Μέρα με την ημέρα, οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν όλο και περισσότερα εδάφη της χώρας, σπέρνοντας τον πανικό στους κατοίκους που καταφεύγουν στην πρωτεύουσα, Καμπούλ, στην οποία, όμως, πλησιάζουν απειλητικά οι ισλαμιστές αντάρτες.

Έχουν ήδη υψώσει τη σημαία τους στις δύο μεγαλύτερες πόλεις, τη Κανταχάρ και τη Χεράτ, ενώ το βράδυ του Σαββάτου κατέλαβαν τη βόρεια πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, που ήταν το τελευταίο προπύργιο των κυβερνητικών δυνάμεων στον βορρά, με τις δυνάμεις ασφαλείας να τρέπονται σε φυγή και να κατευθύνονται στα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της επαρχίας Μπαλχ.

Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία απομακρύνουν άρον-άρον τους διπλωμάτες και τους υπηκόους τους.

«Αρχίσαμε εκτεταμένες συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και πολέμαρχων, εκπροσώπων των πολιτών και των διεθνών εταίρων μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασράφ Γκανί.

Στο Ασανταμπάντ, εξοργισμένοι Αφγανοί λιθοβολούν τους στρατιώτες, που παραδίδουν αμαχητί την πόλη στους ισλαμιστές αντάρτες.

Εικόνες βαρβαρότητας στην πόλη Χεράτ. Οι Ταλιμπάν καλύπτουν με πίσσα τα κεφάλια κατοίκων. Τους κατηγορούν για κλοπή και τους τραβάνε με σχοινί από το λαιμό. Για να γλιτώσουν από τις βιαιότητες των ισλαμιστών ανταρτών, χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν έντρομοι στο αεροδρόμιο, προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Τις πρεσβείες τους εκκενώνουν τα δυτικά κράτη, με τους Αμερικανούς να καταστρέφουν έγγραφα για να μην πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν.

Στην Καμπούλ έφθασαν οι πρώτοι από τους Αμερικανούς και Βρετανούς στρατιώτες, που θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση του διπλωματικού προσωπικού και των πολιτών τους.

Την ίδια ώρα, σε αμερικανικο-βρετανική διπλωματική ρήξη εξελίσσεται η απόφαση Μπάιντεν για οριστική αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας αποκάλυψε ότι επιδίωξε να παραμείνουν συμμαχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έκκληση στους Ταλιμπάν να αποδεχθούν τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός απηύθυνε το Κατάρ, μετά τις άκαρπες συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών στη Ντόχα.

Κραυγή αγωνίες από τους πολίτες: «Μας ξεπούλησαν»

Οι κάτοικοι της Χεράτ και της Κανταχάρ λένε ότι δεν μπορούν να πιστέψουν πόσο γρήγορα έπεσαν και οι δύο πόλεις, μετά από την πολύμηνη προσπάθεια των Ταλιμπάν να καταλάβουν δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις του Αφγανιστάν.

«Μας ξεπούλησαν κυριολεκτικά, δεν υπήρξε αντίσταση της κυβέρνησης», λέει μια γυναίκα, κάτοικος του Κανταχάρ, στο Al Jazeera. «Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι η Κανταχάρ θα μπορούσε να καταληφθεί τόσο εύκολα», είπε αποτυπώνοντας αυτό που ένιωσαν όλοι οι Αφγανοί, όταν οι Ταλιμπάν άρχισαν να καταλαμβάνουν περιοχές, από τότε που εντάθηκε η επίθεση το Μάιο, οπότε οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν την τελική απόσυρση των δυνάμεων από τη χώρα.

Ένας υποστηρικτής μιας τοπικής πολιτοφυλακής κατά των Ταλιμπάν, γνωστή ως «εξεγερτική δύναμη» στη δυτική πόλη Χεράτ, συμφώνησε.

«Το γεγονός ότι όλα αυτά τα μέρη παραδίδονται, προσέξτε: η Καμπούλ και η Μαζάρ-Σαρίφ, θα είναι τα επόμενα», είπε αναφερόμενος σε δύο από τις τελευταίες εναπομείναντες μεγάλες πόλεις που βρίσκονταν ακόμη στα χέρια της κυβέρνησης – με τη δεύτερη να έχει πια περάσει στα χέρια των Ταλιμπάν και την πρωτεύουσα, Καμπούλ, να κινδυνεύει να έχει την ίδια τύχη.

Ποιες περιοχές έχει καταλάβει οι Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν έχουν αναλάβει τον έλεγχο σε 18 από τις 34 επαρχιακές πρωτεύουσες του Αφγανιστάν, από τις 6 Αυγούστου.

Για πολλούς ανθρώπους, η πτώση των πόλεων Κανταχάρ και τη Χεράτ, της δεύτερης και τρίτης μεγαλύτερης πόλης του έθνους, ήταν ένα σημείο καμπής σε μια ολοένα και πιο βίαιη μάχη μεταξύ των δυνάμεων της κυβέρνησης της Καμπούλ και των Ταλιμπάν.

Έκκληση για βοήθεια στις γυναίκες

Δραματική έκκληση σε όλο τον κόσμο να βοηθήσει τις γυναίκες του Αφγανιστάν, απηύθηνε μια νεαρή κινηματογραφίστρια, μέσα από την Καμπούλ, μιλώντας στο BBC.

«Κινδυνεύει η ζωή μου, αλλά δεν σκέφτομαι μόνο τον εαυτό μου. Σκέφτομαι τη χώρα μου, τις ιστορίες μας. Σκέφτομαι τη γενιά μας. Προσπαθήσαμε πολύ να φέρουμε αλλαγές. Σκέφτομαι τα κορίτσια. Δεν είναι μόνο για εμένα. Δεν νοιάζομαι για εμένα», τόνισε η Σαχρά Καρίμι.

«Υπάρχουν χιλιάδες γυναίκες, χιλιάδες υπέροχες νέες γυναίκες με ταλέντο σε αυτή τη χώρα… Σας παρακαλώ, μιλήστε για εμάς. Πείτε τι γίνεται στο Αφγανιστάν. Πρέπει να μάθει ο κόσμος για εμάς. Γιατί είναι αδικία…», συμπλήρωσε η κινηματογραφίστρια από την Καμπούλ.

Όλο και περισσότερες γυναίκες βιάζονται και δολοφονούνται από τους Ταλιμπάν, στη διάρκεια της προέλασής τους στη χώρα.