Πισωγύρισμα, χαρακτήρισε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τη θέση του τούρκου προέδρου για λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Η Ανγκελα Μέρκελ είχε σήμερα την τελευταία εμφάνιση της 16χρονης θητείας της στην καγκελαρία σε ετήσια συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης στους γερμανούς κοινοβουλευτικούς συντάκτες και ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο. Απαντώντας σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ» για τη μεσολάβησή της στην ελληνο-τουρκική κρίση που προκάλεσαν οι τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, η καγκελάριος απάντησε:

«Βασική μου θέση ήταν πάντα, να μη μιλώ για αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Υπάρχουν πισωγυρίσματα, υπάρχουν βήματα προόδου. Φτάσαμε ευτυχώς στο σημείο, να επαναληφθούν οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας, υπήρξαν συναντήσεις μεταξύ του έλληνα Πρωθυπουργού και του τούρκου προέδρου. Καταβάλαμε πάντα προσπάθειες να παραμείνουν ανοιχτά τα κανάλια συνομιλιών.

Και στο κομμάτι Ελλάδας – Τουρκίας επιτεύχθηκαν κάποια μικρότερα βήματα προόδου».  Αμέσως μετά, η Ανγκελα Μέρκελ πρόσθεσε: «Αυτό δυσχεραίνεται – με το βλέμμα στην Κύπρο – από το γεγονός ότι ο τούρκος πρόεδρος, παρεκκλίνοντας από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ζητά αποκλειστικά μία λύση δύο κρατών, η οποία φυσικά δεν γίνεται αποδεκτή από την ελληνική και κυπριακή πλευρά. Και εδώ πρέπει τώρα να προσπαθήσουμε, ώστε τις νέες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ διαπραγματεύσεις, με βαθιά ανάσα, διότι είναι μια σκληρή υπόθεση, να τις οδηγήσουμε στη σωστή κατεύθυνση. Ηταν σίγουρα ένα πισωγύρισμα. Αλλά τέτοια πισωγυρίσματα δεν πρέπει να μας αποθαρρύνουν».