Δύσκολες ώρες περνούν για ακόμα μια μέρα οι κάτοικοι των Βιλίων με τη φωτιά να έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Οι κάτοικοι των Βιλίων ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες με κάθε δυνατό μέσο για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο για να προλάβουν να σώσουν όσα περισσότερα σπίτια γίνεται.

Οι ίδιοι βρίσκονται σε ετοιμότητα να εκκενώσουν ανά πάσα στιγμή την περιοχή δημιουργώντας παράλληλα αντιπυρικές ζώνες.

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, ενώ από το μεσημέρι οι συνεχείς αλλαγές στην κατεύθυνση του ανέμου παραμένει ένα από τα βασικά προβλήματα.

Έχουν περάσει τρία 24ωρα από την στιγμή που η πρώτη σπίθα άναψε στα Βίλια, με τις φλόγες έως τώρα να έχουν κάψει περισσότερα από 80.000 στρέμματα δάσους καθώς και σπίτια.

Πύρινη «κόλαση» 20 χιλιομέτρων

Πάνω από 80.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη. Όλη τη νύχτα η πύρινη λαίλαπα έκαιγε δάσος, με την περίμετρο του πύρινου μετώπου, να αγγίζει τα 20χιλιόμετρα και να εκτείνεται προς το όρος Πατέρα, στο τμήμα ανάμεσα σε Παλαιοχώρι και Οινόη με πολλές διάσπαρτες εστίες.

«Είναι και αρκετά χιλιόμετρα το μέτωπο. Πάνω από 20 χιλιόμετρα. Το βράδυ απεγκλωβίστηκαν πυροσβέστες από το σημείο των Βιλίων, σε μία αναζωπύρωση που υπήρξε. Υπήρξε και μία πυρκαγιά στο Μελετάκι, όπου έκαψε την κατασκήνωση» ανέφερε ο Γιώργος Πατούλης.

Η φωτιά στα Βίλια αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι και όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχει αποτραπεί η είσοδος της φωτιάς στον οικισμό.

Οδικό δίκτυο δεν υπάρχει και δυσχεραίνεται η πρόσβαση σε συγκεκριμένα σημεία.

Πως άρχισε η καταστροφική φωτιά

Δευτέρα 16 Αυγούστου, ώρα 12.33: Αποκαλυπτικά βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωση, αποκαλύπτει ότι η φωτιά στα Βίλια άρχισε πριν από τρία 24ώρα από μία μικρή εστία.

Ο αυτόπτης μάρτυρας που ανέβασε τα βίντεο, λέει ότι στην αρχή η φωτιά ήταν μικρή, που «νόμιζες ότι κάποιος ψήνει» ωστόσο λόγω των ισχυρών ανέμων οι προσπάθειες να σβήσει έπεσαν στο κενό.

«Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε τόσες πυρκαγιές σε σύντομο χρονικό διάστημα και με άπνοια. Τώρα, οι ενδείξεις και οι αποδείξεις πρέπει να βρεθούν από τους ειδικούς» πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος.

«Συνολικά έχουν γίνει 177 προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμό, ενώ μέχρι χτες έχουν συλληφθεί 23 άτομα που προσπάθησαν να βάλουν φωτιά, είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Απόστολος Σκρέκας.

«Έχει ξεφύγει η κατάσταση»

Για πολύ δύσκολες ώρες κάνουν λόγο στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας, σχετικά με το μέτωπο της φωτιάς και όλη η αγωνία πλέον έχει να κάνει με τα αν καταφέρουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης να την κρατήσουν έξω από τα Βίλια και να μην μπει στην πόλη, την οποία όμως έχει πλησιάσει αρκετά κοντά. Οι δυνάμεις του δήμου συμπράττουν μαζί με την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία, ενώ έχουν κινητοποιηθεί λεωφορεία, για την περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούν οι κάτοικοι της περιοχής.

Η κατάσταση πήρε άσχημη και ανεξέλεγκτη τροπή μετά τις 3 το μεσημέρι, όταν ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και έγινε δυτικός. Σε αυτό ακριβώς στάθηκε, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης, ο οποίος στη συνέχεια τόνισε: «Η αποτελεσματικότητα μετά το μεσημέρι, χάλασε την προσπάθεια των προηγούμενων ωρών, η οποία είχε κρατήσει την πυρκαγιά μακριά από τα Βίλια». Και πρόσθεσε: «Τις τελευταίες ώρες η κατάσταση έχει ξεφύγει και η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη».

Για πολύ δύσκολες καταστάσεις έκανε λόγο και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος.

Στο μεταξύ, μια κάτοικος της περιοχής, ανέφερε: «Βρισκόμαστε στην Οινόη, θέση Σφάκα, φοβόμαστε για τη νύχτα, έχουμε να κοιμηθούμε δυο μέρες. Σήμερα έχει κατέβει πολύ η φωτιά. Έχουμε πάρει είδη πρώτης ανάγκης και περιμένουμε».

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή

Στα Βίλια επιχειρούν 427 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Στην αεροπυρόσβεση επιχειρούν περιοδικά 19 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη (συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200). Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Αποκαρδιωτική εικόνα από τον δορυφόρο

Ο δορυφόρος Sentinel-2 κατέγραψε ιδιαίτερα εντυπωσιακές και ταυτόχρονα αποκαρδιωτικές εικόνες από την πυρκαγιά στα Βίλια Αττικής στις 12:20 της Τετάρτης 18/08. Μία τέτοια είναι και η εικόνα που παρουσιάζεται παρακάτω. Σε αυτή φαίνονται με κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις οι εκτιμήσεις για τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς καθώς και ο καπνός από αυτή.

Ο πυκνός αυτός καπνός καθιστά την προσπάθεια εκτίμησης της καμένης έκτασης δύσκολη και αυξάνει την πιθανότητα λάθους. Με επιφύλαξη που σχετίζεται με την παρουσία του πυκνού καπνού, η εκτίμηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, για το μέγεθος της καμένης έκτασης έως το μεσημέρι της Τετάρτης 18/08 είναι τα 75.000 στρέμματα.