Ψυχραιμία και ετοιμότητα επικρατεί στην Αθήνα, ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Ελλάδα που ξεκινά με ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξάλλου, έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ενόψει της επίσκεψης του κ. Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας ότι μοναδικός τρόπος προσέγγισης με την Τουρκία είναι ο τερματισμός των προκλήσεων, των παράνομων κινήσεων και της επιθετικής ρητορικής.

Και αν η Αθήνα κρατάει χαμηλούς τόνους, μετά το… χουνέρι του Νίκου Δένδια, στην Άγκυρα το κλίμα είναι «πολεμικό» με τουρκικό πλοίο να ξεκινά έρευνες στο Αιγαίο από τις 31 Μαΐου και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να αποκαλύπτουν την «πύρινη» ατζέντα που θα θέσει ο Τσαβούσογλου, η οποία περιλαμβάνει φυσικά θέματα τουρκικής μειονότητας, προσφυγικού και… τρομοκρατίας.

«Πονοκέφαλος» η ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη – Μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. για αποφυγή προβοκάτσιας

Ο Τσαβούσογλου θα φτάσει στην Αλεξανδρούπολη αεροπορικώς το πρωί της Κυριακής και θα μεταβεί στην Κομοτηνή, όπου και θα συναντήσει στελέχη της μουσουλμανικής μειονότητας στο Τουρκικό Προξενείο. Η Αθήνα θα έχει στραμμένο το βλέμμα στη Θράκη και στο στίγμα που θα επιλέξει να δώσει ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψή του αυτή.

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό για την επίσκεψη αυτή, ενώ ήδη αναπτύσσεται ένα σχέδιο ασφαλείας, με βασικό στόχο να αποτραπεί οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να καταλήξει σε προβοκατόρικη ενέργεια.

Μάλιστα σύμφωνα με το OPEN, κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας από τη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει στην περιοχή ενώ στη Θράκη βρίσκεται και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για να παρακολουθεί κάθε ύποπτη κίνηση.

Από την Πέμπτη έχει ξεκινήσει από τις Αρχές μία έρευνα στο Διαδίκτυο για να εντοπίσουν οι αστυνομικοί εάν υπάρχουν ύποπτα καλέσματα από ακραίος ακτιβιστές που θα ήθελαν να δημιουργήσουν οποιοδήποτε πρόβλημα στην περιοχή.

Παράλληλα το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για την αποτροπή προβοκάτσιας περιλαμβάνει και την μεταφορά αστυνομικών δυνάμεων από άλλες περιοχές στη Θράκη για να ενισχυθούν οι τοπικές αστυνομικές μονάδες. Κυρίως αστυνομικοί θα μεταφερθούν από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ, τα μέτρα ασφαλείας θα τεθούν σε εφαρμογή από το πρωί του Σαββάτου.

Πομάκοι Ξάνθης: Μας προσβάλλει ο Τσαβούσογλου με το «τουρκική μειονότητα»

Ο κ. Τσαβούσογλου δεν θα προλάβει να επισκεφτεί ούτε την Ξάνθη ούτε τα Πομακοχώρια, όπου φαίνεται πάντως ότι δεν είναι επιθυμητός από όλους.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξανθης, Εμινέ Μπουρουτζή, δήλωσε αντίθετη με το αφήγημα της Τουρκίας περί τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.

«Τι θα λεμε τα αυτονόητα; Άλλο η θρησκεία, άλλο αυτό που προσπαθούν να μας αποκαλούν. Όταν λένε για «τουρκική μειονότητα μας προσβάλλουν. Αυτό δεν υπάρχει».

Όσον αφορά την επίσκεψη στη Θράκη, η κυρία Μπουρουτζή, δήλωσε: «Είμαστε μία ελεύθερη χώρα. Ας πάει όπου θέλει».

«Δε θα έπρεπε να τον αφήσει η Ελλάδα να επισκεφτεί τη Θράκη»

Αντίθετος με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιτρέψει στον Τούρκο ΥΠΕΞ να επισκεφτεί την Θράκη είναι ο Γιώργος Φίλης, διδάκτωρ Γεωπολιτικής καθηγητής Γεωστρατηγικής στην σχολή Εθνικής Άμυνας, σημειώνοντας ότι δεν είναι μια ιδιωτική επίσκεψη από την στιγμή που θα τον ακολουθεί πλήθος ΜΜΕ

«Είναι δικαιολογία. Η Ελλάδα δε θα έπρεπε να άφηνε έναν τέτοιον άνθρωπο να πάει να κάνει αυτό που θέλει στην Θράκη».

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, το μόνο που θα πετύχουμε είναι «να βοηθήσουμε τον Ερντογάν στην εσωτερική του συγκυρία», ενώ επισήμανε πως η επίσκεψη αυτή θα ρίξει και άλλο «λάδι στη φωτιά».

Στόχος του Τσαβούσογλου, θα είναι αφενός «να πάρει τη ρεβάνς» για τη συνάντηση με τον Δένδια στην Άγκυρα, ενώ δεν είναι τυχαίος ο χρόνος της επίσκεψης, 10 ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η ατζέντα Τσαβούσογλου

Μετά την Κομοτηνή, ο Τσαβούσογλου θα μεταβεί στην Αθήνα. Στις 8 το βράδυ θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και με θέα την Ακρόπολη.

Το πρωί της Δευτέρας θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν οι επίσημες επαφές με τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών και θα γίνουν κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο χωρίς ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναμένεται να θέσει θέματα που αφορούν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, το προσφυγικό, καθώς και των «Γκιουλενιστών» που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες και μετ’ επιτάσεως ζητεί την έκδοσή τους και το λεγόμενο μειονοτικό. Χαμηλά στην ατζέντα θα βρίσκεται το Κυπριακό καθώς η διάσταση απόψεων είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah, αυτά είναι τα 7 «καυτά» ζητήματα που θα θέσει ο Μεβλού Τσαβούσογλου:

  1. ΑΟΖ σε διαφιλονικούμενες περιοχές στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο
  2. Υφαλοκρηπίδα
  3. Αποτελέσματα συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη
  4. Υποστήριξη Ελλάδας σε τρομοκρατικές οργανώσεις
  5. Άσχημες πρακτικές της Ελλάδας κατά των μεταναστών και επαναπροωθήσεις
  6.  Ζητήματα της «τουρκικής» μειονότητας στη δυτική Θράκη
  7. Η πρόταση της Τουρκίας για διεθνή διάσκεψη για την ανατ. Μεσόγειο

Η στάση της Αθήνας

Λίγες ώρες πριν από την άφιξη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τους όρους για την ύπαρξη ενός εποικοδομητικού διάλογου με την Άγκυρα, αναδεικνύοντας ως προϋπόθεση τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων και πάντα με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο.

«Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα την οποία επιζητούμε και επιθυμούμε είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική για να το πω διαφορετικά μόνο τα δικά της συνετά δείγματα είναι εκείνα που θα επιταχύνουν και τα ευρωπαϊκά βήματα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στην ανάγκη βελτίωσης των ευρωτουρκικών σχέσεων, οι οποίες θα συνεχίσουν να καθορίζονται από τις ευρωπαϊκές αξίες, αναφέρθηκε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Υψηλόβαθμό στέλεχος του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών είπε στον ΣΚΑΪ ότι θα παρακολουθούν από το πρωί την εξέλιξη της επίσκεψης Τσαβούσογλου στη Θράκη με ψυχραιμία και ετοιμότητα.

«Αν ειπωθεί κάτι που πρέπει να απαντηθεί, θα απαντηθεί», ανέφερε η ίδια πηγή και θύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα θέτει ζητήματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση νησιών ή η μουσουλμανική μειονότητα. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει απαντήσεις για όλα τα ζητήματα και θα επιλέξει εάν θα πρέπει να ανεβάσει τους τόνους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είναι πάντως έτοιμος να θέσει επί τάπητος,  εκτός από το ζήτημα της υφαλοκρηπίδα και της ΑΟΖ, το Κυπριακό, τις τουρκικές υπερπτήσεις και παραβιάσεις, τα ζητήματα που αφορούν στους Ρωμιούς της Πόλης, το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Στρώνεται ο δρόμος για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Οι επαφές Τσαβούσογλου στην Αθήνα έχουν σημασία και ενόψει συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στο ΝΑΤΟ, κάτι που επιδιώκει εξάλλου η ελληνική πλευρά.

Παρομοίως, και η φιλοκυβερνητική Sabah εκτιμά ότι η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα αποτελεί «προάγγελο» της συνάντησης των ηγετών των δύο χωρών.

Συνεχίζει το… βιολί των προκλήσεων η Τουρκία

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή Ερντογάν να ψάλλει στίχους από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία δεν βοηθά το κλίμα.

Με αφορμή την αυριανή 568η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και μετά τα εγκαίνια του τεμένους στην πλατεία Ταξίμ, ο Ερντογάν… διάβασε σε μαθητές ισλαμικών σχολείων στίχους από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία.

Πάντως, μεγάλο μέρος των Τούρκων πολιτών και των μουσουλμάνων της Ελλάδας βλέπουν το νέο τζαμί στο κέντρο της πλατείας Ταξίμ, τον νεο-οθωμανισμό και την εμμονή του Ερντογάν με το μειονοτικό ως συμβολική ταφόπλακα στο κοσμικό κράτος.

Εξάλλου, την ημέρα που ο Τσαβούσογλου θα πατάει σε ελληνικό έδαφος, η Τουρκία επέλεξε να δεσμεύσει θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου, Σάμου και Ικαρίας για να πραγματοποιήσει έρευνες με το πλοίο «Tubitak Marmara».

Το ερευνητικό πλοίο θα βρίσκεται στην περιοχή αυτή από τις 31 Μαΐου έως και τις 10 Ιουνίου.