Ο ιερέας πρωταγωνιστής στην επίθεση μίσους με καυστικό υγρό στη Μονή Πετράκη είχε απασχολήσει με τη συμπεριφορά του, ουκ ολίγες φορές.

Από τσακωμούς με απλούς πιστούς της ενορίας της Αγίας Βαρβάρας Βέροιας, την επίθεση σε δημοσιογράφους και μέχρι τις κατηγορίες για κατοχή ναρκωτικών, το προφίλ του δράστη της πρωτοφανούς αυτής επίθεσης αποκαλύπτει ένα άτομο – αν μη τι άλλο – διαταραγμένο και αλλοπρόσαλλο.

Εξάλλου, ο 37χρονος ιερομόναχος είχε καθαιρεθεί από την Εκκλησία γιατί είχε βρεθεί στην κατοχή του ποσότητα κοκαΐνης για προσωπική χρήση και χτες εκδικαζόταν σε δεύτερο βαθμό η επικύρωση της καθαίρεσής του.

Η επίθεση σε δημοσιογράφους

Στις 31 Μαΐου 2015, ήταν ο πρωταγωνιστής επεισοδίων στο προαύλιο του ναού σε χωριό της Βέροιας, μετά τη Θεία Λειτουργία. Σε βάρος του υπήρχαν καταγγελίες για μια σειρά αδικήματα οικονομικής φύσεως και όχι μόνο.

Το διάστημα εκείνο διέμενε σε σπίτι ιδιοκτησίας του Ιερού Ναού, δίπλα στην εκκλησία. Όπως ανέφεραν μαρτυρίες, φιλοξενούσε νεαρά αγόρια ως «ποίμνιο».

Στα πρωτοφανή επεισόδια, τον Μάιο του 2015 χρειάστηκε η επέμβαση δύο περιπολικών για να ηρεμήσει η κατάσταση…

Το βίντεο καταγράφηκε από τον δημοσιογράφο Δημήτρη Καρολίδη, ο οποίος βρέθηκε στο χωριό της Βέροιας για ένα ρεπορτάζ λαογραφικού χαρακτήρα μαζί με δύο νεαρούς σπουδαστές δημοσιογραφίας.

Όπως εξομολογήθηκε ο κ. Καρολίδης στο MEGA, είχαν μπει στην εκκλησία του χωριού όταν ξαφνικά ξέσπασε τσακωμός μεταξύ του ιερέα και του ψάλτη.

«Όταν πήγαμε να φύγουμε μας ζήτησαν το υλικό από την κάμερα και δε μας άφηναν να φύγουμε. Μέσα σε λίγα λεπτά το προαύλιο μετατράπηκε σε Φαρ Ουέστ. Ένας από το περιβάλλον του ιερέα έπιασε την κοπέλα που είχα μαζί μου από το λαιμό επειδή τραβούσε φωτογραφίες, ο ιερέας επιτέθηκε στο νεαρό που είχα μαζί μου με την κάμερα. Πρώτη φορά τον γνώρισα τότε, και έπαθα σοκ. Δεν ήξερα ποιον να προστατεύσω. Χτυπούσε την καμπάνα για να έρθει στο σημείο κόσμος, ότι τάχα απειλείται η εκκλησία. Υπήρχε κόσμος με το μέρος του. Από αυτό το επεισόδιο ξεκίνησε η διαδικασία της καθαίρεσής του», συνέχισε ο ίδιος την περιγραφή του.

Οι σύριγγες, τα ναρκωτικά, οι απειλές και τα νεαρά αγόρια

«Ο ιερέας αυτός τέθηκε σε αργία μετά από αυτό το επεισόδιο, επανήλθε και τοποθετήθηκε σε άλλη ενορία, μέχρι που το 2018, στις 14 Ιουνίου, ήρθε αστυνομικό δελτίο ότι ιερέας συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών. Σε έναν αστυνομικό έλεγχο είχαν βρει κάτι πιτσιρικάδες που είχαν τσιγαριλίκια. Αυτοί οι πιτσιρικάδες είπαν ότι τους τα έδινε ο παπάς. Άρχισαν να παρακολουθούν τον παπά, τον συνέλαβαν κάποια στιγμή και βρέθηκε στην κατοχή του και μικροποσότητα κοκαΐνης», κατέληξε ο Δημήτρης Καρολίδης.

Για το προφίλ του 37χρονου ιερομόναχου μίλησε και ο πρόεδρος της κοινότητας Αγίας Βαρβάρας Βέροιας, Σπύρος Κωτσιαντής.

Όπως εξήγησε στον ΣΚΑΪ, ο 37χρονος πήγε στην ενορία του χωριού όταν συνταξιοδοτήθηκε ο προηγούμενος. «Κάθισε ενάμιση χρόνο αλλά άρχισε να αποκαλύπτεται ότι έχει κάποια προβλήματα πχ δανειζόταν χρήματα από ηλικιωμένους του χωριού και δεν τα επέστρεφε, οι παρέες του φαίνονταν άνθρωποι του υποκόσμου, έβρισε τον ψάλτη την ώρα της λειτουργίας ενώ εκκρεμούν και μηνύσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως στο Καλοχώρι Ημαθίας είχε γίνει η υπόθεση με τα ναρκωτικά στην οποία φέρεται να εμπλέκεται όμως ήδη τον παρακολουθούσε η ασφάλεια Βέροιας, ενώ ανέφερε πως όταν έφυγε από το σπίτι που του είχε παραχωρήσει βρήκαν μέσα σε αυτό σύριγγες και ναρκωτικά.

Παράλληλα, τόνισε πως ο δράστης συνεχίζει να απειλεί τον εφημέριο του χωριού λέγοντας ότι έχει ανθρώπους έξω που θα τον βρουν και θα τον σκοτώσουν γιατί νομίζει ότι είναι η αιτία που έφυγε από το μέρος.

Xρήζει ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, λέει ο δικηγόρος του

Ο συνήγορός του, Α. Θεοδωρόπουλος, υποστήριξε ότι ο 37χρονος είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας πριν από 1,5 μήνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο ιερομόναχος παρήγγειλε το καυστικό υγρό από εταιρεία στο Ίλιον που του είπε ότι το συγκεκριμένο δεν θα προκαλέσει βλάβη.

«Δεν μου έδωσε την εντύπωση ότι έχει καταλάβει την πράξη του» συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Ο συνήγορος του ιερομόναχου «αν δεν έχριζε ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης δεν θα τον αναλάμβανα».

Είπε πως δεν είχε περάσει πρόσφατα από ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη. «Έχει το ακαταλόγιστο ως ποινικός δράστης», είπε και πρόσθεσε πως του εκμυστηρεύτηκε πως το καυστικό υγρό το προόριζε για τον εαυτό του.

«Η πράξη του ήταν αποτρόπαια, αλλά δεν ήθελε να τους βλάψει όλους, ήταν μια πράξη αγανάκτησης που κατέληξε στους τραυματισμούς», είπε. Θα αποδείξουμε το λόγο για τον οποίο βγήκε εκτός εαυτού, είπε και αναφέρθηκε στην υπόθεση περί ναρκωτικών στην οποία ενεπλάκη το 2018, η οποία ποινικά είχε κλείσει και δεν είχε σχέση ενώ αναφέρθηκε τους ισχυρισμούς του ιδίου ότι ήταν σκευωρία.

Για τις αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα «ότι δεν θα μιλήσω με λόγια άλλα με πράξεις», είπε ότι δεν τις γνωρίζει αλλά είπε αυτό αποδεικνύει την ψυχιατρική του διαταραχή. Δεν έχει σώας τας φρένας, κατέληξε.