Δεύτερη νύχτα αγωνίας για την Ελλάδα, με τη βόρεια Εύβοια την Ηλεία και τη Μεσσηνία να έχουν παραδοθεί στις φλόγες, μια μόλις μέρα μετά τη τεράστια πυρκαγιά που ξεκίνησε στη Βαρυμπόμπη και εξαπλώθηκε σε Θρακομακεδόνες, ενώ απείλησε και το Κρυονέρι.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος απόψε εντοπίζεται στην Εύβοια, η οποία καίγεται για δεύτερη μέρα, αλλά και στην Αρχαία Ολυμπία, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τιτάνια μάχη ούτως ώστε οι φλόγες να μην φτάσουν στον αρχαιολογικό χώρο.

Σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι σε όλη την επικράτεια το τελευταίο 24ωρο έχουν εκδηλωθεί 118 πυρκαγιές.

Όπως είπε, στις Ροβιές επιχειρούν 165 πυροσβέστες με 58 οχήματα, ενώ έχουν σταλεί 5 sms από το 112 για εκκένωση οικισμών. Την ίδια ώρα στην Ηλεία, εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα 7 πυρκαγιές, ενώ ακολούθησαν συνεχείς εκκενώσεις οικισμών. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε το μέτωπο να περιοριστεί στο Πελόπιο.

«Σύμμαχος μας έχει αποδειχθεί το 112 και τα έργα πρόληψης» είπε ο κ. Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας τη σημαντική συνδρομή του ενισχυμένου εναέριου στόλου.

Καταλήγοντας χαρακτήρισε πολύ δύσκολη την αυριανή μέρα και όσες ακολουθούν, επισημαίνοντας ότι «αδιαπραγμάτευτος στόχος μας η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Η καμένη έκταση του τετραημέρου κοντεύει να φθάσει τα καμένα ολόκληρης χρονιάς

Η καταστροφή που έχει συντελεστεί αυτές τις δυο -κυρίως μέρες- που καίνε οι φωτιές σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο και προκαλεί σοκ.

Ο αρχικός απολογισμός των καμένων εκτάσεων στη χώρα για το διάστημα 1-4 Αυγούστου 2021 ξεπερνάει το 50% της καμένης έκτασης που συνήθως καίγεται σε μια ολόκληρη αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με το κέντρο BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Ο αρχικός υπολογισμός των καμένων εκτάσεων των πυρκαγιών στη Ρόδο (1/8/2021), στην Αττική (3/8/2021), στην Εύβοια (3/8/2021) και στην Ανατολική Μάνη (3/8/2021) ανέρχεται στα περίπου 6.000 εκτάρια (60.000 στρέμματα).

Το 2020, η συνολική καμένη έκταση ήταν 10.376 εκτάρια, ενώ το 2019 κάηκαν 9.405 εκτάρια (ένα εκτάριο ισούται με δέκα στρέμματα).

Λαμβάνοντας υπόψη και τις μεγάλες πυρκαγιές το Μάιο – Ιούλιο 2021 (Αίγιο 252,22 εκτάρια, Σάμος 406 εκτάρια, Στύρα Ευβοίας 395 εκτάρια, Κεφαλονιά 604 εκτάρια και Σχίνος Κορινθίας 5.020 εκτάρια), η καμένη έκταση φέτος ανέρχεται περίπου στα… 124.000 στρέμματα.

Πολύ δύσκολη η αυριανή μέρα

Μάλιστα, πολύ δύσκολη αναμένεται και η αυριανή μέρα, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται και για αύριο, Πέμπτη, για πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, οι περιοχές είναι οι εξής:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας).
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Σερρών, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής).
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Τρικάλων).
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
  • Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας, ΠΕ Άρτας).
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας).
  • Περιφέρεια Αττικής.
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου.
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.
  • Περιφέρεια Κρήτης.
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου-Κάσου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου).

Δεύτερη νύχτα αγωνίας στην Εύβοια

Οι φλόγες συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό την καταστροφική τους πορεία Βόρεια Εύβοια. Οι ενισχυμένες εναέριες δυνάμεις -κατά περιόδους ακόμα και 7 αεροπλάνα και ελικόπτερα- κλήθηκαν να δώσουν τη μάχη σε τρία βασικά μέτωπα ενώ από τη στιγμή που οι φλόγες έχουν κάψει χθες Σηπιάδα και Χρόνια και σήμερα τις Ροβιές, πλέον δεν έχει απομείνει τίποτα στο μεσοδιάστημα παρά μόνο θάλασσα.

Έτσι το σύνολο των δυνάμεων έχει ρίξει το κύριο βάρος στον ορεινό όγκο και στα χωριά τα οποία παραμένουν κυκλωμένα από τις φλόγες.

Η μάχη δίδεται κοντά στο χωριό Κουρκουλοί, καθώς η φωτιά κύκλωσε το χωριό και το προσπέρασε ακολουθώντας μία πορεία προς το χωριό Σκεπαστή που, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Φάνη Σπανό, «αν δεν μπορέσουμε με το φως της μέρας να την σταματήσουμε σε αυτό το σημείο και σύμφωνα με τις συνθήκες που θα επικρατούν τη νύχτα μέχρι το ξημέρωμα μπορεί να φτάσει στο Αιγαίο».

Λίγο μετά τις 21:30 δόθηκε εντολή εκκένωσης και για το χωριό Σκεπαστή.

Νωρίτερα, συνολικά 85 πολίτες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια με πλωτά μέσα από την παραλία του χωριού Ροβιές. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, οι πολίτες επιβιβάστηκαν σε πέντε σκάφη του Λιμενικού, αλλά και ιδιωτών και στην συνέχεια μετεπιβιβάστηκαν όλοι τους στο πλοίο-παντόφλα «ΠΑΡΑΛΟΣ». Εν συνεχεία μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από τη φλεγόμενη παραλία στο λιμάνι της Αιδηψού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κανένας από τους απομακρυνθέντες δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Μάχη για να σωθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας

Δύσκολη νύχτα αναμένεται και στην Ηλεία. Νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, υπό την προεδρία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με αφορμή το πύρινο μέτωπο στην περιοχή, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας κ.ά.

Όσον αφορά το πύρινο μέτωπο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να προσπαθούν να κρατήσουν την φωτιά μακριά από την Αρχαία Ολυμπία, ενώ παράλληλα μηχανήματα έργου, ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες.

Επίσης, έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα πυρόσβεσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, το οποίο ρίχνει προληπτικά νερό στην περιοχή. Στο μεταξύ, αναμένεται να ενισχυθούν κι άλλο οι δυνάμεις πυρόσβεσης, με πυροσβέστες που έρχονται από άλλες περιοχές της χώρας.

Προηγουμένως, είχε σταλεί μήνυμα μέσω του 112 για να εκκενωθεί ο οικισμός της Αρχαίας Ολυμπίας. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Αρχαία Ολυμπία εκκενώστε τώρα προς Μουριά από Αρχαία Πίσα και Ε.Ο. Τρίπολης Ολυμπίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη νωρίτερα και σε όσους βρίσκονται στους οικισμούς Πελόπιο Πλάτανο, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο να εκκενώσουν προς Πύργο μέσω Ε.Ο. Τρίπολης Ολυμπίας, ενώ όσοι βρίσκονται στην Καυκωνιά ή Χελιδόνι να εκκενώσουν προς Λάλα.

Νωρίτερα είχε σταλεί άλλο μήνυμα που ανέφερε: Αν βρίσκεστε στο Πελόπιο, Πλάτανο, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο εκκενώστε τώρα προς Πύργο μέσω Ε.Ο Τρίπολης Ολυμπίας. Αν βρίσκεται στην Καυκωνιά ή Χελιδόνι εκκενώστε τώρα προς Λάλα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.

Καίγεται και η Μεσσηνία

Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μέλπεια, του δήμου Οιχαλίας, στη Μεσσηνία. Στο σημείο επιχειρούν περίπου 28 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος,11 οχήματα και 1 Ε/Π.