Δίπλα στις ιδιότητες της δούκισσας του Σάσεξ, της μητέρας, της συζύγου, της φεμινίστριας και της ακτιβίστριας που φιγουράρουν στο βιογραφικό της στο οπισθόφυλλο του νέου της εγχειρήματος, η Μέγκαν Μαρκλ μπορεί πλέον να προσθέσει κι αυτήν της συγγραφέως παιδικών βιβλίων. Η σύζυγος του πρίγκιπα Χάρι κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα το πρώτο της έργο που απευθύνεται στους μικρούς αναγνώστες με τον τίτλο «Bench» («Παγκάκι»). Η ιστορία του εστιάζει στον ισχυρό δεσμό ανάμεσα στον πατέρα και τον γιο, ιδωμένο μέσα από το βλέμμα της μητέρας. Και φυσικά εμπνέεται από την προσωπική της οικογενειακή εμπειρία δίπλα στον Χάρι και τον γιο τους Αρτσι.

Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Penguin, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «αποτυπώνει την εξελισσόμενη κι επεκτεινόμενη σχέση μεταξύ πατέρων και γιων», ενώ «μας υπενθυμίζει τους πολλούς τρόπους που η αγάπη μπορεί να σχηματοποιηθεί και να εκφραστεί στη σύγχρονη οικογένεια». Το «Bench» ανέλαβε να εικονογραφήσει ο βραβευμένος αφροαμερικανός εικαστικός Κρίστιαν Ρόμπινσον, ο οποίος με όμορφα σχέδια από νερομπογιές σε απαλούς τόνους ζωγράφισε τις σελίδες. Η Μέγκαν θα δανείσει τη φωνή της στο audio book της ίδιας έκδοσης που θα είναι διαθέσιμο σύντομα.

«Το «Bench» ξεκίνησε ως ένα ποίημα που έγραψα για τον σύζυγό μου την Ημέρα του Πατέρα, έναν μήνα μετά τη γέννηση του Αρτσι», ανέφερε η Μέγκαν σε δήλωσή της. «Αυτό το ποίημα έγινε αυτή η ιστορία. Ο Κρίστιαν έβαλε όμορφες και αιθέριες εικονογραφήσεις από νερομπογιές, που αποτυπώνουν τη χαρά, τη θέρμη και την άνεση στη σχέση πατεράδων και γιων από όλες τις πλευρές της ζωής. Αυτή η αναπαράσταση ήταν εξαιρετικά σημαντική για εμένα και ο Κρίστιαν κι εγώ εργαστήκαμε στενά ώστε να αποτυπώσουμε αυτόν τον ειδικό δεσμό. Ελπίζουμε ότι το «Bench» θα αγαπηθεί από κάθε οικογένεια, ανεξαρτήτως χρώματος», συμπλήρωσε η δούκισσα.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Για μερίδα του βρετανικού Τύπου, το νέο εγχείρημα της Μαρκλ είναι μια όμορφη κίνηση που αποδεικνύει τις ευαισθησίες που τη διακατέχουν. Για άλλους, ωστόσο, είναι ένα ανούσιο βιβλίο, κομμάτι μιας προσωπικής στιγμής που θα έπρεπε να είχε μείνει εντός της οικίας των Σάσεξ. Δεν λείπουν βέβαια και οι φωνές που θυμίζουν πως το συγκεκριμένο έργο είναι ένα ακόμα επιχειρηματικό σχέδιο της πρώην ηθοποιού για να εξαργυρώσει την αναγνωρισιμότητά της και τη φυγή της από τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας.

Οποια κι αν είναι η πρόθεση της Μέγκαν, η αλήθεια είναι πως στο βιβλίο έχει αποτυπώσει ένα μέρος της οικογενειακής της πραγματικότητας, στην εκτός Μπάκιγχαμ εποχή. Ολες οι εικονογραφημένες σκηνές, είτε είναι σε κάποιο σπίτι με συνηθισμένη επίπλωση είτε στο πάρκο, είναι μάλλον μια μεταφορά του «ταπεινού» lifestyle που οι πρώην δούκες επέλεξαν για τη νέα ζωή τους στην Καλιφόρνια. Αλλά και μια προσπάθεια να πείσουν πως είναι μια οικογένεια σαν όλες τις άλλες. Ακόμα και η ύπαρξη κοτόπουλων στις σελίδες του «Bench» παραπέμπει στην ξενάγηση στο κοτέτσι του σπιτιού τους που έκαναν για την Οπρα, στη διάσημη πλέον συνέντευξή τους.

Η σύνδεση αυτή γίνεται πιο έντονη στα σκίτσα του Ρόμπινσον, απ’ όπου δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπει ο Χάρι, με τα κόκκινά του μαλλιά και τη γενειάδα και κάποια στιγμή με τη στρατιωτική του στολή. Η ιστορία του βιβλίου ολοκληρώνεται με τον πρίγκιπα να είναι καθισμένος στο παγκάκι ταΐζοντας με τον Αρτσι τα κοτόπουλα, ενώ κάνει την εμφάνισή της και η Μέγκαν στο κάδρο έχοντας στην αγκαλιά της τη νεογέννητη κόρη τους Λίλιμπετ.

Οι δε πατεράδες και γιοι; Αυτοί είναι διαφορετικών καταβολών κάθε φορά σε χαλαρές στιγμές τους. Για παράδειγμα, σε κάποια σκηνή οι δυο τους αγκαλιάζονται έπειτα από μια δύσκολη μέρα, ενώ σε άλλη παίζουν φορώντας φούστες μπαλέτου. Μαζί τους, αλλάζουν κάθε φορά και τα παγκάκια που κάθονται ώστε σίγουρα κάποιο να θυμίζει ένα παγκάκι της γειτονιάς του αναγνώστη. Πάνω τους, μάλιστα, είναι χαραγμένα και τα αρχικά Χ+Α, από τα ονόματα του Χάρι και του Αρτσι. Αλλωστε, στην αφιέρωση που έχει γράψει η συγγραφέας στη δεύτερη σελίδα είναι ξεκάθαρη η απεύθυνση «για τον άνδρα και το αγόρι που κάνουν την καρδιά μου να χτυπάει δυνατά».

Και ο Κάρολος

Η Μέγκαν Μαρκλ, ωστόσο, δεν είναι το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας που κυκλοφόρησε παιδικό βιβλίο. Το 1980, ο πεθερός της πρίγκιπας Κάρολος δημοσίευσε το βιβλίο «Ο γέρος του Λόχναγκαρ», το οποίο διηγείται την ιστορία ενός μεγάλου σε ηλικία άνδρα που ζει σε μια σπηλιά στα βράχια που περικλείουν το κτήμα στο Μπάλμοραλ της Σκωτίας, όπου η βασίλισσα περνάει τις καλοκαιρινές της διακοπές. Τα έσοδα από τις πωλήσεις πήγαν στο φιλανθρωπικό ίδρυμα που διατηρεί ο ίδιος. Πετυχημένη συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας θεωρείται και η Σάρα Φέργκιουσον, πρώην σύζυγος του πρίγκιπα Ανδρέα. Εξέδωσε μια σειρά βιβλίων με πρωταγωνιστή τον Μπάτζι, το μικρό ελικοπτεράκι, η οποία αργότερα έγινε και τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων.