Άνιση μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν κάτοικοι και πυροσβεστικές δυνάμεις στη βόρεια Εύβοια, με μισό εκατομμύριο στρέμματα να έχουν γίνει ήδη στάχτη και την καταστροφή να είναι τεράστια.

Μπορεί η εικόνα στα πύρινα μέτωπα του νησιού να είναι ελαφρώς καλύτερη σε σχέση με την Κυριακή και να μην απειλεί άμεσα οικισμούς, ωστόσο οι αναζωπυρώσεις είναι διαρκείς και ο αγώνας που καταβάλλεται για 7η συνεχή ημέρα προκειμένου η φωτιά να μην φτάσει ξανά σε οικισμούς είναι τεράστιος. Μελανό σημείο στην προσπάθεια αυτή πάντως φαίνεται να είναι -όπως καταγγέλλεται- για ακόμη μια ημέρα η απουσία ισχυρών εναέριων μέσων, με τους κατοίκους να δηλώνουν πως εγκαταλείφθηκαν στο έλεος της φωτιάς και να απευθύνουν ύστατες εκκλήσεις προς τον κρατικό μηχανισμό.

Ανεξάρτητα από την έκβαση της πύρινης λαίλαπας, η καταστροφή που έχει ήδη συντελεστεί είναι τεράστια, με την επόμενη ημέρα να είναι εξαιρετικά δύσκολη και τους κατοίκους να καλούνται να ανασυνταχθούν πάνω στις στάχτες. Εγκυμονεί, δε, ο κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα.

«Αυξημένος κατά επτά φορές ο κίνδυνος πλημμυρών»

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας, «τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι νομοτέλεια να εκτυλίσσονται αμέσως μετά τις πυρκαγιές», ενώ διευκρίνισε ότι ο κίνδυνος πλημμύρας αυξάνεται κατά επτά φορές μετά από πυρκαγιά. «Να είμαστε προετοιμασμένοι».

Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει ήδη στάχτη και οι συνέπειες, όπως είπε, θα είναι έντονες: «Οι πυρκαγιές αφήνουν ένα βαρύ κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν στον αέρα, στην ατμόσφαιρα, και τη βιόσφαιρα».

Στο ίδιο πνεύμα, μιλώντας στο MEGA, κ. Λέκκας διαμήνυσε πως «θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις για να αντιμετωπίσουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και τη μόλυνση των εδαφών». «Το ερχόμενο χρονικό διάστημα θα αντιμετωπίσουμε και άλλες απειλές, οι οποίες συνοδεύουν τα πλημμυρικά φαινόμενα» προειδοποίησε ο ίδιος.

Στάχτη μισό εκατομμύριο στρέμματα

Σημειώνεται πως έως το μεσημέρι της Κυριακής 8/8 είχαν καεί περίπου 460.000 στρέμματα στην Εύβοια, 80.000 στρέμματα στην Αττική και 110.000 στρέμματα στη Λακωνία, ανεβάζοντας το σύνολο των καμένων εκτάσεων τουλάχιστον στα 650.000 στρέμματα. Αριθμοί πάντως που αναμένεται να αυξηθούν στις επόμενες μετρήσεις, ιδίως στην Εύβοια.

Ήδη, το βίντεο που δημοσίευσε το Up Stories -που αποτυπώνει την έκταση της καταστροφής- κάνει λόγο για μισό εκατομμύριο στρέμματα που έχουν γίνει στάχτη. Χιλιάδες κτίρια έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές και πολλά από αυτά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Δραματικές οι εκτιμήσεις για την καταστροφή

Αποκαρδιωτικές είναι και οι πρώτες εκτιμήσεις για το μέγεθος της καταστροφής στο δήμο Μαντουδίου, με τον αντιδήμαρχο να κάνει λόγο για 1.000 καμένα σπίτια μόνο στον δήμο του.

Ο Γιώργος Σταμούλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε πως «στον δήμο Μαντουδίου έχουν καεί 450.000 στρέμματα» από τα συνολικά 550.000 στρέμματα στα οποία εκτείνεται ο Δήμος.

«Στον δήμο Μαντουδίου, η φωτιά μπήκε μέσα σε όλους τους οικισμούς, εκτός από το Μαντούδι και το Προκόπι. Τα καμένα σπίτια είναι 1.000 μόνο στον δήμο μας» συμπλήρωσε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις εκκλήσεις που έκαναν οι ντόπιοι για εναέρια μέσα, οι οποίες όμως δεν εισακούστηκαν όπως είπε.

Καταλήγοντας, είπε πως επείγει τώρα είναι η αποκατάσταση και η στήριξη των πολιτών που δεν έχουν πού να μείνουν, ενώ προειδοποίησε πως «έρχονται πλημμύρες μετά από λίγους μήνες».

Σοβαρές καταγγελίες

Την ίδια, ώρα οι καταγγελίες από πλευράς τοπικών αξιωματούχων και κατοίκων συνεχίζονται.

«Η Πυροσβεστική ήταν ανύπαρκτη» είπε ο Γιάννης Τριανταφύλλου, πρόεδρος της Κοινότητας Λίμνης, στο MEGA, και τόνισε πως δεν υπάρχει πια μέλλον για τους νέους στη Βόρεια Εύβοια.

«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όλα τα χωριά. Τρέχαμε πανικόβλητοι, δεν ξέραμε ποιον να πρωτοβοηθήσουμε… Τώρα θα κάνουμε καταγραφή των σπιτιών που είχαν καταστραφεί. Μείναμε πίσω να σώσουμε την περιουσία μας. Δεν περιγράφεται με λόγια αυτά που ζήσαμε» σημείωσε και εκτίμησε πως στη Λίμνη έχουν καεί γύρω στα 7 με 8 σπίτια.

Όσον αφορά στους νέους, εκτίμησε πως «δεν υπάρχει μέλλον. Δεν υπάρχει αύριο. Τι θα πεις σε αυτόν που καλλιεργεί ρητίνη;».

Θα ερημώσει η περιοχή, είπε και τόνισε πως η καταστροφή για τους παραγωγούς είναι ανυπολόγιστη. «Αυτό που πρέπει να ακουστεί είναι ότι η Πυροσβεστική ήταν ανύπαρκτη. Ό,τι έγινε, το έκαναν οι εθελοντές. Μία απαξίωση. Ήταν άσχετοι, δεν ήξεραν την ιδιαιτερότητα του κάθε μέρους. Υπάρχει μερίδιο ευθύνης και στην κυβέρνηση, και στην Πυροσβεστική, και στην Πολιτική Προστασία. Νιώθουμε ότι είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας!» ξέσπασε και κατέληξε:

«Είναι διπλά ανίκανοι, κάηκε και η Βαρυμπόμπη, και η Βόρεια Εύβοια».

Στο ίδιο πνεύμα, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, κατήγγειλε πως «δεν επιχειρούν εναέρια μέσα. Όταν αποφασίστηκε να έχουμε αξιοπρεπή αριθμό εναέριων μέσων, δεν μπορούσαν και δεν μπορούν να επιχειρήσουν. Δεν βλέπουν οι άνθρωποι. Στα περισσότερα μέρη ό,τι γίνεται, γίνεται από τα επίγεια. Πάντα μένουν κάποιοι άνθρωποι πίσω σε αυτούς τους οικισμούς, και αυτοί είναι και που σώζουν τα σπίτια».

Παράλληλα, κάτοικος της Αγίας Άννας, περιοχή από την οποία χρειάστηκε η εκκένωση εκατοντάδων ατόμων από θαλάσσης, συγκλόνισε με τη μαρτυρία της.

«Είμαστε σε κατάσταση σύγχυσης, όλα έγιναν από τη μία στιγμή στην άλλη. Ήταν εκεί το παιδί μου και η μητέρα μου. Έφυγαν. Βοήθησαν οι άνθρωποι που είχαν βάρκες και το Λιμενικό. Νιώθουμε μεγάλη απογοήτευση, μας εγκατέλειψαν στο έλεος της φωτιάς. Πήραμε εντολή εκκένωσης και φύγαμε όλοι για παραλία, περιμέναμε τις βάρκες για να μας πάνε στο Μαντούδι. Έμεινε πίσω κόσμος, και όποιοι έμειναν έσωσαν και τα σπίτια τους. Εμάς κάηκε ολοσχερώς το σπίτι μας. Πήγαμε εχτές, και δεν υπάρχει τίποτα από το σπίτι μας. Για εμάς ήταν το εξοχικό μας. Τα κοσμήματα και τις οικογενειακές μας φωτογραφίες πήραμε και τίποτα άλλο. Σκεφτόμουν ότι καίγεται το σπίτι μου, τι να πάρω. Στο δικό μου χωριό δεν υπήρχε ούτε αεροπλάνο, ούτε επίγειες δυνάμεις. Ό,τι έκανε ο κόσμος από μόνος του. Έγινε πολύ γρήγορα το κακό» είπε η κ. Μαρία Σταμέλου.

«Κατεβήκαμε στην παραλία πολύς κόσμος και περιμέναμε να έρθουν βάρκες να μας πάρουν. Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση. Ακούμε τόσο καιρό για την ατομική ευθύνη για τον κορoνοϊό. Υπακούσαμε, τηρήσαμε τα μέτρα, εμβολιαστήκαμε. Τώρα η κυβέρνηση δεν έπρεπε να δείξει ευθύνη, παρά να πάρουμε πάλι εμείς το βάρος; Έπρεπε να μας στείλουν αεροπλάνα, δεν μπορούμε να εξηγήσουμε για ποιο λόγο δεν μας έστειλαν αεροπλάνα. Έλεγαν ότι επιχειρούν 10 αεροσκάφη, και υπήρχε μόνο ένα Σινούκ» συμπλήρωσε και κατέληξε:

«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για την περιοχή. Πρέπει να γίνει αποκατάσταση και στήριξη της περιοχής. Δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας για τους ανθρώπους εκεί. Πάνε οι μελισσοκόμοι, οι ρετσινάδες, οι τουριστικές επιχειρήσεις. Και έχουμε και το φόβο για τις πλημμύρες. Πρέπει να έχουν καεί γύρω στα 10-15 σπίτια στο χωριό μας, και οι ελαιώνες, τα πάντα, δεν υπάρχει τίποτα».

 «Πώς να ζήσουμε εδώ; Θα είμαι 60 χρόνων όταν γίνουν»

Εύλογο είναι και το ερώτημα ενός 19χρονου ο οποίος είδε την περιοχή που γεννήθηκε και έζησε μέχρι τώρα να αφανίζεται από την πύρινη λαίλαπα.

Από το χωριό του, το Αγριοβότανο, που γλίτωσε από τη φωτιά, πήγε να βοηθήσει στην κατάσβεση στο Πευκί και με ένα συγκλονιστικό, λακωνικό τρόπο, περιέγραψε το μέγεθος της καταστροφής στη Βόρεια Εύβοια.

Οταν ο δημοσιογράφος του Open τον ρώτησε πώς αισθάνεται, απάντησε αφοπλιστικά: «Πως να αισθάνομαι; Καίγονται οι περιουσίες μας, έχουμε μεγαλώσει εδώ στο χωριό από μικρά παιδιά, θέλουμε να ζήσουμε εδώ, αλλά δεν μας δίνεται η ευκαιρία να ζήσουμε εδώ».

«Πώς να ζήσουμε;» διερωτήθηκε και συνέχισε: «Εμείς ασχολούμαστε με ξύλα, αγροτικές δουλειές. Πώς να ζήσουμε; Αυτά τα πράγματα θα γίνουν μετά από 30-40 χρόνια, θα είμαι 60 χρονών».

Αναγκαστικά, όπως είπε, θα πρέπει να βρει μία άλλη λύση, ίσως να μετακομίσει και στην Αθήνα ώστε να βρει μία άλλη επαγγελματική πορεία. «Αναγκαστικά πρέπει να βρω μία άλλη λύση. Να φύγω, να πάω στην Αθήνα. Να βρω μία άλλη δουλειά. Να βρω μία λύση» είπε.