Το πράσινο φως προκειμένου να  μην φοράμε πλέον μάσκες σε εξωτερικούς χώρους αναμένεται να δώσει η Επιτροπή των ειδικών για την πανδημία του κοροναϊού την Πέμπτη, στην προγραμματισμένη συνεδρίασή της.

Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε η κυβερνητικής εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όλοι ελπίζουμε πως βρισκόμαστε κοντά σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση είναι μια απόφαση που θα πρέπει να λάβουν οι ειδικοί. Εντός της εβδομάδας θα συζητηθεί το θέμα στην επιτροπή των ειδικών».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κατάργηση της χρήσης της μάσκας θα αφορά όλους τους πολίτες σε εξωτερικούς χώρους ανεξαρτήτως του αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι. Για παράδειγμα, κάποιος που περπατά μόνος του στον δρόμο δεν θα χρειάζεται να φοράει μάσκα είτε έχει εμβολιαστεί είτε όχι.

Πού θα είναι υποχρεωτική η μάσκα – Τι θα ισχύει σε κλειστούς χώρους

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό η μάσκα θα είναι υποχρεωτική. Σε αυτούς τους χώρους συμπεριλαμβάνονται τα γήπεδα, τα θέατρα, οι συναυλίες, τα μέσα μεταφοράς κ.α.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι από επιδημιολογικής και εμβολιαστικής άποψης θα μπορούσαμε να βγάλουμε από τώρα τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους, ωστόσο ενώ οι επιστήμονες δηλώνουν θετικοί είναι δύσκολο από πλευράς Πολιτείας το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί και να επιτηρηθεί καθώς θα χρειάζεται ειδική μέριμνα έτσι ώστε να μπορούν για παράδειγμα να σκανάρονται τα barcode των πιστοποιητικών εμβολιασμού για να διαπιστώνεται η γνησιότητά τους. Όταν θα είναι έτοιμο αυτό το τεχνικό κομμάτι, το μέτρο θα μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα.

Ποιοι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί

Αν και μερικά μέλη της Επιτροπής φαίνονται διστακτικοί στο να δώσουν το πράσινο φως στην άρση της χρήσης της μάσκας σε όλους, όλα δείχνουν πως εν τέλει το μέτρο θα είναι οριζόντιο, αλλά θα υπάρχουν ισχυρές συστάσεις από τους ειδικούς.

Η επιτροπή προσανατολίζεται προς αυτή την απόφαση που έχουν υιοθετήσει κι άλλες χώρες της Ευρώπης και πιο πρόσφατα η Γαλλία, καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο στην πράξη να γίνει άρση του μέτρου μόνο για τους εμβολιασμένους.

Πάντως η ισχυρή σύσταση θα είναι να γίνεται χρήση της μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός. Σήμερα, η επιτροπή των ειδικών αναμένεται να συζητήσει και για άλλα ζητήματα όπως το άνοιγμα των κέντρων διασκέδασης, αλλά και των μπαρ στους κλειστούς χώρους. Τις ανακοινώσεις για όποια μέτρα ληφθούν θα κάνει όπως πάντα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.