Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εμβολιασμού με ενισχυτική τρίτη δόση του εμβολίου, κάτι για το οποίο υπάρχει όπως είπε έντονο ενδιαφέρον.

Αναφέρθηκε σε μελέτες που περιλαμβάνουν ειδικές κατηγορίες πολιτών, όπου φαίνεται ότι μετά τους 6 μήνες μειώνεται το επίπεδο αντισωμάτων.

Ο ΠΟΥ ζητά  ένα μορατόριουμ της χορήγησης τρίτης δόσης ώστε να μπορέσει το 10% των χωρών που δεν έχει καθόλου πρόσβαση στα εμβόλια, να εμβολιαστεί. Και γι αυτόν τον λόγο συστήνει η ενισχυτική δόση να χορηγείται μόνο σε ευπαθείς ομάδες.

Ο ΠΟΥ συστήνει λοιπόν η ενισχυτική δόση να χορηγείται μόνο σε ευπαθείς ομάδες.

Το CDC συστήνει εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων με ενισχυτική δόση. Οι οδηγίες αφορούν μεταμοσχευμένους ασθενείς, αυτούς που λαμβάνουν ειδικές θεραπείες, ανοσοκατασταλμένους κλπ. Άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού ανεπάρκεια.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

«Προκειμένου να γνωμοδοτήσουμε για ενισχυτική δόση στην Ελλάδα, η επιτροπή ζήτησε τις απόψεις ιατρικών επιστημονικών οργανισμών. Η γνωμοδότηση θα στηριχτεί στα δεδομένα και τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε:

«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν ανάγκη χορήγησης ενισχυτικής δόσης. Τα εμβόλια παραμένουν και με την μετάλλαξη Δέλτα ισχυρή ασπίδα».