Προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, με αφορμή το δημοσίευμα της Eφημερίδας των Συντακτών το οποίο αναφέρεται στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών με εντολή του αρμόδιου υπουργού Ν. Χαρδαλιά, παρά τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν, φέρεται πέρασαν από το αεροδρόμιο τέσσερα άτομα της συνοδείας της τουρκικής μπασκετικής ομάδας Φενέρμπαχτσε που είχαν πυρετό.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης θα διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελλομένων στο δημοσίευμα.

Σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασία είχε κάνει λόγο για συκοφαντικό δημοσίευμα, το οποίο με μεθοδευμένο τρόπο κατασκευάζει αθλιότητες εις βάρος του προσωπικά και τον εμπλέκει σε ενέργειες για τις οποίες ουδεμία γνώση είχε ή έχει, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του στην Πολιτική Προστασία.

Παράλληλα είχε ανακοινώσει πως  άμεσα καταθέτει αγωγή για τα όσα ψευδώς αναφέρονται και μηνυτήρια αναφορά στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές προς άμεση διερεύνηση των καταγγελλομένων, ώστε η υπογράφουσα δημοσιογράφος και η σύνταξη της εφημερίδας να προσκομίσουν τα στοιχεία που διατείνονται ότι έχουν και να διερευνηθούν και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες άλλων εμπλεκόμενων προσώπων.