Eκρηκτικό κοκτέιλ διασποράς του κοροναϊού δημιουργεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, σε συνδυασμό με τη μεγάλη απόδραση για καλοκαιρινές διακοπές και την άρση των περιοριστικών μέτρων, γεγονός που αποτυπώνεται και στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες.

Έντονος είναι ο προβληματισμός για την κατάσταση στα νησιά, καθώς Πάρος, Σαντορίνη και Κρήτη εμφανίζουν επιβαρυμένα επιδημιολογικά δεδομένα. Αττική, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Χανιά καταγράφουν κατακόρυφη αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα.

Η επιτροπή των επιδημιολόγων θα εξετάσει σήμερα τα στοιχεία της πανδημίας που θα κρίνουν την τύχη των επιβαρυμένων περιοχών. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και κάνουν λόγο ακόμα και για 10.000 κρούσματα τον Αύγουστο χωρίς μέτρα.

Την ίδια στιγμή, συναγερμός έχει σημάνει στο ΕΣΥ από την ανησυχητική αύξηση των εισαγωγών, καθώς μέσα σε ένα μήνα οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία αυξήθηκαν κατά 53%.

Στη μάχη με την εξάπλωση της πανδημίας, οι αρχές έχουν στη φαρέτρα τους τα εξής τρία μέτρα:

1. Τοπικά lockdown

Η διασπορά του ιού ωστόσο σε τουριστικές νησιωτικές περιοχές ανησυχεί τους ειδικούς και τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να δούμε lockdown τύπου Μυκόνου στα υπόλοιπα «πορτοκαλί» νησιά (Πάρος, Σαντορίνη, Ίος, Ρέθυμνο και Ηράκλειο Κρήτης).

Πέρα από αυτά προβληματισμό προκάλεσε η χθεσινή καταγραφή 36 κρουσμάτων στα νησιά του Αργοσαρωνικού, ένας διψήφιος αριθμός-ρεκόρ που πρώτη φορά παρατηρείται από την αρχή της πανδημίας.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα αξιολογούνται καθημερινά, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να είναι έτοιμοι να παρέμβουν όταν κριθεί απαραίτητο.

Τα mini lockdown φαίνεται να δουλεύουν, όπως αποδείχθηκε και στη Μύκονο. Τα μέτρα που έχουν επιβληθεί αναμένεται να επανεξεταστούν τη Δευτέρα 26 Ιουλίου (όταν και λήγουν), με κάποιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να ανανεωθούν.

Στο πνεύμα του «μοντέλου Μυκόνου», λοιπόν, μεταξύ των περιορισμών που βρίσκονται στο τραπέζι είναι οι εξής:

  • Υποχρεωτικό έξτρα διαγνωστικό τεστ (εκτός από τα ήδη προβλεπόμενα) για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους στον τουρισμό – Δυνατότητα στον εργοδότη να αποσύρει όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους από θέσεις εργασίας με στενή επαφή με το κοινό στα ξενοδοχεία και μετακίνησή τους σε άλλα πόστα.
  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως οργανωμένα πάρτυ, πανηγύρια, λαϊκές αγορές
  • Απαγόρευση μουσικής όλο το εικοσιτετράωρο
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας την νύχτα
  • Μείωση του μέγιστου αριθμού ατόμων στην εστίαση από τα 10 στα 4 και κατ’ εξαίρεση 6, εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού.

2. Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Ο δρόμος για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς άνοιξε και επίσημα με την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας σήμερα στη Βουλή. Αφορά στης εξής κατηγορίες εργαζομένων:

  1. σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και
  2. σε μονάδες φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από 16 Αυγούστου
  3. σε υγειονομικές δομές (γιατροί και νοσηλευτές), με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Από την κυβέρνηση υπάρχουν αντικρουόμενες δηλώσεις για πιθανή επέκταση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες εργαζομένων. Αρκετά πιθανό είναι να ακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί, αλλά προς το παρόν όλα τα σενάρια είναι υπό εξέταση.

Σε περίπτωση άρνησης εμβολιασμού, θα προβλέπεται αναστολή καθηκόντων χωρίς χρονικό όριο. Στην περίπτωση αυτή, οι εργαζόμενοι θα παίρνουν άδεια άνευ αποδοχών και δεν θα έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με απολύσεις, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ούτε και προβλέπεται (σε ό,τι αφορά στο Δημόσιο) παραπομπή στο πειθαρχικό.

Για τις θέσεις που θα μείνουν κενές από ανεμβολίαστους εργαζόμενους, μπορούν να γίνονται προσλήψεις με τρίμηνες συμβάσεις. Αλλά οι προσλήψεις αυτές δεν μπορούν να ξεπερνούν τον αριθμό των εργαζόμενων που έχουν τεθεί σε αναστολή. Κατά την πρόσληψή τους, οι νεοπροσλαμβανόμενοι, υποχρεούνται να δείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Το μέτρο αναστολής εργασίας  ίσως αποδειχτεί  ισχυρό κίνητρο και για τους πλέον επιφυλακτικούς να εμβολιαστούν, ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ.

3. Αυξημένα τεστ σε τουριστικούς προορισμούς

Ένα τρίτο μέτρο που ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή είναι το αυξημένο testing σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Ήδη τα ταξίδια με αεροπλάνο και πλοίο προς τα νησιά γίνονται με τεράστια προσοχή, καθώς είναι απαραίτητο είτε το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, είτε αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού τεστ (72 ωρών) ή rapid test (48 ωρών). Στην επιστροφή από τα νησιά είναι υποχρεωτικό να διενέργειται self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Παράλληλα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό σε Μύκονο, Πάρο, Ίο, Σαντορίνη, Ρέθυμνο και Ηράκλειο θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα: ένα self και ένα rapid. Τα αποτελέσματα πρέπει να δηλώνονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Ποιες περιοχές σαρώνει η μετάλλαξη Δέλτα

Το πρόβλημα με τους τουριστικούς προορισμούς είναι ότι εκεί κάνει… πάρτι η πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, η οποία προσβάλλει κυρίως τους νέους και τους ανεμβολίαστους.

Σε στοιχεία για τις μεταλλάξεις που έδωσε εκτάκτως στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ τη Δευτέρα, καταγράφηκε η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων του συγκεκριμένου στελέχους (466 νέα) τα οποία ανέρχονται πλέον σε 868.

Τα περισσότερα από αυτά (633) εντοπίζονται στην Αττική. Παράλληλα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Θεσσαλονίκη «πνίγονται» επίσης από τη Δέλτα και εμφανίζουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.