποσών που θα πρέπει να επιστραφούν στους συνταξιούχους.

Το ΣτΕ

Πέραν τούτου σε αναμονή βρίσκονται οι συνταξιούχοι για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας γύρω από τις επιστροφές μειώσεων επικουρικών συντάξεων και δώρων (Χριστουγέννων και Πάσχα).

Η κυβέρνηση έχει προεξοφλήσει το γεγονός ότι η απόφαση θα είναι θετική για τις συνταξιουχικές οργανώσεις που προσέφυγαν στο ΣτΕ και εξετάζει εναλλακτικούς τρόπους αποπληρωμής των αναδρομικών – όπως είναι οι δόσεις -, ώστε να μην δημιουργηθεί δημοσιονομικό πρόβλημα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας οδηγεί αναδρομικά ύψους 2,5 δισ. ευρώ, καθώς θα αφορά την επιστροφή των δώρων του ενδεκαμήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, όπως και τις αντίστοιχες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Από το συγκεκριμένο ενδεκάμηνο – οι περικοπές του οποίου κρίθηκαν αντισυνταγματικές – επεστράφησαν αναδρομικά τον Οκτώβριο του 2020, μόνο οι μειώσεις που αφορούσαν τις κύριες συντάξεις.

Η κυβέρνηση δεν κατέβαλε και τα Δώρα, όπως ρητά προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ του 2019. Ακολούθησαν νέες προσφυγές στο ΣτΕ από συνταξιουχικές οργανώσεως και τώρα αναμένεται η απόφαση της πιλοτικής δίκης του προηγουμένου Ιανουαρίου που θα κρίνει το νέο γύρο αναδρομικών.

Δυνητικά τα νέα αναδρομικά του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 θα μπορούσαν να φτάσουν σε ύψος τα 2,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με το εύρος της απόφασης και τις παραγραφές.

Οι διεκδικήσεις αφορούν 723 εκατομμυρίων για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δις. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Πηγή: ΟΤ