Πάνω από 1.500 επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο έχει πληγεί μέχρι στιγμής από την κυβερνοεπίθεση ransomware, που έχει ως στόχο την εταιρεία τεχνολογίας πληροφοριών Kaseya.

Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Kaseya, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί ο ακριβής αντίκτυπος της επίθεσης της Παρασκευής, επειδή τα περισσότερα πλήγματα δέχθηκαν πελάτες των πελατών της Kaseya.

Η Kaseya παρέχει εργαλεία λογισμικού σε εταιρείες που συνήθως χειρίζονται εργασίες back-office για μικρές επιχειρήσεις χωρίς τμήμα IT.

Ένα από αυτά τα εργαλεία παραβιάστηκε την Παρασκευή, επιτρέποντας στους χάκερ να παραλύσουν εκατοντάδες επιχειρήσεις και στις πέντε ηπείρους. Αν και οι περισσότεροι από τους πληγέντες ήταν μικρής εμβέλειας – όπως γραφεία των οδοντιάτρων ή λογιστών- η διαταραχή έγινε αισθητή πιο έντονα στη Σουηδία, όπου εκατοντάδες σούπερ μάρκετ έπρεπε να κλείσουν επειδή τα ταμεία τους δεν λειτουργούσαν, ή η Νέα Ζηλανδία, όπου σχολεία και νηπιαγωγεία έμειναν εκτός σύνδεσης.

Οι χάκερ που ανέλαβαν την ευθύνη, ζήτησαν 70 εκατομμύρια δολάρια ως λύτρα για την αποκατάσταση όλων των δεδομένων των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων, αν και σύμφωνα με το Reuters έχουν δείξει την προθυμία να μετριάσουν τις απαιτήσεις τους.

“Είμαστε πάντα έτοιμοι να διαπραγματευτούμε”, δήλωσε εκπρόσωπος των χάκερς στο Reuters νωρίτερα τη Δευτέρα. Ο εκπρόσωπος δεν παρείχε το όνομά του.

Ο Voccola αρνήθηκε να πει εάν ήταν έτοιμος να αποδεχθεί την προσφορά των χάκερς.