Άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται αυτές τις μέρες με τον υδράργυρο να φτάνει στους 37 – 39 βαθμούς Κελσίου και τοπικά στους 40 βαθμούς  την Τετάρτη.

Για σήμερα, σύμφωνα με το meteo.gr, προβλέπεται ηλιοφάνεια, με τοπικές νεφώσεις αυξημένες στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας τις θερμές ώρες της ημέρας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 35 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 22 έως 33 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 36 βαθμούς), 22 έως 35 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 23 έως 31 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 22 έως 36 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια περιμένουμε τη Δευτέρα στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 33 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα ανατολικά και βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στο Νότιο Ευβοϊκό πρόσκαιρα ισχυροί 6 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Ηλιοφάνεια περιμένουμε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και τις θερμές ώρες από νοτιοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βόρειοι 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Στα δυτικά αρχικά ασθενείς και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 36 με 37, στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη τους 30 με 32 και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 31 με 34 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία.

Ανεμοι: Μεταβλητοί και στα ανατολικά βορειοανατολικοί, 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 37 και στη δυτική Μακεδονία από 13 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και το μεσημέρι – απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στη Θεσσαλία.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ με εξασθένηση από αργά το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 36 και κατά τόπους 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι 5 με 6 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τα δυτικά.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 και στη νότια Κρήτη τοπικά έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Aίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ, με εξασθένηση από αργά το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Ασθενείς και το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Νέο κύμα καύσωνα

Σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο, Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείουέρχεται νέο κύμα καύσωνα, το οποίο θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες και ο υδράργυρος πρόκειται να «χτυπήσει» 40 βαθμούς Κελσίου και άνω.

Φέτος, όπως είπε, σημειώθηκαν δύο μεγάλοι καύσωνες, ενώ τέτοιο φαινόμενο στην Ελλάδα το είδαμε το καλοκαίρι του 2007.

«Η εικόνα που έχουμε από το φετινό καλοκαίρι ίσως θα μας βοηθήσει να δούμε τι πρέπει να κάνουμε» δήλωσε ο κ. Λαγουβάρδος.

Mιλώντας για την καταστροφή στο κτήμα Τατοϊου από τις φωτιές, ο Βασίλης Κουτσαβλής, Πρόεδρος Σωματείου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, υποστήριξε ότι είναι εκτεταμένη. «Ήταν ο τελευταίος πνεύμονας πράσινου στην Αττική. Είναι ένα τοπίο που δεν θυμίζει τίποτα από εκείνο πριν την καταστροφή. Είναι παρατημένο εδώ και πολλά χρόνια στην τύχη του, κυρίως για το πολιτικό του φορτίο, με αποτέλεσμα καμία κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό».

«Έχει γίνει μελέτη βιωσιμότητας σχετικά με το κτήμα, προκειμένου να προστατευθεί κυρίως το δάσος. Ζητάμε να γίνουν προληπτικά μέτρα και δυστυχώς δεν προλάβαμε» κατέληξε.

Σε υψηλά για την εποχή επίπεδα η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας

Στο μεταξύ, μετά από ένα παρατεταμένο διάστημα υψηλών θερμοκρασιών και απουσία ισχυρών ανέμων στα πελάγη, η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας φτάνει και τοπικά ξεπερνά τους 30°C.

Ειδικότερα, στο Βόρειο Αιγαίο η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας κυμαίνεται από 2 έως 4°C υψηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2018, με δορυφορικές μετρήσεις να δείχνουν απόλυτες τιμές 29-30°C.

Παρόμοιες τιμές θερμοκρασίας παρατηρούνται, σύμφωνα με το meteo.gr, ανοιχτά του Ιονίου Πελάγους και νοτίως της Ρόδου, όπως δείχνει ο Χάρτης 1.

Ο Χάρτης 2 δείχνει την απόκλιση των τιμών του Χάρτη 1 από τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2018, στον οποίο διακρίνονται οι υψηλές θετικές αποκλίσεις στο Βόρειο Αιγαίο. Στις Κυκλάδες και την Κρήτη οι τιμές της θερμοκρασίας κυμαίνονται κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.