Στη θάλασσα σταμάτησαν οι φλόγες στον οικισμό Σηπιάδα, δυτικά της Λίμνης στην Εύβοια, αφού στην πορεία τους μέχρι εκεί, έκαψαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους, σπίτια, τουριστικές εγκαταστάσεις και δάσος.

Η φωτιά κατέβηκε με μεγάλη δύναμη από το βουνό και μπόρεσε να ξεπεράσει και την τελευταία «ζώνη άμυνας», που είχαν στήσει οι πυροσβέστες κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, ο οποίος οδηγεί από τη Λίμνη στις Ροβιές.

Η ορμή της φωτιάς ήταν μεγάλη, πέρασε το δρόμο και έκαψε ό,τι βρέθηκε μπροστά της. Λίγο πριν, οι πυροσβέστες, συγκεντρώνοντας ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεών τους, έδωσαν μεγάλη μάχη και δεν επέτρεψαν να περάσουν οι φλόγες στον οικισμό Χρόνια, δύο χιλιόμετρα μετά τον οικισμό Σηπιάδα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καταγραφή των ζημιών, αλλά εκατοντάδες είναι οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν πού να περάσουν το βράδυ τους, ενώ έγινε γνωστό πως ήδη έχουν μισθωθεί 150 κλίνες σε διάφορα ξενοδοχεία γι’ αυτούς που είναι αναγκασμένοι να περάσουν το βράδυ μακριά από τα σπίτια τους ή που έχουν καεί οι περιουσίες τους.

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση ενός συντονιστικού οργάνου στη Λίμνη της Εύβοιας, στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι της πυροσβεστικής, της αστυνομίας, των δασικών υπηρεσιών, ο δήμαρχος της περιοχής, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και οι αρμόδιοι της Πολιτικής Προστασίας, για να προχωρήσουν σε μία αποτίμηση των μέχρι τώρα δεδομένων και να χαράξουν τις νυχτερινές προτεραιότητες.

«Η φωτιά αυτή τη στιγμή καίει ασταμάτητα και τα μέτωπα είναι τρία: Το ένα μέτωπο καίει στο μέσα χωριό Χρόνια, το άλλο στο Μουρτιά και το τρίτο μέτωπο κινείται απειλητικά προς το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ. Κάηκαν επιχειρήσεις, σπίτια και αυτοκίνητα. Η καταγραφή όταν γίνει θα είναι τραγική. Η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη διότι η φωτιά δεν σταματά», σημειώνει ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης, μέλος του συντονιστικού οργάνου.

Στην περιοχή βρίσκονται δεκάδες χωματουργικά μηχανήματα των Δήμων και της Περιφέρειας, ενώ συγκεντρώνονται και νέες πυροσβεστικές δυνάμεις από τους γειτονικούς νομούς.

Προηγουμένως, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε δύο απανωτά μηνύματα από το 112 και καλούσε μεταξύ άλλων και τους κατοίκους του οικισμού Σηπιάδα και του οικισμού Χρόνια να απομακρυνθούν από τις περιοχές.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, τα μέτωπα της φωτιάς, που είναι πάρα πολλά, κινούνται ανεξέλεγκτα προς διάφορες κατευθύνσεις, ενώ οι πυροσβέστες και τα χωματουργικά μηχανήματα προσπαθούν να πλησιάσουν τα μέτωπα της φωτιάς σε κατοικημένες περιοχές και σε περιοχές με τουριστικά καταλύματα.

Την ίδια στιγμή, τα βόρεια μέτωπα της φωτιάς προς τα χωριά Καλαμούδι, Δάμια και Παλαιοχώρι, που έχουν εκκενωθεί προληπτικά, παραμένουν σε ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών να ανακόψουν την πορεία τους βόρεια προς το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ και το Δρυμώνα – περιοχές με ιδιαίτερα μεγάλη φυσική βλάστηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ