Πάνω από εβδομάδα είναι που η κυπριακή αποστολή βρίσκεται στην Ελλάδα και από την πρώτη μέρα άφιξής τους, στις 4 Αυγούστου, ρίχθηκαν στη μάχη κατάσβεσης των μεγάλων πυρκαγιών με σθένος και αποφασιστικότητα, δίπλα σε μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος.

Μιλώντας για τα όσα έζησε η κυπριακή αποστολή στις επιχειρήσεις στην Βόρεια Εύβοια, όπου κλήθηκε να συνδράμει την Τρίτη, το μέλος της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης της Πολιτικής Άμυνας, Γιώργος Ευαγγέλου, ο οποίος είναι μέρος της αποστολής, ανέφερε ότι η ζέστη σε συνδυασμό με την απίστευτα ψηλή υγρασία και την στάχτη, που αιωρείται, έκαναν την ατμόσφαιρα βαριά και ανυπόφορη.

Ανέπνεαν, συνεχίζει, με δυσκολία, ενώ ζεστός ιδρώτας σκέπαζε ολόκληρο το κορμί τους.

Σημειώνει ότι λόγω της πυκνής βλάστησης της περιοχής, οι ντόπιοι άνοιγαν διόδους με δεντροκοπτικές για να μπορέσει η αποστολή να ετοιμάσει γραμμές και που μόλις χωρούσε να περάσουν.

Πρόσθεσε ότι έκανε τόση ζέστη και ποτέ τους δεν ξανά ένιωσαν τόση δυσφορία.

«Γονατίζει. Του προσφέρουμε νερό»

«Ένας πολίτης κατεβαίνει από το τούνελ κρατώντας τη δεντροκοπτική του. Είναι έτοιμος να καταρρεύσει. Γονατίζει. Του προσφέρουμε κρύο νερό, τον στηρίζουμε και του βρέχουμε το κεφάλι. Μας κοιτάζει και ψιθυρίζει: Ευχαριστώ», περιγράφει μια σκηνή που συγκλόνισε.

Η κυπριακή αποστολή από το πρωί της Τρίτης μέχρι το πρωί της Τετάρτης επιχειρούσε στην τοποθεσία εξωκλήσι Παναγία Ντινιούς στην Κοινότητα Αλκυόνη. Επιχείρησε αρχικά για λίγο χρόνο και στις Κοινότητες Γαλατσώνα και Αβγαριά.

Σύμφωνα με το μέλος της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης της Πολιτικής Άμυνας, ξεκίνησαν την πυρόσβεση και την ασφάλιση της περιοχής.

Πυροσβέστες και διασώστες μαζί για ακόμα μια φόρα στο ίδιο μέτωπο, σημειώνει.

Το βράδυ, συνεχίζει τη μαρτυρία του, παρέμειναν στον χώρο και με σκοπιές επιτηρούσαν τον τομέα ευθύνης τους, ενώ στις 01.30 της Τετάρτης τους πλησιάζει ένα πολιτικό όχημα και τους αφήνει πίτσες και αναψυκτικά,  λέγοντας τους απλά ευχαριστώ.

«Ευχαριστούμε τους πολίτες»

«Και εμείς με τη σειρά μας ευχαριστούμε όλους τους πολίτες που μας στηρίζουν με τις πράξεις τους. Μακάρι να μπορούσαμε να κάναμε περισσότερα», υπογραμμίζει ο κ. Ευαγγέλου.

Ένα άλλο μέλος της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης, στέλνει το δικό του μήνυμα κατά την επιστροφή της κυπριακής αποστολής στην Αθήνα ότι όλη η ομάδα είναι δυνατή και καλά, αν και καταβεβλημένη από την κούραση.

Στο μεταξύ, η αποστολή του Τμήματος Δασών επιχείρησε σήμερα στη Μάνη.

Πηγή: ΚΥΠΕ