Πολλές δεκαετίες προτού τα οχήματα της NASA, Spirit (2004 – 2010), Opportunity (2003 – 2018) και Perseverance (2020 – σήμερα)  προσεδαφιστούν στον Άρη και μας μεταφέρουν εικόνες και ακόμα και ήχο από τον πλανήτη Άρη, ήταν το διαστημικό σκάφος Mariner 4 που, έδωσε τράβηξε τις πρώτες φωτογραφίες που έδειχνε στους ανθρώπους έναν άλλο κόσμο.

Ήταν 21 ασπρόμαυρες μαυρόασπρες, γεμάτες κόκκους φωτογραφίες, που όμως όπως ήταν φυσικό συγκλόνισαν τον πλανήτη.

Τις ημέρες εκείνες, στην Ελλάδα, όλα στρέφονται γύρω από τα λεγόμενα «Ιουλιανά του ‘65», τη σύγκρουση δηλαδή του τότε Βασιλέα Κωνσταντίνου με τον τότε πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, η οποία οδήγησε ως την πτώση της Ενώσεως Κέντρου και προκάλεσε λαοπληθείς συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και αιματηρά επεισόδια.

Την επικαιρότητα στον ελληνικό Τύπο μονοπωλούν οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, όμως το κοσμοϊστορικό γεγονός των πρώτων φωτογραφιών από τον κόσμο του διαστήματος δεν θα μπορούσε να μείνει στην αφάνεια.

«ΤΑ ΝΕΑ», 15.7.1965, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Γράφουν «ΤΑ ΝΕΑ» της 15ης Ιουλίου 1965: «Το αμερικανικό διαστημόπλοιο “Μαρίνερ – 4”  επλησίασε τον Άρη μέχρις αποστάσεως 8.600 χιλιομέτρων και άρχισε να μεταδίδη φωτογραφίες της επιφανείας του, αντιφατικά, όμως, ραδιοφωνικά σήματα προκαλούν αβεβαιότητα αναφορικά με το αν η τηλεοπτική μετάδοση των φωτογραφιών γίνεται κατά τον προβλεπόμενο τρόπο στη Γη.

»Τα πρώτα σήματα που μεταδόθηκαν και που καταγράφηκαν στον σταθμό Γκόλντστοουν της Καλιφόρνιας έδειχναν ότι όλα πήγαιναν καλά και ότι 21 φωτογραφίες θα μεταδίδονταν από το “κοσμικό μάτι” του ιστορικού διαστημοπλοίου, που ζυγίζει ένα τέταρτο τόνου και που έχει ήδη καλύψει απόσταση 560.000.000 χιλιομέτρων σε ταξίδι διαρκείας οχτώ σχεδόν μηνών».

Ήταν τόσο λίγες οι πληροφορίες που είχαμε τότε για τον πλανήτη Άρη, που προσδοκούσαμε ότι ακόμα και από κάποιες εξ’ αποστάσεως φωτογραφίες, θα μπορούσαμε να διαπιστώσουμε την ύπαρξη ζωής στον πλανήτη αυτόν ή όχι.

«ΤΑ ΝΕΑ», 15.7.1965, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

»Οι φωτογραφίες, που θα λύσουν υποτίθεται το μυστήριο της ζωής στον Άρη, θα αρχίσουν λαμβανόμενες στη Γη το απόγευμα σήμερα, ώρα 2.53’ Ελλάδος.

»Όταν η φωτογραφική μηχανή άρχισε να λαμβάνη τις φωτογραφίες, πράγμα που έγινε αντιληπτό από τα ασθενή ραδιοσήματα που μεταδόθηκαν από το διαστημόπλοιο, έκρηξη χαράς σημειώθηκε στο εδώ κέντρο διαστημικών ερευνών».

Η διαδικασία εξελίχθηκε και ειδησεογραφικά σε θρίλερ.

«Και μια απογοητευτική πληροφορία, που μεταδίδεται από την Αδελαΐδα της Αυστραλίας από το Ασσοσιέϊτεντ Πρες. Οι Αμερικανοί επιστήμονες του σταθμού παρατηρήσεως στα Γούμερα της Αυστραλίας αναφέρουν ότι το «Mάρινερ» απέτυχε να λάβη έστω και μια φωτογραφία του Άρεως. Η πληροφορία δεν έγινε δυνατό να ελεγχθή απόλυτα μέχρι στιγμής»

Λίγες ήμερα αργότερα, τα νέα ήταν τελικά καλά.

«ΤΑ ΝΕΑ», 30.7.1965, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Για να έχουμε όμως και μια καλύτερη οπτική των φωτογραφιών εκείνων τις παραθέτουμε και σε μία βελτιωμένη τους εκδοχή.

Πηγή: NASA