Εικόνες καταστροφής καταγράφονται και στην Ηλεία, καθώς το πύρινο μέτωπο έχει κάψει ό,τι έχει συναντήσει στο πέρασμά του: δάσος, κάτοικοι, επιχειρήσεις, περιουσίες. Την ίδια ώρα, η πυροσβεστική συνεχίζει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, αργά το βράδυ η πυρκαγιά καίει ανάμεσα στην περιοχή Λαμπέτι και Κολίρι, ενώ συνολικά έχουν εκκενωθεί 19 χωριά και υπάρχουν νέες αναζωπυρώσεις στη Μουριά.

Παράλληλα, η φωτιά μαίνεται στο χωριό Λάλας, το οποίο αργά το απόγευμα παραδόθηκε στις φλόγες, όταν δύο μέτωπα φωτιάς ενώθηκαν λίγο έξω από το χωριό. Στο χωριό καταστράφηκαν ολοσχερώς κατοικίες και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης καιγόταν δασική έκταση κοντά στους Σχίνους Ηλείας, ενώ γίνεται λόγος για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού λόγω των πυρκαγιών που ξέσπασαν Πύργο, Ολυμπία, Χελιδόνι, Βύλιζα και Λατζοίο.

Στο μέτωπο που ξέσπασε δύο χιλιόμετρα μακριά από τον Πύργο εντοπίστηκε άτομο με μηχανάκι να κινείται μέσα στο δάσος και από όπου περνούσε μετά από λίγο ξεσπούσε φωτιά, όπως δήλωσε στο Open ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος.

«Οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού»

Λίγο μετά τις 22:00 ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος δήλωσε: «Η Ηλεία δοκιμάζεται για μια ακόμα φορά» και πρόσθεσε: «Από την Τετάρτη 4 Αυγούστου, καταβάλλεται μια πραγματικά υπεράνθρωπη προσπάθεια, από το σύνολο των δυνάμεων του Πυροσβεστικού σώματος, της Πολιτικής Προστασίας, της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των δήμων και του στρατού, για να ανακόψουμε το πύρινο μέτωπο».

Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης επισημαίνει ότι «είναι καθοριστικής σημασίας και η συμβολή των κατοίκων των πληττόμενων κοινοτήτων, οι οποίοι με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, προσπαθούν να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες τους».

Αναφερόμενος στα αίτια της πυρκαγιάς, υποστηρίζει μεταξύ άλλων, ότι «η πορεία της πυρκαγιάς και τα χαρακτηριστικά της, αποδεικνύουν, χωρίς καμία αμφιβολία, ότι πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, ένα σχέδιο να πλήξουν τον τόπο μας, τις ζωές, τον φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». «Οι αρμόδιες αρχές», συνεχίζει, «ήδη ερευνούν τις συνθήκες εκδήλωσης των πυρκαγιών».

Επίσης, απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες, «να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί», με αφορμή το γεγονός, ότι «αύριο Παρασκευή 6 Αυγούστου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπει δείκτη επικινδυνότητας 5 (κατάσταση συναγερμού), με καιρικές συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες, οι οποίες μεγιστοποιούν τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης νέων πυρκαγιών».

Στις 21:30 κατά την ενημέρωση από το επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές στην Αρχαία Ολυμπία, παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα, αλλά οι αναζωπυρώσεις είναι πολλές και σε αρκετές περιπτώσεις απείλησαν οικισμούς.

Επιχειρούν 310 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, η ομάδα ΙΚΑΡΟΣ του Πυροσβεστικού Σώματος με μη Στελεχωμένα Αεροσκάφη για εναέρια επιτήρηση, ενώ για την πυρόσβεση από αέρος επιχειρούσαν περιοδικά μέχρι το τελευταίο φως 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το 1 ελικόπτερο ως συντονιστικό.

Τραυματίες

Το απόγευμα, δύο κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας, που συμμετείχαν στην κατάσβεση της φωτιάς, τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο κέντρο υγείας της περιοχής. Ο ένας κάτοικος φέρει ελαφρά εγκαύματα στην παλάμη του χεριού του και στα πόδια, ενώ ο δεύτερος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα, λόγω των καπνών.

Στο ίδιο Κέντρο Υγείας διακομίστηκαν δύο πυροσβέστες με ελαφρά εγκαύματα. Οι υγειονομικές δομές της περιοχής (Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας, Νοσοκομείο Πύργου, Νοσοκομείο Αμαλιάδας και Κέντρο Υγείας Κρεστένων) και το ΕΚΑΒ έχουν τεθεί σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα.