Ένα εικοσιτετράωρο απομένει μέχρι τη μεγάλη μονομαχία του Roland Garros, που για πρώτη φορά θα έχει ελληνικό ενδιαφέρον.

Ο 23χρονος Στέφανος Τσιτσιπάς, η ανερχόμενη δύναμη του παγκόσμιου τένις θα τεθεί αντιμέτωπος με έναν από τους εν ενεργεία θρύλους του αθλήματος, τον Σέρβο πολυνίκη Νόβακ Τζόκοβιτς με στόχο το πολυπόθητο έπαθλο.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς επικράτησε σε συγκλονιστικό ματς του Ράφα Ναδάλ με 3-1 σετ (3-6, 6-3, 7-6, 6-2) στον δεύτερο ημιτελικό, λίγες ώρες μετά τη μεγάλη πρόκριση του Στέφανου στον πρώτο ημιτελικό του τουρνουά.

Ποιος είναι ο νούμερο 1 τενίστας στον κόσμο

Ο άνθρωπος που κατέχει την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη του τένις, ο κάτοχος 18 τίτλων γκραν σλαμ γεννήθηκε στο Βελιγράδι της τότε Γιουγκοσλαβίας στις 22 Μαΐου του 1987. Ξεκίνησε να παίζει τένις σε ηλικία 4 ετών και στα 12 του γράφτηκε στην Ακαδημία του Πίλιτς, στο Μόναχο, όπου ανακάλυψαν το ταλέντο του.

Έφτασε στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης όταν, έπειτα από ένα εκπληκτικό σερί 42 νικών το 2011, κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο στο Wimbledon. Το 2008 κατέκτησε το πρώτο γκραν σλαμ της καριέρας του, το Αυστραλιανό όπεν και έγινε ο πρώτος Σέρβος που κατάφερε κάτι τέτοιο.

Την επιτυχία αυτή επανέλαβε το 2011, το 2012, το 2013, το 2015 το 2016 το 2019 και το 2020 καθώς και το 2021 .Έγινε ο πρώτος και μοναδικός μέχρι στιγμής παίκτης στην ιστορία με τρεις συνεχόμενες κατακτήσεις του αυστραλιανού Όπεν.

Είναι, επίσης, ο μοναδικός παίκτης που έχει καταφέρει να κερδίσει και τους εννέα τίτλους του ATP World Tour Masters 1000. Κατέκτησε επίσης, το US Open το 2011, πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του ως νούμερο 1 στο ταμπλό ενός γκραν σλαμ και το 2014 τον τίτλο στο Ουίμπλεντον

Κέρδισε επίσης χάλκινο μετάλλιο για τη χώρα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, το 2008 και το Ντέιβις Καπ για λογαριασμό της Σερβίας, το 2010. Συνολικά, έχει κερδίσει 78 τίτλους στο απλό και 1 στο διπλό.

Το 2012 συμπεριελήφθη στη λίστα που εξέδωσε το περιοδικό Time για τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως».

Εκτός από τη μητρική του γλώσσα μιλάει  γερμανικά, ιταλικά και αγγλικά. Οι γονείς του διατηρούν τρία εστιατόρια το ένα από τα οποία έχιε πάρει το μικρό του όνομα, Νόβακ.

Ο Τζόκοβιτς ζει με τη σύζυγό του στο Μόντε Κάρλο. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως διατηρεί φιλικές σχέσεις με συναδέλφους του, ενώ θεωρείται μεγάλο πειραχτήρι με ταλέντο στις μιμήσεις. Λέγεται πως μιμείται με επιτυχία τον Ραφαέλ Ναδάλ, τον Ρότζερ Φέντερερ, τη Μαρία Σαράποβα και τον Άντυ Ρόντικ.

Μελανό σημείο στην περίπτωση Τζόκοβιτς είναι η ροπή του προς τη συνωμοσιολογία. Ο ίδιος έχει προσπαθήσει να πει διάφορα… ψεκασμένα για ητν πανδημία του κοροναϊού ενώ έχει δηλώσει αντίθετος στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Ο «Νόλε» όπως τον αποκαλούν τα εκατομμύρια των θαυμαστών του τον περσινό Ιούνιο διοργάνωσε τουρνουά τένις στο Ζαντάρ της Κροατίας, στο περιθώριο του οποίου έλαβαν χώρα όλα όσα απαγορεύονται εν καιρώ πανδημίας από αρχαιοτάτων χρόνων, δηλαδή αγκαλιές, φιλιά, χοροί, πάρτι.

Αποτέλεσμα… τέσσερις συναθλητές του, μέλη των προπονητικών ομάδων αλλά και ο ίδιος βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό. Θετική βρέθηκε και η σύζυγος του Τζόκοβιτς που λίγο καιρό πριν είχε αναρτήσει στον λογαριασμό της στο Instagram ένα βίντεο όπου κάποιος μιλάει για τον κοροναϊό, απορρίπτει τη θεωρία ότι είναι ιός και ισχυρίζεται ότι για όλα όσα συμβαίνουν ευθύνεται το… δίκτυο 5G.

Στέφανος Τσιτσιπάς: Η ζωή και η διαδρομή της ανερχόμενης δύναμης του παγκόσμιου τένις

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου 1998. Είναι γιος του Αποστόλη Τσιτσιπά και της ρωσίδας Τζούλιας Σαλνίκοβα. Το μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά, αφού και οι δύο γονείς του είναι επαγγελματίες τενίστες.

Μάλιστα, η μητέρα του ήταν νούμερο ένα στην κατηγορία των νεανίδων, εντός των κορυφαίων 200 παγκοσμίως και εκπροσώπησε την Σοβιετική Ένωση στο Φεντ Καπ. Ωστόσο, λόγω των περιορισμών μετακίνησης που επέβαλε το κουμμουνιστικό καθεστώς στους πολίτες του δεν κατάφερε να προχωρήσει στην καριέρα της σύμφωνα με τις δυνατότητές της.

Ο πατέρας του, με καταγωγή από την Καρδίτσα, εργάζονταν ως προπονητής τένις στο ξενοδοχείο Αστήρ Παλάς στη Βουλιαγμένη όταν γεννήθηκε και γνωρίστηκε με τη μητέρα του σε τουρνουά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τένις στην Αθήνα όπου αυτή ήταν παίκτρια και αυτός διαιτητής. Ο Στέφανος έχει τρία αδέλφια, τον Πέτρο, τον Παύλο και την Ελισάβετ, όλοι τους παίκτες του τένις.

Γνώρισε το τένις 4 ετών, το ερωτεύτηκε στα 9 του

Με το τένις ο Στέφανος ήρθε σε επαφή στην ηλικία των 4 ετών. Ωστόσο, όπως ο ίδιος έχει εξομολογηθεί σε συνέντευξή του μέχρι περίπου τα 9 του χρόνια, που κέρδισε το πρώτο του τουρνουά Παίδων στη Νορμανδία, το τένις δεν τον συγκινούσε πολύ ως άθλημα, αφού προτιμούσε το ποδόσφαιρο.

Ο Τσιτσιπάς άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα στο Σύλλογο Τένις της Γλυφάδας στην Αττική όταν ήταν έξι ετών, και από τότε έχει συνεχίσει εδώ και καιρό να προπονείται εκεί. Ο κύριος προπονητής ήταν ο πατέρας του, ο οποίος σπούδασε προπόνηση τένις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να βοηθήσει τα παιδιά του.

Το 2015, ο Τσιτσιπάς άρχισε να προπονείται στην ακαδημία Πάτρικ Μουράτογλου, χωρίζοντας τον χρόνο του ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα εκείνη τη περίοδο. Το κόστος των ταξιδιών ήταν πολύ μεγάλο, δεν υπήρχε στήριξη από την ομοσπονδία αντισφαίρισης ή άλλο φορέα και τον στήριζε οικονομικά η αδερφή της μητέρας του την οποία άλλωστε έχει δηλώσει πως ευγνωμονεί.

Η πορεία προς την κορυφή

Η χρονιά – ορόσημο για την αλματώδη ανέλιξη του Στέφανου ήταν το 2018, όταν ξεκινώντας από το Νο. 91 της παγκόσμιας κατάταξης, εκτοξεύτηκε στο 16 της κατάταξης κατακτώντας τον πρώτο τίτλο του σε τουρνουά ATP 250 νικώντας τον Έρνεστς Γκούλμπις στον τελικό του Stockholm Open.

Το 2019 πέτυχε συνολικά τέσσερις νίκες επί του «Big 3» (Ναδάλ, Τζόκοβιτς και Φέντερερ), αφού μετά τη νίκη επί του μεγάλου ινδάλματός του, Ρότζερ Φέντερερ στην Αυστραλία, επικράτησε του Ναδάλ στη Μαδρίτη και του Τζόκοβιτς στη Σανγκάη, πριν κλείσει τη χρονιά με ακόμη μία επιτυχία επί του Φέντερερ (ο οποίος υπήρξε ανέκαθεν ίνδαλμά του) στον ημιτελικό των ATP Finals, το οποίος κατέκτησε εν συνεχεία κόντρα στον Ντομινίκ Τιμ, σε έναν από τους σημαντικότερους τίτλους της καριέρας του.

Ο Τσιτσιπάς έχει κατακτήσει έως σήμερα 7 τίτλους. Το 2019 ήταν η καλύτερη χρονιά στην έως σήμερα καριέρα του αφού κατέκτησε 3 τίτλους σε Μασσαλία, Εστορίλ και φυσικά στο ATP Finals. Το 2020 κέρδισε ξανά το Open 13 της Μασσαλίας και το 2021 έχει ήδη τίτλο στο Μόντε Κάρλο, το πρώτο 1000άρι Masters της καριέρας του, και στη Λιόν.

Στο οικονομικό πεδίο, ο Στέφανος έχει καταφέρει χάρη στο πλούσιο ταλέντο και την εργατικότητά του, και μόνο, να κερδίσει το εντυπωσιακό ποσό των 13.843.100 δολαρίων.

Πού μπορεί να φτάσει ο Στέφανος στην παγκόσμια κατάταξη

Η νίκη του Στέφανου Τσιτσιπά επί του Αλεξάντερ Ζβέρεφ σημαίνει ότι την προσεχή Δευτέρα θα είναι στο Νο4 της παγκόσμιας κατάταξης. Θα έχει δηλαδή κερδίσει μια θέση -ήταν στο Νο5- ανεξάρτητα από την έκβαση του μεγάλου τελικού του Roland Garros.

Στον τελικό υπάρχει και το σενάριο που του επιτρέπει να ανέβει και μια ακόμα θέση, να βρεθεί δηλαδή στο Νο3. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει αντίπαλός του στον τελικό να είναι ο Ράφα Ναδάλ, δηλαδή να επικρατήσει στον ημιτελικό του Νόβακ Τζόκοβιτς. Δεν αρκεί αυτό φυσικά, πρέπει ο Στέφανος Τσιτσιπάς να τον νικήσει και να κατακτήσει το τουρνουά.