Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε σήμερα από τους 20 ισχυρούς του πλανήτη, που έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν την «επαίσχυντη» παγκόσμια ανισορροπία στο θέμα της πρόσβασης στα εμβόλια κατά της Covid-19, να παρέμβουν για να αντιστρέψουν την τάση πριν από τον Οκτώβριο.

«Υπάρχουν πιθανόν είκοσι άνθρωποι στον κόσμο που έχουν καθοριστικό ρόλο στην επίλυση αυτού του προβλήματος ίσης μεταχείρισης», δήλωσε ο Μπρους Έιλγουορντ του ΠΟΥ.

«Ηγούνται μεγάλων εταιρειών που ασχολούνται με αυτό, ηγούνται στις χώρες που αγοράζουν την πλειονότητα των εμβολίων στον κόσμο και ηγούνται στις χώρες που τα παράγουν. Είναι ανάγκη αυτοί οι 20 άνθρωποι να πουν: ‘Θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Θα φροντίσουμε ώστε το 10% (το πληθυσμού) κάθε χώρας να εμβολιαστεί’», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Ο Έιλγουορντ, υπεύθυνος του ΠΟΥ για την πρόσβαση στα εργαλεία καταπολέμησης της πανδημίας, εκτίμησε ότι ο κόσμος έπρεπε να «αηδιάζει» με αυτή την κατάσταση.

Ο ΠΟΥ εξοργίζεται όλο και περισσότερο με αυτό που θεωρεί σκάνδαλο ηθικής τάξης, δηλαδή το γεγονός ότι οι πλούσιες χώρες συσσωρεύουν τα αποθέματα των εμβολίων, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες μόλις που εμβολιάζουν τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού τους.

Σχεδόν 4,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, χορηγήθηκαν 104 δόσεις ανά 100 άτομα. Στις 29 χώρες με το χαμηλότερο εισόδημα, χορηγήθηκαν μόνο δύο δόσεις ανά 100 άτομα.

«Θα έπρεπε να αηδιάζουμε συλλογικά με τον εαυτό μας», δήλωσε ο Έιλγουορντ.

Ο ΠΟΥ θέλει κάθε χώρα να εμβολιάσει τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού της έως το τέλος Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον το 40% έως το τέλος του έτους και το 70% έως τα μέσα του 2022.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ