Ανεξάρτητη έρευνα για τη δολοφονία με παγιδευμένο αυτοκίνητο της δημοσιογράφου κατά της διαφθοράς Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία κατέληξε στο συμπέρασμα πως το κράτος έφερε την ευθύνη αφού είχε δημιουργήσει μια «νοοτροπία ατιμωρησίας».

Η Καρουάνα Γκαλιζία σκοτώθηκε από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στο αυτοκίνητό της ενώ έφευγε από το σπίτι της στις 16 Οκτωβρίου 2017.

Οι εισαγγελείς πιστεύουν πως ο μεγαλοεπιχειρηματίας Γιόργκεν Φένεκ, ο οποίος είχε στενές σχέσεις με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ήταν ο ιθύνων νους της δολοφονίας. Ο Φένεκ, ο οποίος περιμένε να δικαστεί για συνεργασία για φόνο, αρνείται κάθε ευθύνη.

Τρεις άνθρωποι που φέρεται να πυροδότησαν τη βόμβα συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2017. Ένας από αυτούς δήλωσε ένοχος στο πλαίσιο ενός δικαστικού διακανονισμού και εκτίει ποινή 15ετούς κάθειρξης. Οι άλλοι δύο περιμένουν να δικαστούν. Ο μεσάζων που ομολόγησε την ενοχή του έχει γίνει κρατικός μάρτυρας και του έχει δοθεί χάρη.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από έναν εν ενεργεία δικαστή και δύο συνταξιούχους δικαστές, βρήκε ότι εκείνη την εποχή είχε δημιουργηθεί από τα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης μια νοοτροπία ατιμωρησίας.

«Τα πλοκάμια της ατιμωρησίας επεκτάθηκαν στη συνέχεια σε άλλα ρυθμιστικά σώματα και στην αστυνομία, οδηγώντας σε μια κατάρρευση του κράτους δικαίου», ανέφερε η έκθεση της επιτροπής, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Αμπέλα.

Ανέφερε πως το κράτος απέτυχε να αναγνωρίσει τους πραγματικούς και άμεσους κινδύνους για τη ζωή της Καρουάνα Γκαλιζία και απέτυχε να λάβει υπεύθυνα βήματα προκειμένου να τους αποτρέψει.

Ήταν σαφές, ανέφερε η έκθεση, πως η δολοφονία ήταν είτε εγγενώς είτε άμεσα συνδεδεμένη με την ερευνητική εργασία της Καρουάνα Γκαλιζία.

Ο πρώην πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2020 μετά τη σύλληψη του Φένεκ. Δεν κατηγορήθηκε ποτέ για την υπόθεση. Μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν αργότερα στενές σχέσεις ανάμεσα στον Φένεκ, υπουργούς και υψηλόβαθμους αστυνομικούς αξιωματούχους.

Οι δικαστές κάλεσαν να αναληφθεί άμεση δράση και να ρυθμιστούν οι σχέσεις ανάμεσα σε πολιτικούς και μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο Αμπέλα ανέφερε σε ένα τουίτ πως η έκθεση απαιτεί «ώριμη» και αντικειμενική ανάλυση. «Θα πρέπει να πάρουμε μαθήματα και οι μεταρρυθμίσεις να συνεχιστούν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», είπε χωρίς να επεκταθεί.

Η επιτροπή άκουσε καταθέσεις από την αστυνομία, κυβερνητικούς αξιωματούχους, την οικογένεια της Καρουάνα Γκαλιζία και δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων.

Πηγή: ΑΜΠΕ