Οι αλλαγές στους κώδικες και η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης αναμένεται μέσα στα επόμενα χρόνια να βοηθήσουν ώστε να δημιουργηθεί στη χώρα μία νέα σύγχρονη μορφή δικαιοσύνης. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας σε συνέντευξή του στην εκπομπή Social Net με τον Φώτη Καρύδα αναφέρθηκε στις τομές που πραγματοποιούνται αυτό το χρονικό διάστημα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει μία μεγάλη δραστηριότητα. Τα τελευταία δύο χρόνια γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια για να θεραπευτούν παθογένειες και υλοποιούμε βήμα βήμα ένα μεγάλο ρυθμιστικό πρόγραμμα. Θέλουμε να εμπεδώσουμε το αίσθημα της ασφάλειας πρώτα στους Έλληνες πολίτες και μετά και στον επιχειρηματικό κόσμο. Πρέπει ο επιχειρηματικός κόσμος να νιώσει ότι υπάρχει μία σοβαρή χώρα με δικαιοσύνη που λειτουργεί άρα θα τον προστατεύσει ανά πάσα στιγμή», τόνισε, χαρακτηριστικά, ο κ. Τσιάρας.

Στόχος του Υπουργού Δικαιοσύνης είναι η αναμόρφωση της λειτουργίας της δικαιοσύνης στην Ελλάδα. «Για να γίνει αυτό έπρεπε να μελετήσουμε να προγραμματίσουμε και να οργανώσουμε ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό σχέδιο.  Αυτό είναι που υλοποιούμε βήμα βήμα τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό το σχέδιο θα αναμορφώσει πλήρως τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Έτσι, αναμορφώνουμε τους κώδικες που αποτελούν τα «ιερά ευαγγέλια» της Δικαιοσύνης. Ήδη ψηφίσαμε τον κώδικα των δικαστικών υπαλλήλων, επίσης ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στον νέο ποινικό κώδικα ενώ ήδη βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση οι αλλαγές στον νέο κώδικα πολιτικής δικονομίας. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε ολοκληρώσει την ψήφιση του κώδικα οργανισμού δικαστηρίων και δικαστικών λειτουργών και, ήδη, έχουμε ολοκληρώσει τη νομοθετική παρέμβαση στα δύο κομμάτια της λειτουργίας του ελεγκτικού συνεδρίου με αποτέλεσμα το ελεγκτικό συνέδριο να λειτουργεί στα πρότυπα ενός σύγχρονου ελεγκτικού ευρωπαϊκού δικαστηρίου».

Αυτό όμως που θα αποτελέσει καινοτομία στον χώρο είναι η ψηφιοποίηση. «Πετυχαίνουμε την κωδικοποίηση της λειτουργίας της δικαιοσύνης μέσα από την αντιμετώπιση μιας σύγχρονης πραγματικότητας και δίνουμε τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να επισπευστούν όλες οι λειτουργίες που αφορούν τη δικαιοσύνη. Στις αλλαγές του κώδικα πολιτικής δικονομίας προβλέπεται η πιλοτική πολιτική δίκη, η οποία ήδη λειτουργεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο πολίτης θα δει το αποτέλεσμα των αλλαγών σε ένα μικρό βάθος χρόνου. Προχωρούμε στην ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης. Μέχρι το 2024 θα έχουμε μία εντελώς διαφορετική δικαιοσύνη», δήλωσε ο κ. Υπουργός.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του αναφέρθηκε στο ηλεκτρονικό ψηφιακό μητρώο, στις τηλεδίκες, στο ηλεκτρονικό πινάκιο και σε άλλες αλλαγές που προωθούνται από το συγκεκριμένο υπουργείο.