Οι κρίσεις μεγαλείου που διακατέχουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένα παλιό κουσούρι του Τούρκου προέδρου. Οι γνώστες της τουρκικής πολιτικής ζωής έχουν διατυπώσει την άποψη ότι ο Ερντογάν στο μυαλό του αναμετράται ιστορικά με τον ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους, τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Το τερμάτισε

Ωστόσο υπάρχουν στιγμές που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την αναθεωρητική ατζέντα του δεν φαίνεται να περιορίζεται σε τέτοιες ιστορικές συγκρίσεις, τις τραβάει στα άκρα και το …τερματίζει.

Μια τέτοια στιγμή αποτέλεσε και η τελετή για τη φαραωνική διώρυγα της Κωνσταντινούπολης όπου ο Τούρκος πρόεδρος εμμέσως πλην σαφώς συνέκρινε τον εαυτό του με τον Μωάμεθ τον Πορθητή και την κατάκτηση της Πόλης.

«Τα στενά της Κωνσταντινούπολης που βρωμίζουν από τα οικιακά και βιομηχανικά απόβλητα, πάει καιρός που εκπέμπουν σήμα SOS. Ορίστε δείτε σε τι κατάσταση είναι η θάλασσα του Μαρμαρά από την βλέννα. Καταστροφή δεν είναι;» διερωτήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε:

15 δισεκατομμύρια το κόστος του έργου

«Στην πραγματικότητα εμείς βλέπουμε την Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, ως σχέδιο που θα σώσει το μέλλον της Κωνσταντινούπολης. Η διώρυγα της Κωνσταντινούπολης με κόστος περίπου 15 δισ. δολάρια στοχεύουμε να ολοκληρωθεί σε 6 χρόνια. Ο Πορθητής κατακτώντας την Κωνσταντινούπολη, περνώντας τα καράβια του από την στεριά, έκανε όλο τον κόσμο να τον θαυμάζει. Και εμείς με τις γέφυρες που σαν καντήλια κρεμάσαμε στα στενά κάναμε τον κόσμο να μας θαυμάζει.

»Και τώρα συνδέοντας τον Μαρμαρά με την Μαύρη Θάλασσα με ένα νέο στενό, με την διώρυγα Κωνσταντινούπολης, για μία ακόμη φορά θα αφήσουμε έκθαμβο τον κόσμο» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.