Τουρκικό δικαστήριο ζήτησε από την Ιντερπόλ να εκδώσει κόκκινη ειδοποίηση για τη σύλληψη του εξόριστου δημοσιογράφου Can Dündar, κατηγορώντας τον ότι γνωρίζει και βοηθά ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ahvalnews.com, ζητήθηκε από τον Dündar να παραδοθεί σε δικαστήριο ή κάποια υπηρεσία επιβολής του νόμου στην Τουρκία εντός 15 ημερών.

Ο Dündar, πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας Cumhuriyet που ζει στη Γερμανία, αντιμετωπίζει πιθανή ισόβια κάθειρξη σε μια δίκη που ξεκίνησε στις 28 Απριλίου σχετικά με τις διαδηλώσεις στο Πάρκο του Γκεζί, το 2013.

Τον Δεκέμβριο, τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τον Dündar ερήμην σε 27 χρόνια φυλάκισης για εγκλήματα τρομοκρατίας και κατασκοπείας.

Η «κόκκινη ειδοποίηση» είναι στην ουσία ένα αίτημα προς τις υπηρεσίες επιβολής του σε όλο τον κόσμο για τον εντοπισμό και τη σύλληψη προσωρινά ενός ατόμου εν αναμονή έκδοσης, παράδοσης ή παρόμοιας νομικής δράσης.

Οι κόκκινες ειδοποιήσεις δημοσιεύονται από την Ιντερπόλ κατόπιν αιτήματος μιας χώρας – μέλους και πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες της Ιντερπόλ. Η κόκκινη ειδοποίηση δεν είναι διεθνές ένταλμα σύλληψης.