Στη δίνη της μετάλλαξης Δέλτα, βρίσκεται η Ελλάδα, με τον κοροναϊό να δείχνει τα δόντια του, απειλώντας ανεμβολίαστους και βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες.

Στην παρούσα φάση, η πορεία του κοροναϊού, είναι πιο επιθετική σε σχέση με το δεύτερο και το τρίτο κύμα, και οι ειδικοί διαβλέποντας και την αργή διενέργεια των εμβολιασμών, φοβούνται ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα δούμε χιλιάδες κρούσματα ημερησίως, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ευάλωτο Σύστημα Υγείας.

Δεδομένου ότι το στέλεχος Δέλτα που ήδη εντοπίζεται στο 30% με 35% των νέων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 10 ημέρες, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα επικρατήσει μέχρι τέλος Αυγούστου, επισημαίνοντας ότι το στέλεχος αυτό είναι 60% πιο μεταδοτικό γι’ αυτό «πρέπει να είμαστε κατά 60% περισσότερο εμβολιασμένοι και 60% πιο προσεκτικοί».

70πλάσια τα κρούσματα τις πρώτες 13 μέρες του Ιουλίου φέτος σε σχέση με πέρσι

Ενδεικτικό είναι ότι τις 13 πρώτες μέρες του Ιουλίου φέτος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, είχαμε 70πλάσιο αριθμό νέων κρουσμάτων. Τότε, στο διάστημα αυτό είχαμε συνολικά 394 διαγνώσεις ενώ φέτος έχουμε 21.598.

Ειδικότερα:

  • Την 1η Ιουλίου του 2020, είχαμε συνολικά 3.432 κρούσματα τα οποία στις 13 Ιουλίου 2020 είχαν φτάσει τις 3.826, ήτοι 394 νέες διαγνώσεις
  • Την 1η Ιουλίου του 2021, είχαμε συνολικά 423.185 κρούσματα τα οποία χθες 13 Ιουλίου 2021 είχαν φτάσει τις 444.783, ήτοι 21.598 νέες διαγνώσεις
  • Χθες εξάλλου καταγράφηκαν 3.109 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο, ενώ την ίδια μέρα πέρσι είχαν καταγραφεί μόλις 24 νέα κρούσματα, σε 24 ώρες.

Αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα

Ειδικοί προειδοποιούν για απότομη κλιμάκωση του κοροναϊού στα τέλη του Αυγούστου, και κάποιοι όπως ο Νίκος Σύψας κάνουν λόγο ακόμη και για 15.000 με 20.000 κρούσματα την ημέρα…

Εκτίμηση, η οποία δεν είναι άτοπη, καθώς αν δεν επιτευχθεί η επιτάχυνση των εμβολιασμών, που αποτελούν και το αντίδοτο στην μετάλλαξη Δέλτα, ο κοροναϊός, είναι πολύ εύκολο να προσβάλει ανεμβολίαστες ευπαθείς ομάδες και να προκαλέσει πίεση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μία εβδομάδα, στις 6 Ιουλίου 2021, είχαμε 1.797 κρούσματα και πριν δύο εβδομάδες στις 29 Ιουνίου, τα κρούσματα ήταν 605. Ανησυχία όμως προκαλούν και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, καθώς από τις 40 έως 45 καθημερινά, σκαρφάλωσαν στις 112.

Να περιμένουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων

Σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής χημείας Νίκο Θωμαΐδη, αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός είναι πολυ πιθανό να γίνει πραγματικότητα το σενάριο που διατύπωσε ο καθηγητής Νίκος Σύψας για 15.000 με 20.000 ημερήσια κρούσματα τον Αύγουστο.

Την ίδια ώρα, ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, σημείωσε πως υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και πως θα πρέπει να αναμένουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

«Βλέπετε πως καθημερινά υπάρχει μεγάλη αύξηση. Τα 2.000 και 3.000 κρούσματα σημαίνει πως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διασπορά και αυτά φυσικά μεταδίδουν στους άλλους. Η πιθανότητα να έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και τις προσεχείς εβδομάδες μέσα στον Αύγουστο είναι μεγάλες», είπε.

Οι κρίσιμες ηλικίες

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο οι κρίσιμες ηλικίες είναι άνω των 50 αλλά είναι σαφές ότι λόγω της μεγάλης διασποράς κινδυνεύουν και οι νέοι. Αν τα κρούσματα πολλαπλασιαστούν τότε θα αυξηθεί και η πίεση στα νοσοκομεία, υποστήριξε, σημειώνοντας ότι κυρίαρχος στόχος είναι να εμβολιαστούν άμεσα αυτές οι ηλικίες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστεί η πίεση στα νοσοκομεία.

«Αυτά που έχουμε ζήσει κατά τη διάρκεια των 3 κυμάτων, ήταν ότι είδαμε τα νοσοκομεία να γεμίζουν κλινικές covid και να μην εξυπηρετούνται οι κανονικές δραστηριότητες στο νοσοκομείο. Ο εμβολιασμός καλύπτει πάνω από 90% ή και 95% από τη βαριά νόσο. Και φυσικά αυτό σε ηλικίες άνω των 50 πολλαπλασιάζεται. Είναι εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα να νοσήσει ενας εμβολιασμένος σε αυτή την ηλικία. Και στα παιδιά η πιθανότητα είναι πολύ μικρότερη, αλλά αν έχουμε 15 φορές περισσότερα κρούσματα στα παιδιά, καταλαβαίνετε πως θα έχουμε κι εκεί κρούσματα, όπως είχαμε τον χειμώνα, και ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις», τόνισε, ενώ χαρακτήρισε «δυσάρεστο φαινόμενο» το  γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί στο 100% ο εμβολιασμός των υγειονομικών.

Πώς μας προστατεύει το εμβόλιο

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος (Σκάι), υπογράμμισε ότι «αν δεν εμβολιαστούν οι άνω των 50, εκ των οποίων 1 στους 4 είναι ανεμβολίαστος,  θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα στο σύστημα υγείας και θα έχουμε και απώλειες», επισήμανε.

«Σε έναν ιό που μεταδίδεται ταχύτατα χρειάζεται μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων. Το 85% είναι δύσκολο και δε θα προλάβουμε χρονικά να το πετύχουμε. Γι’ αυτό και επιμένουμε οι ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν, γιατί ούτε το τείχος ανοσίας ούτε τα μέτρα μπορούν να τους προστατεύουν», τόνισε.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι από τους εμβολιασμένους, ένα ποσοστό 88% έχει άμυνα που θα του εξασφαλίσει να μη νοσήσει, ένα 12% θα νοσήσει και ελάχιστες εξαιρέσεις θα νοσήσουν βαρύτερα από το αναμενόμενο. «Όμως όλοι οι εμβολιασμένοι προστατευόμαστε από βαριά νόσηση και θάνατο. Αυτό δεν είναι θεωρητικό, το βλέπουμε στη Μεγάλη Βρετανία, όπου έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, αλλά λίγες απώλειες και μικρή επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνω των 50 ετών είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό άνω του 90%», σημείωσε.

Ευρεία διασπορά – Ποιες περιοχές προβληματίζουν

Η ευρεία διασπορά του κοροναϊού επαληθεύεται από τις μετρήσεις και τις αναλύσεις των λυμάτων. Μέσα σε μία εβδομάδα, σημαντική αύξηση παρουσίασε το ιικό φορτίο στα λύματα:

-της Αττικής κατά 106%,

-της Θεσσαλονίκης κατά 133% και

-του Ηρακλείου κατά 530%.

Σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη, η μεγάλη διασπορά ξεκινά από την Αττική και δύο περιοχές στην Κρήτη «αλλά επεκτείνεται πλέον και σε άλλες περιοχές, Λάρισα, Θεσσαλονίκη».

«Ήρθε πολύ πιο νωρίς από ότι περιμέναμε το νούμερο 3.000» τόνισε κ. Θωμαΐδης μετά τα 3.109 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ, θυμίζοντας πως ο ίδιος εκτιμούσε ότι θα φτάναμε σε τέτοιους αριθμούς στις αρχές Αυγούστου.

Υπογράμμισε δε ότι τα τρία όπλα που έχουμε για την αναχαίτιση του κοροναϊού είναι η αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών, η αυξημένη ιχνηλάτηση και ο περιορισμός των κρουσμάτων και τα περιοριστικά μέτρα.

«Ακόμη και 100.000 ενεργά κρούσματα»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, σημειωσε και αυτός ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, λέγοντας σε δραματικό τόνο: «Σε λίγες ημέρες θα δείτε τι θα γίνει στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα».

Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις Σύψα για 20.000 κρούσματα ημερησίως, τόνισε ότι πρέπει να γίνονται 200.000 τεστ την ημέρα για να πετύχουμε αυτό το νούμερο.

Ανέφερε ότι θεωρεί το συγκεκριμένο νούμερο υπερβολικό και υπογράμμισε: «Ας μην έχουμε αυταπάτες ότι τα κρούσματα είναι 3.000 την ημέρα, είναι πολλά περισσότερα. Σύμφωνα με δικό μας μοντέλο, τα ενεργά κρούσματα είναι μεταξύ 70.000 και 100.000. Είναι τα κρούσματα που σωρευτικά νοσούν μέσα σε ένα 14ημερο περίπου».

«Το ΕΣΥ δεν θα αντέξει»

Στην εφιαλτική εκτίμηση ότι αν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί θα χρειαστεί να νοσήσουν 4 εκατ. άνθρωποι ώστε να πετύχουμε ανοσία της αγέλης, προέβη ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Όπως σημείωσε, μιλώντας στον Σκάι, αν δεν εμβολιαστεί ο πληθυσμός, για να φτάσουμε σε ανοσία της αγέλης, θα πρέπει από τα 5 εκατ. των Ελλήνων που έχουν μείνει ανεμβολίαστοι, να κολλήσουν 3,5-4 εκατ. άνθρωποι.

«Αλλά αυτό θα έχει κόστος σε απώλειες ανθρώπινης ζωής και το ΕΣΥ δε θα αντέξει. Το 99% των θανάτων από κοροναϊό θα μπορούσαν να αποτραπούν με τον εμβολιασμό», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν ο εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει τον ιό, εξήγησε ότι είναι πολύ μικρότερες οι πιθανότητες. «Είναι μικρή η πιθανότητα να έχω μέσα μου τον ιό. Και όταν τον έχω, τον έχω σε τέτοια συγκέντρωση που είναι πολύ μικρότερη από ότι τον έχω ανεμβολίαστος. Άρα η πιθανότητα να τον μεταδώσω είναι πολύ μικρότερη. Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, αλλά είναι τόσο μικρή που δεν είναι πρόβλημα».

Παράλληλα προειδοποίησε, ότι θα έχουμε έκρηξη των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος επανεκκίνησης χωρίς εμβολιασμό.

«Η θεωρία ότι μπορούμε να ανοίξουμε με αυστηρά πρωτόκολλα δεν υφίσταται. Με τα σημερινά ποσοστά εμβολιασμού, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα είναι πάρα πολύ μεγάλος. Δεδομένου ότι το στέλεχος Δέλτα που θα επικρατήσει είναι 60% πιο μεταδοτικό, πρέπει να είμαστε κατά 60% περισσότερο εμβολιασμένοι και 60% πιο προσεκτικοί», δήλωσε ο κ. Βασιλακόπουλος υπενθυμίζοντας  ότι σε 15 μέρες από τα 500 κρούσματα φτάσαμε στα 3.500».