Το υδρογόνο για μερικές φίρμες είναι απαγορευμένος καρπός ενώ, για άλλες, όπως για την BMW Group έχει ζωή κα μέλλον. Για αυτό το λόγο και η βαυαρική φίρμα έχει ήδη ξεκινήσει δοκιμές  οχημάτων προ-παραγωγής με σύστημα κίνησης κυψελών καυσίμου υδρογόνου σε πραγματικές συνθήκες σε Ευρωπαϊκούς δρόμους.

Πρόκειται για το BMW i Hydrogen NEXT ,  ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα που χρησιμοποιεί υδρογόνο ως καύσιμο, μετατρέποντάς το σε ηλεκτρισμό σε μία κυψέλη καυσίμου. Μετά το εντατικό πρόγραμμα δοκιμών η βαυαρική φίρμα έχει ήδη προγραμματίσει ώστε το νέο μοντέλο να μπει σε τροχιά περιορισμένης παραγωγής . Θα είναι βασισμένο στην BMW X5,και θα παρουσιαστεί περί τα τέλη του 2022.

«Η τεχνολογία κυψελών καυσίμου υδρογόνου μπορεί να είναι μία ελκυστική επιλογή για βιώσιμα συστήματα κίνησης – κυρίως σε μεγαλύτερες κατηγορίες οχημάτων», σύμφωνα με τον Frank Weber, μέλος Δ.Σ. της BMW AG, υπεύθυνος για τον τομέα Εξέλιξη. «Γι’ αυτό οι δοκιμές στο δρόμο οχημάτων προ-παραγωγής με σύστημα κίνησης κυψελών καυσίμου υδρογόνου είναι ένα σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειές μας στον τομέα έρευνας & εξέλιξης».

Το ολοκληρωμένο σύστημα κίνησης του BMW i Hydrogen NEXT , χρησιμοποιείται στις BMW iX3 και σύντομα στις BMW iX και BMW i4. Αυτό προσφέρει ηλεκτρική ισχύ 125 kW/170 ίππους.

Στην φωτογραφία παρακάτω, οι εκτενείς δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες.