Σε νέες προκλήσεις προχώρησε ο πρόεδρος του Ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ τη Δευτέρα, κάνοντας λόγο για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η «χώρα» του στη διαφύλαξη των ακτών της Ανατολικής Μεσογείου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σε βετεράνους της τουρκικής εισβολής.

Η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, είναι σημαντική στην Ανατολική Μεσόγειο τόσο για τη δική της ασφάλεια όσο και για την ασφάλεια των ακτών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Τατάρ σε μια ομάδα βετεράνων στην ανατολική Τουρκία όπως αναφέρει το πρακτορείο Ανατολή.

Ο Τατάρ επαίνεσε τον αγώνα των βετεράνων του Αττίλα. «Αν δεν ήταν η (στρατιωτική) επιχείρηση, η Κύπρος θα μπορούσε να είχε γίνει ελληνικό νησί», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό εμποδίστηκε με την τουρκική «ειρηνευτική επιχείρηση» πριν από πέντε δεκαετίες περίπου.

Ο Τατάρ σημείωσε επίσης τη σημασία της περιοχής όσον αφορά τους ενεργειακούς πόρους και είπε ότι «υπάρχουν σημαντικά στρατηγικά ζητήματα που αφορούν και την Τουρκία».