Δεν έχει τελειωμό η φωτιά στην Εύβοια που καίει για όγδοη συνεχόμενη ημέρα. Ελληνικά, Αγριοβότανο, Ασμήνι, Γαλατσώνα και Αβγαριά είναι τα νέα σημεία που τις τελευταίες ώρες στη βόρεια Εύβοια προκαλούν ανησυχία καθώς οι αναζωπυρώσεις γίνονται μέτωπο και προκαλούν καταστροφές, απειλώντας χωριά.

Η φωτιά στο Αγριοβότανο έφτασε στη θάλασσα ολοκληρώνοντας το καταστροφικό της έργο ενώ το μέτωπο της Αβγαριάς είναι πιο κοντά στην Ιστιαία.

Η μάχη θα δίνεται όλο το βράδυ, με τους κατοίκους να προσπαθούν για όγδοη μέρα να τιθασεύσουν τις φλόγες, τη στιγμή που δεν υπάρχει ρεύμα και νερό στην περιοχή.

Οι εστίες της φωτιάς

Πηγή: zoom earth

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΑΠΕ για τις προσπάθειες κατάσβεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι πυροσβεστικές δυνάμεις με τους εθελοντές, αλλά και τη διεθνή βοήθεια μαζί με τα εναέρια μέσα προσπαθούν να ελέγξουν τις αναζωπυρώσεις και να προλάβουν την επέκταση των μετώπων.

Ταυτόχρονα δεν έχει ελεγχθεί ακόμη το μέτωπο στους Καματριάδες, όπου δίνεται ένας ακόμη αγώνας για να μην επεκταθεί περαιτέρω.

Νωρίτερα προκλήθηκε αναζωπύρωση στη Σήμια καθώς δημιουργήθηκε ένα νέο μέτωπο που κινήθηκε βόρεια προς το «Τελέθριο».

Συγχρόνως στο άλλο μέτωπο από τους Καματριάδες προς Γαλατσάδες και τα Καμάρια χρειάστηκαν απανωτές παρεμβάσεις των εναέριων μέσων αλλά και των επίγειων δυνάμεων από το μεσημέρι και μετά για να μπορέσει το μέτωπο να απολέσει τη δυναμική του.

Μικρότερες αναζωπυρώσεις, σημειώθηκαν στη Γαλατσώνα, στο Πευκί, στις Γούβες και το Καστρί, ενώ την παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων χρειάστηκαν τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι.

Αργά το απόγευμα χρειάστηκε να συγκεντρωθούν πυροσβεστικές δυνάμεις ανάμεσα σε Αγριοβότανο και Ελληνικά, προς την πλευρά του Αιγαίου, απέναντι από το Ποντικονήσι, για να αντιμετωπίσουν ένα νέο μέτωπο που δημιουργήθηκε στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας ανοίχτηκαν πολλά χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βοηθώντας στο έργο της πυρόσβεσης και περιορίζοντας τα μέτωπα της πυρκαγιάς.

Παράλληλα τα προβλήματα και οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται και στα υπόλοιπα χωριά του δήμου Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας Άννας.

Τρούπι, Καλύβια, Σπαθάρι, Μυρτιά αλλά και στο όρος Καντήλι οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, οι παρεμβάσεις συνεχίζονται ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα να ξεφύγει η φωτιά μετά το όρος Καντήλι.

Οργή των κατοίκων και απαντήσεις Χαρδαλιά

Σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στις καταγγελίες των κατοίκων για την έλλειψη πυροσβεστικών εναέριων μέσων από την πρώτη μέρα που ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά αλλά και στην ελλιπή επιχείρηση των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας τα εναέρια μέσα που μπορούσαν να συμμετέχουν, συμμετείχαν σε όλη τη διάρκεια των πυρκαγιών, και ο λόγος που χθες δεν επιχείρησαν παρά ελάχιστα, είναι οι συνθήκες που επικρατούσαν στο μέτωπο.

Ωστόσο, κάτοικοι και τοπική αυτοδιοίκηση επιμένουν ότι δίνουν μάχη τόσες μέρες μόνοι τους. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του προέδρου των κοινοτήτων Ροβών, Θοδωρή Κέρη στο MEGA.

Όπως ανέφερε ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα. «Η εικόνα είναι καμένη γη παντού. Το δύσκολο είναι από εδώ και μετά. Εμείς έχουμε παράπονα από την Πυροσβεστική, από την Πολιτεία, ότι δεν ήρθε κανένα εναέριο σκάφος. Πρέπει να μπει Εισαγγελέας στην υπόθεση, κάηκε ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου. Οικονομική καταστροφή για όλους τους πολίτες. Η περιοχή ήταν πλούσια από τουρισμό και από αγροτικά. Όλα αυτά τελείωσαν».