Εξελίξεις σχετικά με τα προνόμια των εμβολιασμένων αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση επισπεύδει τις σχετικές διαδικασίες, καθώς ως τα τέλη Αυγούστου η ινδική μετάλλαξη, ή μετάλλαξη Δέλτα, θα κυριαρχεί επιδημιολογικά και ο εμβολιασμός είναι μόνος δρόμος για να μην επιστρέψουν τα lockdown.

Την επόμενη εβδ0μάδα, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  η κυβέρνηση θα ανακοινώσει διευκολύνσεις, προκειμένου οι δύσπιστοι αλλά και όσοι αμελούν τον εμβολιασμό τους, να καταλάβουν ότι οντας εμβολιασμένοι θα διευκολύνεται η καθημερινότητά τους, από τους δύσκολους περιορισμούς που έχει επιβάλλει πανδημία.

Βούληση της κυβέρνησης είναι να μην ξαναγίνει lockdown, που θα παραλύσει οικονομικές δραστηριότητες και ταυτόχρονα να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ώστε φέτος το καλοκαίρι ο τουρισμός να κινηθεί με καλύτερους όρους από ότι πέρυσι.

«Ο μόνος ασφαλής τρόπος για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων είναι ο εμβολιασμός, σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «η μετάλλαξη Δέλτα αντιμετωπίζεται με τον πλήρη εμβολιασμό».

Κυβέρνηση και ειδικοί αναζητούν δημιουργικούς τρόπους ωστε να προσεγγίσουν όλους όσοι δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση να εμβολιαστούν. Ο πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας την παροχή προνομίων για τους εμβολιασμένους, τη συνέδεσε με το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν διάθεσιμα εμβόλια για όποιον επιθυμεί να εμβολιαστεί, επομένως δεν υπάρχουν πολίτες που ενώ θα ήθελαν, δεν μπορούν να εμβολιαστούν, όπως συνέβαινε τους πρώτους μήνες του 2021.

Οι συζητήσεις, έχουν ήδη γίνει, με τους κυβερνώντες να έχουν διαμηνύσει πως εκείνοι που θα επιμείνουν να μένουν ανεμβολίαστοι πρέπει να ξέρουν ότι θα εξακολουθήσουν να υφίστανται περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, κοινωνικοποιούνται, ψυχαγωγούνται, διασκεδάζουν.

Η κεντρική φιλοσοφία των προνομίων θα είναι ότι οι εμβολιασμένοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στους κλειστούς δημόσιους χώρους, θα απολαμβάνουν επίσης ελεύθερα, ταξίδια, θεάματα, συναυλίες και γενικότερα να μπαίνουν ελεύθερα στους χώρους διασκέδασης.

Τα πρώτα προνόμια

Η εφαρμογή των προνομίων των εμβολιασμένων θα ξεκινήσει σταδιακά από τον Ιούλιο με ορίζοντα το φθινόπωρο, με το πιστοποιητικό εμβολιασμού να αποτελεί ουσιαστικά το διαβατήριο.

Σημειώνεται πως τα πρώτα προνόμια στους εμβολιασμένους έχουν ανακοινωθεί καθώς από την προσεχή Δευτέρα, 28 Ιουνίου οι πλήρως εμβολιασμένοι εξαιρούνται από τη διενέργεια self test για την εργασία τους και για την άθλησή τους στα γυμναστήρια.

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για το συγκεκριμένο προνόμιο είναι να έχουν περάσει 15 ημέρες από την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης εμβολιασμού (ή της πρώτης εάν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson).

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες τα προνόμια που θα εξετάζονται για τους εμβολιασμένους δεν είναι μόνο διαδικαστικά, δηλαδή δεν αφορούν μόνο τον τρόπο που θα ταξιδέψει κάποιος σε ένα νησί. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό να εφαρμοστούν πριν τον Σεπτέμβρη.

Κι αυτό γιατί όπως αποδεικνύεται και από τα σενάρια που έχουν τεθεί στο τραπέζι, στόχος είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού να λειτουργήσει ως «πράσινη κάρτα» για μία σειρά από δραστηριότητες.

Τι άλλο εξετάζεται

Επίσης εξετάζεται τα προνόμια που θα δοθούν για τους εμβολιασμένους να είναι «κλιμακωτά». Δηλαδή ο εμβολιασμός να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή σε κάποιες δραστηριότητες και σε κάποιες άλλες ισχυρή σύσταση.

Συγκεκριμένα ειδικοί και κυβέρνηση επεξεργάζονται στενά το ενδεχόμενο να υπάρξουν covid-free μαγαζιά στην εστίαση, καθώς όπως είχε αναφέρει και ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κανείς δεν θα μπορεί να απαγορεύσει σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους.

Τα προνόμια σε εστιατόρια, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες και σε άλλους χώρους, όπως σε γήπεδα, χώρους διασκέδασης, γήπεδα και γυμναστήρια περιλαμβάνονται στο προσχέδιο που έχει φτιαχτεί για το «πακέτο προνομίων» για τους εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με αυτό το πακέτο, η είσοδος θα είναι ελεύθερη στους παραπάνω χώρους για όσους έχουν εμβολιαστεί και θα επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί μόνο με την επίδειξη αρνητικών τεστ.

Αναλυτικότερα  στα σενάρια που θα αφορούν όσους έχουν δεχθεί και τα δύο «τσιμπήματα» ή έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσιακό εμβόλιο, στα οποία προφανώς και προστεθούν και άλλα το επόμενο διάστημα είναι τα εξής:

  • Να επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος εμβολιασμένων στην εστίαση και στους κλειστούς χώρους
  • Να δοθούν διευκολύνσεις στις μετακινήσεις, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το να μην υποβάλλονται οι εμβολιασμένοι σε rapid test.
  • Να επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος των εμβολιασμένων σε εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων
  • Να είναι ελεύθερη η είσοδος για όσους έχουν εμβολιαστεί και στους κλειστούς χώρους της εστίασης, στα γυμναστήρια,  τα μπαρ, τα κέντρα διασκέδασης και στα γήπεδα