Σε διπλωματικό επεισόδιο έχει εξελιχθεί η πόρτα που έφαγε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» η ποδοσφαιρική ομάδα της Γαλατάσαραϊ, με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά, όταν οι υπεύθυνοί της αρνήθηκαν να υποβληθούν οι παίκτες σε rapid test.

Η τουρκική ομάδα έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας τη Δευτέρα (12.07.2021) και παρόλο που γνώριζε τη διαδικασία και είχε ενημερωθεί, τα μέλη της αρνήθηκαν να ακολουθήσουν το πρωτόκολλο που ισχύει για την είσοδο στην Ελλάδα ταξιδιωτών από την Τουρκία και να κάνουν rapid test.

Αντίθετα, επέμειναν ότι τα PCR τεστ που είχαν στην κατοχή τους, ήταν αρκετά.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η αποστολή της Γαλατά περίμενε 1,5 και πλέον ώρα να διευθετηθεί το ζήτημα, κάτι που τονίζεται πως δεν συνέβη και πως πήραν την απόφαση να επιστρέψουν στην Κωνσταντινούπολη.

Για να έρθει η Γαλατάσαραϊ στην Αθήνα ώστε να δώσει το φιλικό με τον Ολυμπιακό στο γήπεδο «Καραϊσκάκης» (σ.σ. επρόκειτο να διεξαχθεί σήμερα) είχε πάρει ειδική άδεια και βίζα από το ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, αφού τα σύνορα είναι κλειστά.

Στα υπουργεία Εξωτερικών το θέμα

Από την πρώτη στιγμή, όμως, όταν τους ζητήθηκε να κάνουν rapid test στο αεροδρόμιο, στα στελέχη της τουρκική ομάδας επέλεξαν να πολιτικοποιήσουν το θέμα. Και μάλιστα, τα τηλεφωνήματα από ανθρώπους της αποστολής που έγιναν στην Άγκυρα έφτασαν… πολύ ψηλά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικοινώνησε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια και σύμφωνα με το TRT Ηaber μίλησε για ταλαιπωρία και κακομεταχείριση της τουρκικής ομάδας. Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Τούρκος υπουργός είχε κάνει λόγο για απαράδεκτη στάση της ελληνικής πλευράς.

Εκθέτει την Τουρκία ο προπονητής της Γαλατά: «Κανείς δεν μας φέρεται έτσι»

Ο προπονητής της Γαλατάσαραϊ, Φατίχ Τερίμ, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους που περίμεναν την αποστολή στην Κωνσταντινούπολη υπεραμύνθηκε της απόφασης της ομάδας να φύγει από την Ελλάδα, ισχυρίστηκε πως δεν τους έδωσαν… ούτε νερό στην Αθήνα όσο περίμεναν αλλά στο τέλος είπε ότι η ομάδα θα ξανάρθει στην Ελλάδα.

«Η Γαλατασαράι είναι ένα σύλλογος που γνωρίζει πολύ καλά τους διεθνείς κανόνες. Είχαμε κάνει όλοι τεστ πριν από 24 ώρες, οπότε χθες το πρωί (σ.σ. την Κυριακή). Πήγαμε όλοι με τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι έχουμε υποβληθεί σε τεστ. Μας είχαν ενημερώσει ότι θα κάναμε ένα γρήγορο τεστ όταν προσγειωθούμε», τόνισε αρχικά.

Ισχυρίστηκε πως όταν τους ζητήθηκε το rapid test η… απάντηση είναι πως υπάρχουν τουρίστες που μπαίνουν στην Ελλάδα χωρίς αυτό. Αλλά πήραν την απάντηση πως για όλους συμβαίνει το ίδιο.

«Όμως υπήρξαν άτομα που επιτρέπουν να φύγουν χωρίς να κάνουν αυτό το τεστ. Από εκείνη τη στιγμή, υπήρχε μόνο ένα πράγμα που έπρεπε να κάνουμε. Να επιστρέψουμε πίσω. Οι φιλικοί αγώνες είναι με φίλους, όμως η συμπεριφορά αυτή δεν ήταν καθόλου φιλική (…) Ζήτησαν τα διαβατήριά μας. Όταν ρωτήσαμε, είπαν ότι θα μας απελάσουν. Επιμείναμε ότι δεν θα δώσουμε τα διαβατήριά μας. Πέρασαν 4 ώρες. Έπρεπε να μείνουμε εκεί. Δεν υπήρχε νερό και μετά μας έδωσαν», είπε ο Φατίχ Τερίμ.

Και δεν έκρυψε ότι το ζήτημα πολιτικοποιήθηκε, αφού όχι μόνο ενδιαφέρθηκαν υπουργοί (όπως ο Τσαβούσογλου). «Από τη στιγμή που πήραμε την απόφαση να επιστρέψουμε, ενδιαφέρθηκε ο πρόεδρός μας, ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Αθλητισμού, ο γενικός διευθυντής μας και ο γενικός πρόξενός μας. Μας κάλεσε πολλές φορές ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρόεδρός μας δεν έχασε ποτέ το ενδιαφέρον. Τους ευχαριστώ πολύ. Οι άνθρωποι αισθάνονται δυνατοί, όταν ακούγεται η φωνή τους».

Κατά τον προπονητή της Γαλατάσαραϊ, πάντως, «το συγκεκριμένο περιστατικό δεν το βλέπω ως κάτι που αφορά τη Γαλατάσαραϊ. Είναι προφανές αυτό. Πηγαίνουμε στην Ελλάδα κάθε χρόνο και θα πάμε ξανά. Κανείς δεν έχει όμως την τουρκική φιλοξενία. Κανείς δεν μπορεί να μας φέρεται με αυτόν τον τρόπο. Κανένας! Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους μας προστάτευσαν, ειδικά τον πρόεδρό μας».

Η ανακοίνωση-επίθεση της Γαλατασαράι κατά των ελληνικών Αρχών:

H ομάδα της Τουρκίας, μάλιστα, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι περιμένει μια συγγνώμη από τις ελληνικές Αρχές και τους αξιωματούχους για «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Αναλυτικά:

«Στην Αθήνα, όπου πήγαμε να δώσουμε φιλικό σε φιλική ατμόσφαιρα, έγινε μια ξεκάθαρη διάκριση απέναντι σε μια τουρκική ομάδα. Πέρα από τη συνήθη διπλωματική πρακτική μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, οι δοκιμές PCR που ισχύουν για 72 ώρες δεν έγιναν δεκτές. Ζητήθηκε νέο τεστ και παρότι ο προπονητής, Φατίχ Τερίμ, και μερικοί από τους παίκτες μας συμπεριφέρθηκαν εποικοδομητικά για το τεστ και έλαβαν τις σχετικές ενέργειες, τους συμπεριφέρθηκαν με εξαιρετικά ακατάλληλο και αλαζονικό τρόπο. Δεν δεχόμαστε αυτήν τη στάση, την πρακτική και τη συμπεριφορά των Ελλήνων και των δυνάμεων ασφαλείας. Είναι η πρώτη φορά που η Γαλατασαράι, η οποία φέρει περήφανα την τουρκική σημαία στη φανέλα της και έχει εκπροσωπήσει την Τουρκία στην Ευρώπη πολλές φορές, υπέστη τέτοια έλλειψη σεβασμού.

Το Δ.Σ μετά την αξιολόγηση της κατάστασης που κάναμε με τον Τερίμ, αποφάσισε η ομάδα να επιστρέψει άμεσα. Εξ ονόματος της χώρας μας, περιμένουμε μια συγγνώμη από τις ελληνικές αρχές και τους αξιωματούχους για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το κράτος και τους αξιωματούχους της τουρκικής δημοκρατίας, ειδικά το Υπουργείο Εξωτερικών που δεν μας άφησε μόνους από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, ήταν σε επαφή με την αποστολή και προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα με φιλικά και διπλωματικά μέσα».

Τι ανέφερε ο Χαρδαλιάς

Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, όπου παραθέτει τη στάση των ελληνικών αρχών.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Ο αυριανός φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Γαλατασαράι δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας. Ως εκ του τούτου για την είσοδο της αποστολής της Γαλατασαράι εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β’ 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου.

Στην περίπτωση της Γαλατασαράι το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.

Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της.