Στο σχεδιασμό των εκκενώσεων και κατά πόσο αυτές απέδωσαν ή άφησαν απροστάτευτες περιοχές αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα.

Σε ερώτηση του in.gr και του δημοσιογράφου Δημήτρη Πέρρου σχετικά με την αίσθηση που υπάρχει σε όσους βρίσκονταν στα πύρινα μέτωπα ότι ο σχεδιασμός των εκκενώσεων ήταν ο μοναδικός που υπήρχε, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι πρώτο μέλημα της Πολιτικής Προστασίας ήταν να σωθούν ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια «το δεύτερο στάδιο είναι να σώσουμε τις ανθρώπινες περιουσίες».

Όπως υποστήριξε «κάναμε εκκενώσεις σε 141 οικισμούς. Είχαμε απώλειες σε σπίτια αλλά δεν κάηκε κανείς».

«Αρα, τι ήταν λάθος;» αναρωτήθηκε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη Βαρυμπόμπη, τους Θρακομακεδόνες και τις Αφίδνες οι μάχες δίνονταν μέσα στους οικισμούς και τα σπίτια. «Κύριο μέλημά μας ήταν να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Και πολλές φορές, όταν έρχεται ένα τεράστιο μέτωπο συμπαγούς δάσους που έχει δημιουργήσει απίστευτα θερμικά φορτία, κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να το εκτρέψουμε, να το εκτονώσουμε με όσο το δυνατόν λιγότερες ανθρώπινες και περιουσιακές απώλειες».

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς δεν θέλησε να κάνει κάποιο πρώτο απολογισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είναι ώρα που μπορώ να κάνω αποτίμηση. Είναι ώρα αγώνα και προσπάθειας».

Δείτε όσα είπε