Η Ισπανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Ιταλία απόψε στις 22:00 το βράδυ για τον πρώτο ημιτελικό του Euro 2020. Το παιχνίδι θα διεξαχθεί στο Γουέμπλεϊ. Οι δύο μονομάχοι διεκδικούν ένα εισιτήριο για τον τελικό του Euro 2020. Στον προηγούμενο γύρω οι Ισπανοί ξεπέρασαν το εμπόδιο της Ελβετίας στα πέναλτι και οι Ιταλοί νίκησαν το Βέλγιο με 2-1.

Οι δύο ομάδες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες και στο παρελθόν σε αρκετούς επίσημους αγώνες. Τα νούμερα που προκύπτουν από τις αναμετρήσεις των δύο ομάδων δείχνουν ότι εδώ υπάρχει ένας… έρωτας μεγάλος. Συνήθως οι αριθμοί λένε την αλήθεια και αυτό αποδεικνύεται και σε αυτή την περίπτωση. Το συγκεκριμένο ζευγάρι έχει σχεδόν την τέλεια ισορροπία καθώς η Ιταλία έχει μόλις μια νίκη παραπάνω. Οι «Ατζούρι» προηγούνται με 11-10 στις νίκες, ενώ 14 ματς έχουν έρθει ισόπαλα.

Οι σπουδαίες «μάχες» Ιταλίας – Ισπανίας

Πρώτο επίσημο παιχνίδι των δύο ομάδων ήταν το μακρινό 1934 στο Μουντιάλ που διοργανώθηκε στην Ιταλία. Η πρώτη συνάντηση των δύο ομάδων έγινε για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μάλιστα χρειάστηκε να γίνει επαναληπτικός για να πάρει κάποιος το εισιτήριο για τα ημιτελικά. Το πρώτο παιχνίδι έληξε ισόπαλο με σκορ 1-1 στην κανονική διάρκεια χωρίς να αλλάζει κάτι και στην παράταση. Έτσι χρειάστηκε και επαναληπτικό ματς γιατί δεν υπήρχε η διαδικασία των πέναλτι.

Οι Ρεγκέιρο και Φεράρι ήταν οι σκόρερ στην αναμέτρηση της Φλωρεντίας. Ο επαναληπτικός ήταν ακριβώς την επόμενη ημέρα και οι Ισπανοί χρειάστηκε να κάνουν επτά αλλαγές ωστόσο ο Τζουτζέπε Μεάτσα τους «πλήγωσε», βγάζοντας τους εκτός διοργάνωσης. Αυτή ηταν η πρώτη νίκη των Ιταλών απέναντι στους Ισπανούς.

Μετά από 46 ολόκληρα χρόνια βρέθηκαν αντιμέτωπες οι δύο ομάδες αυτή την φορά στο Euro του 1980 και πάλι στην Ιταλία ωστόσο δεν κατάφεραν να κάνουν κάτι αξιόλογο καθώς αποκλείστηκαν από την φάση των ομίλων. Στο μεταξύ τους παιχνίδι έμειναν στην λευκή ισοπαλία στο εναρκτήριο ματς του δευτέρου ομίλου.

Χρειάστηκε να περάσουν 60 χρόνια για να βρεθούν και πάλι αντιμέτωπες οι δύο ομάδες. Μετά το Μουντιάλ του 1934 τους δόθηκε πάλι η ευκαιρία στο Παγκόσμιο Κύπελο του 1994 στην Αμερική. Ωστόσο τα γκολ και τις φάσεις του παιχνιδιού λίγοι θα τα θυμούνται. Από ένα γκολ για κάθε ομάδα πέτυχαν οι Ντίνο Μπάτζιο και Χοσέ Λουίς Καμινέρο. Όλα αυτά μέχρι το 88 όπου ο Ρομπέρτο Μπάτζιο πέτυχε τοι δεύτερο γκολ της Ιταλίας και της χάρισε την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Βέβαια όσοι παρακολούθησαν αυτό το παιχνίδι θα θυμούνται όχι μόνο την πρόκριση της Ιταλίας αλλά τον Μάουρο Τασότι που χτύπησε με αγκωνιά τον Λουίς Ενρίκε στο πρόσωπο στις καθυστερήσεις του αγώνα. Την συγκεκριμένη φάση δεν αντιλήφθηκε ο διαιτητής της αναμέτρησης Σάντορ Πουλ, και έδειξε συνέχεια στο ματς, παρά τις διαμαρτυρίες των Ισπανών. Ο ρέφερι δεν συμβουλεύτηκε ούτε τον βοηθό για την φάση που ήταν πέναλτι και αποβολή για τον Τασότι. Η δικαίωση ήρθε λίγες μέρες αργότερα για τους Ισπανούς καθώς ο Τασότι τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 8 αγωνιστικών.

Η ουσία είναι ότι η Ιταλία πέρασε στην επόμενη φάση και η Ισπανία πήγε σπίτι της. Χρειάστηκε να περάσουν 17 χρόνια για να παραδεχτεί το λάθος του ο Τασότι και να ζητήσει συγνώμη από τον Λουίς Ενρίκε. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Δυστυχώς εκείνο το γεγονός με έχει στιγματίσει. Ήταν μία βλακεία, μία μεγάλη βλακεία. Ξέρω ότι τώρα που παίζουμε με τη Ρόμα, εκείνο το επεισόδιο θα έρθει στη επιφάνεια. Ακόμα όμως και τώρα, λέω ότι δεν είχα πρόθεση, απλώς προσπαθούσα να πάρω καλύτερη θέση» ήταν το σχόλιο του Τασότι στην Corriere della sera.

Στο Εuro του 2008 έμελλε να σπάσει η κατάρα των 74 χρόνων όπου οι Ισπανοί είχαν να κερδίσουν τους Ιταλόυς σε επίσημη διοργάνωση. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι με τον Σεσκ Φάμπρεγας στέλνοντας τους Ισπανούς στον ημιτελικό, όπου και στην συνέχεια κατέκτησε το τρόπαιο.

Στο επόμενο Euro του 2012 οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν αυτή την φόρα στον τελικό του Κιέβου όπου η Ισπανία σκόρπισε την Ιταλία στους τέσσερις ανέμους επικρατώντας με 4-0. Ο Νταβίντ Σίλβα έκανε το 1-0, ενώ ο Τζόρντι Αλμπα διπλασίασε τα τέρματα. Οι Ιταλοί δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν σε κανένα σημείο του αγώνα. Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Τόρες σκόραρε σε δεύτερο σερί τελικό του Euro και ο Μάτα, που είχε μπει ως αλλαγή έβαλε το κερασάκι στην τούρτα.

Τελευταία φορά που βρέθηκαν αντιμέτωπες οι δύο ομάδες ήταν στο Εuro του 2016 στην φάση των «16». Οι Ιταλοί έβλεπαν το συγκεκριμένο παιχνίδι ως μια ευκαιρία να πάρουν εκδίκηση από τους Ισπανούς για τις δύο προηγούμενες ήττες σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση. Όπως αποδείχθηκε οι Ιταλοί ήταν ανώτεροι και επικράτησαν ευκολά με 2-0 της Ισπανίας και πήραν το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Αναλυτικά τα παιχνίδια

1. Ιταλία – Ισπανία 0-2 (02/09/1920, Ολυμπιακοί Αγώνες Αμβέρσας)

2. Ιταλία – Ισπανία 1-0 (25/05/1924, Ολυμπιακοί Αγώνες Παρισιού)

3. Ιταλία – Ισπανία 1-1 (01/06/1928, Ολυμπιακοί Αγώνες Άμστερνταμ)

4. Ιταλία – Ισπανία 7-1 (04/06/1928, Ολυμπιακοί Αγώνες Άμστερνταμ)

5. Ιταλία – Ισπανία 1-1 (31/05/1934, Μουντιάλ Ιταλίας)

6. Ιταλία – Ισπανία 1-0 (01/06/1934, Μουντιάλ Ιταλίας)

7. Ιταλία – Ισπανία 0-0 (12/06/1980, EURO Ιταλίας)

8. Ιταλία – Ισπανία 1-0 (14/6/1988, EURO Γερμανίας)

9. Ιταλία – Ισπανία 2-1 (09/07/1994, Μουντιάλ ΗΠΑ)

10. Ιταλία – Ισπανία 0-0, 2-4 πεν. (22/6/2008, EURO Αυστρίας και Ελβετίας)

11. Ισπανία-Ιταλία 4-0 (01/07/2012, Τελικός, Κίεβο, EURO Πολωνίας και Ουκρανίας)

12. Ιταλία-Ισπανία 2-0 (27/06/2016, EURO Γαλλίας, Φάση των 16)

Με το ξεκίνημα του Euro κανείς δεν πίστευε ότι η Ισπανία θα μπορούσε να φτάσει μέχρι τον ημιτελικό. Οι «Φούριας Ρόχας» με δύο ισοπαλίες απέναντι σε Σουηδία και Πολωνία και μια νίκη με την Σλοβακία με σκορ 5-0 . Από την άλλη η Ιταλία κέρδισε και τα τρία παιχνίδια του ομίλου και πήρε εύκολα την πρώτη θέση. Οι προσδοκίες των Ιταλών ήταν αυξημένες καθώς ο Μαντσίνι έχει δημιουργήσει ένα δυνατό σύνολο.

Στο παιχνίδι της πρεμιέρας επιβλήθηκε με 3-0 απέναντι στην Τουρκιά, ενώ με ακόμα 3 γκολ φιλοδώρησε και την Ελβετία στην δεύτερη αγωνιστική. Παρόλο τις πολλές αλλαγές στο τελευταίο παιχνίδι με την Ουαλία οι «Ατζούρι» επικράτησαν με 1-0. Σε ένα απίθανο ματς για την φάση των «16» η Ισπανία κέρδισε την Κροατία με 5-3 στην παράταση και το παιχνίδι της Ιταλίας με την Αυστρία οδηγήθηκε στην παράταση με τους Ιταλούς να παίρνουν την νίκη με 2-1.

Στη φάση των «8» ένα ματς ακόμα κρίθηκε στα πέναλτι με τους Ισπανούς να είναι πιο εύστοχοι από τους Ελβετούς και να παίρνουν την πρόκριση για τους «4» της διοργάνωσης. Από την άλλη πλευρά οι Ιταλοί δεν δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα απέναντι στους Βέλγους και επικράτησαν με 2-1 και πήραν και αυτοί το εισιτήριο για τους «4».

Όλα αυτά πλέον ανήκουν στην ιστορία και το ενδιαφέρον του φίλαθλου κόσμου επικεντρώνεται στο αποψινό σπουδαίο παιχνίδι με το οποίο ανοίγει η αυλαία της ημιτελικής φάσης. Στόχος των δύο ομάδων είναι ο τελικός της διοργάνωσης που θα γίνει και αυτός -που αλλού – στο Γουέμπλεϊ…

Επιμέλεια: Τάσος Γκότσης