Επιτακτικό αίτημα πολιτών και επιχειρηματιών αποτελεί η επιστροφή της μουσικής σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια, ιδίως όσο προχωρά το καλοκαίρι, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει το προσεχές διάστημα κι άλλα μέτρα χαλάρωσης, πάντα εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

To στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη γερμανική «Bild», όπου επεσήμανε πως η μουσική θα επιστρέψει όταν αρχίζουν να έρχονται μαζικά τουρίστες στη χώρα μας, όχι όμως από αυτό το Σαββατοκύριακο.

Όπως είπε, η κατάσταση θα βελτιωθεί ενώ μαζί με τη μουσική θα επεκταθεί και το απαγορευτικό κυκλοφορίας, που σήμερα ξεκινά στις 00:30 και ολοκληρώνεται στις 05:00 το πρωί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο που θα βρισκόμαστε στο πικ της τουριστικής περιόδου, τα πράγματα θα θυμίζουν πολύ ένα φυσιολογικό καλοκαίρι.

«Κατά 90% θα είναι ένα κανονικό καλοκαίρι. Όπως βλέπετε, η χώρα είναι ανοιχτή, λειτουργεί κανονικά. Ναι τρώμε έξω και όχι μέσα, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό στην Ελλάδα. Και βέβαια, υπάρχει απεριόριστη πρόσβαση στις παραλίες μας. Στην ψυχαγωγία θα πρέπει να είμαστε λιγάκι πιο προσεκτικοί σε σχέση με τα συνηθισμένα, αλλά σε γενικές γραμμές θα είναι μια φανταστική εμπειρία» ανέφερε χαρακτηριστικά, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα σε Γερμανούς τουρίστες να επισκεφθούν τη χώρα μας.

Ήδη, η ελληνική κυβέρνηση εισηγείται προς την επιτροπή των λοιμωξιολόγων την περαιτέρω άρση των περιορισμών του lockdown, με «αιχμή του δόρατος» την απαγόρευση κυκλοφορίας, τη μουσική στα μπαρ και την εστίαση αλλά και τον αριθμό των καλεσμένων σε εκδηλώσεις, όπως οι γάμοι και τα βαφτίσια.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του MEGA, η κυβέρνηση ζητά την παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, με την όποια τροποποίηση να αναμένεται πως θα ισχύσει πιθανότατα από 15 Ιουνίου και μετά.

Σχετικά δε με τη μουσική στα μαγαζιά, η επιτροπή δεν αποκλείεται να δώσει το «πράσινο φως» από την προσεχή Δευτέρα, κάτι που -αν συμβεί- θα ανακοινωθεί στην τακτική ενημέρωση το απόγευμα της Παρασκευής από τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Χαρδαλιά.

Πότε ανοίγουν τα μέσα τραπέζια σε καφέ, εστιατόρια, μπαρ

Την ίδια στιγμή, οι καταστηματάρχες αναμένουν με ανυπομονησία και το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων της εστίασης.

Ωστόσο, τόσο οι επιστήμονες όσο και οι κυβερνητικοί φορείς υπήρξαν κάθετοι ως προς την ημερομηνία που θα μπορούσαν να ανοίξουν οι εσωτερικοί χώροι.

Όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, οι εσωτερικοί χώροι εστιατορίων, καφέ και μπαρ θα ανοίξουν ξανά για τους πελάτες όταν φτάσει στο 50% το ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού της χώρας που έχει εμβολιαστεί.

Σημείωσε δε πως η επαναλειτουργία των εσωτερικών χώρων θα γίνει επίσης με κάλυψη του 70% της δυναμικότητας.

Σε παρόμοιο τόνο ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, που κλήθηκε να σχολιάσει τη πορεία των εμβολιασμών. Ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε πως έως το τέλος Μαΐου αναμένεται να έχουν γίνει 5,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

«Αναμένουμε μέσα στον Ιούνιο να εξελιχθεί η διαδικασία έτσι ώστε να ανοίξουν και κάποια άλλα πράγματα τα οποία έχουν ως συνθήκη το 50% του εμβολιασμού του ενηλίκου πληθυσμού. Για παράδειγμα, όταν θα φτάσουμε το 50% του ενήλικου πληθυσμού, θα ανοίξει η εστίαση στους εσωτερικούς χώρους με κάλυψη 70% της δυναμικότητάς τους, το ίδιο ισχύει και για κάποιες άλλες δραστηριότητες όπως τα λούνα παρκ κ.λπ.».