Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στην Αττική για δεύτερη συνεχόμενη μέρα εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς στη Βαρυμπόμπη.

Η αποπνικτική ατμόσφαιρα από τις φωτιές καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες λόγω καύσωνα εγείρουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Οι ειδικοί προειδοποιούν τις ευπαθείς ομάδες και κυρίως όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα να μείνουν στα σπίτια τους και να μην μετακινούνται άσκοπα.

Δείτε live την ποιότητα του αέρα στην περιοχή σας:

Υπάρχουν δύο ιστοσελίδες όπου μπορείτε να δείτε σε ζωντανό χρόνο τα επίπεδα των μικροσωματιδίων τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στον χάρτη της ευρωπαϊκής πλατφόρμας μετρήσεων ποιότητας αέρα PurpleAir, μπορείτε να δείτε τα επίπεδα των επιβλαβών σωματιδίων PM2.5.

Eικόνα από τις 08:40 το πρωί της Πέμπτης.

  • Δείτε τον χάρτη της PurpleAir εδώ.

Ανάλογα στοιχεία παρέχει και η ιστοσελίδα iqair.com.

  • Eπισκεφτείτε την ιστοσελίδα πατώντας εδώ.

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς

«Το τοξικό νέφος, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, έχει μέσα του τα πάντα. Μικροσωματίδια και βλαβερές ενώσεις που αναπτύσσονται και μεταφέρονται με την πυρκαγιά γιατί η φωτιά δεν καίει μόνο δάσος καίει σπίτια, εργοστάσια και αποθήκες. Η σύσταση λοιπόν αφορά ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το αναπνευστικό τους να μείνουν σπίτια τους και να βάλουν σε χαραμάδες βρεγμένες πετσέτες και σεντόνια ώστε να απορροφηθούν τα αιωρούμενα σωματίδια. Είναι επιβλαβή και καλό είναι να μην εκτίθενται όσοι έχουν προβλήματα», είπε ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και εθνικός εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή καθηγητής Χρήστος Ζερεφός.

Από την πλευρά του ο πνευμονολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας επισήμανε ότι: «Πρέπει να περιορίσουμε την άσκοπη μετακίνηση και αν είμαστε έξω να φοράμε μάσκα. Όταν έχουμε και καπνό από πυρκαγιά και καύσωνα όπως τώρα αυτές τις ημέρες. Αυτοί που έχουν χρόνιες παθήσεις και οι γυναίκες που κυοφορούν πρέπει να δείχνουν πολύ μεγάλη προσοχή και να μην μετακινούνται άσκοπα. Όταν έχει υψηλές θερμοκρασίες και ρίπους από πυρκαγιά μένουμε στο σπίτι».