Για αύξηση των περιστατικών μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά από εμβολιασμό κάνουν λόγο ειδικοί, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι ακόμη είναι υπό διερεύνηση το αν σχετίζονται με το εμβόλιο που έκανε ο ασθενής.

Μιλώντας για πάνω από 30 περιστατικά, οι ειδικοί τονίζουν ακόμη ότι σε όλες τις περιπτώσεις η κατάσταση του ασθενούς εξελίχθηκε καλά, αντίθετα με όσους ανεμβολίαστους νόσησαν από κοροναϊό και δη από την μετάλλαξη Δέλτα.

Με αυτόν τον τρόπο οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν για άλλη μια φορά την ανησυχία τους για την νέα άκρως μεταδοτική ινδική μετάλλαξη, τα κρούσματα της οποίας όχι μόνο αυξάνονται, αλλά εντοπίζονται και σε πολλές περιοχές, και όχι μόνο σε Αττική, Κρήτη και Κόρινθο.

Ο ΕΟΔΥ θα δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας την προσεχή Πέμπτη. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής για το συγκεκριμένο στέλεχος, το οποίο μεταδίδεται ταχύτατα και σύμφωνα με τους ειδικούς είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει στη χώρα μας.

«Έχουν πάει πολύ καλά»

Τα 40 έχουν φθάσει συνολικά τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης που επικαλείται το OPEN.

Από αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα 6 έχουν καταγραφεί μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca και ένα μετά τον εμβολιασμό με Johnsonn & Johnson. Τα υπόλοιπα 33 περιστατικά αφορούν εμβόλια mRNA δηλαδή αυτά των Pfizer και Moderna.

Οπως αναφέρεται και τα 40 περιστατικά «έχουν πάει πολύ καλά».