Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Σημείωσε ότι για πρώτη μέρα χθες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν περισσότερες από τα εξιτήρια, ενώ το προηγούμενο διάστημα συνέβαινε το αντίστροφο.

Παράλληλα, σχολιάζοντας την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα σε ορισμένες περιοχές, επισήμανε ότι αν το ιικό φορτίο σταθεροποιηθεί και δε συνεχίσει να αυξάνεται, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν συνεχίσει να αυξάνεται, προφανώς και θα δώσει κρούσματα. «Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Η πανδημία δεν είναι πίσω μας. Το όποιο άνοιγμα γίνεται, πρέπει να γίνεται με αυστηρότατη τήρηση των μέτρων, με πολλή μεγάλη προσοχή κι έχοντας συνεχώς στη σκέψη μας ότι το πρόβλημα είναι εδώ», δήλωσε χαρακτηριστικά, στον ΣΚΑΙ.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η βρετανική και δε φαίνεται να υπάρχει κάποια άλλη που να μπορέσει να την εκτοπίσει, προσθέτοντας ότι εάν έρθει η ινδική μετάλλαξη στη χώρα μας, που κινείται ταχύτερα, τότε θα έχουμε πρόβλημα.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό της ΕΜΑΚ, ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι από την αρχή έπρεπε το εμβόλιο κατά του κοροναϊού να είναι υποχρεωτικό.

«Όλη η Ευρώπη θα έπρεπε να είναι πιο αποφασιστική στο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού ευθύς εξαρχής. Η υποχρεωτικότητα δεν είναι κάτι καινοφανές. Οι εργαζόμενοι στις κουζίνες των εστιατορίων εδώ και χρόνια έχουν την υποχρέωση να είναι εμβολιασμένοι για ηπατίτιδα. Τα παιδιά στα σχολεία εδώ και χρόνια είναι υποχρεωμένα να είναι εμβολιασμένα για όλες τις παιδικές ασθένειες. Στην προκειμένη περίπτωση, από την αρχή υπάρχει μια διστακτικότητα. Έπρεπε από την αρχή ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό να είναι υποχρεωτικός», ανέφερε.

Πρόσθεσε δε ότι η απόφαση της ΕΜΑΚ για υποχρεωτικό εμβολιασμό έχει μια σαφέστατη λογική, αλλά εδώ και πολύ καιρό είμαστε σε μια διχογνωμία στο προς τα πού να προχωρήσουμε. «Τους εμβολιασμούς τους αντιμετωπίζουμε με μια διστακτικότητα, περνάμε μια πανδημία και μια παγκόσμια αναστάτωση μέσα από fake news, τα οποία ανεξέλεγκτα διασπείρονται περισσότερο από τις σοβαρές πληροφορίες. Από την αρχή υπάρχει αμφισβήτηση των πάντων. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ακόμα και ότι δεν υπάρχει ιός. Επιπλέον, τα εμβόλια σε όλο τον πλανήτη έχουν ένα πρόβλημα το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς έχουν πέσει θύματα της επιτυχίας τους. Οι άνθρωποι πίστεψαν και διακίνησαν την ανευθυνότητα ότι τα εμβόλια δεν έχουν χρησιμότητα και δημιουργούν προβλήματα», κατέληξε.

Tεράστια αύξηση του ιικού φορτίου σε Χανιά και Ηράκλειο – Τι έδειξαν τα στοιχεία από τα λύματα σε 11 περιοχές

Μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα παρατηρήθηκε στα Χανιά και το Ηράκλειο την εβδομάδα 10 έως 16 Μαΐου 2021. Το γεγονός αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς πρόκειται για δύο περιοχές που υποδέχονται πολλούς τουρίστες.

Την εβδομάδα 10-16 Μαΐου 2021, παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 3-9 Μαΐου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των έξι από τις έντεκα (6/11) περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Kαθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (-80%) και στο Βόλο (-56%), ενώ οριακά πτωτικές παρουσιάστηκαν οι μεταβολές στο Ρέθυμνο (-26%) καθώς και στη Λάρισα (-10%) και στην Ξάνθη (-10%). Σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο στην Περιφέρεια Αττικής, παρουσιάζοντας μη σημαντική μεταβολή (-3%).

Τέσσερις από τις έντεκα (4/11) περιοχές του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ παρουσίασαν καθαρά αυξητικές τάσεις, οι οποίες κυμάνθηκαν από +198% στα Χανιά έως +36% στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, στον Άγιο Νικόλαο το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα δεν ήταν ανιχνεύσιμο.

Παρακάτω δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της εβδομάδας 10-16/5/21, ανά περιοχή:

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, στην Περιφέρεια Αττικής καταγράφηκε στατιστικά μη σημαντική μείωση (-3%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων, εμφανίζοντας μια τάση σταθεροποίησης του μέσου ιικού φορτίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/21. Το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε αύξηση (+36%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/21. Η τιμή αυτή αντανακλά τη σχετικά μεγάλη αύξηση στο ιικο φορτίο που παρατηρήθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία όμως στη συνέχεια αποκλιμακώθηκε μερικώς κατά το Σαββατοκύριακο.

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, παρατηρήθηκε οριακή μείωση (-10% ) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της Λάρισας, σε σχέση με την εβδομάδα 3-9/5/21.

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/2021 , παρατηρήθηκε σημαντική μείωση (-56%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων του Βόλου, σε σχέση με την εβδομάδα 3-9/5/21.

Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, παρατηρήθηκε αύξηση (+94%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης του Ηρακλείου, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/21.

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, παρατηρήθηκε ιδιαίτερα σημαντική αύξηση (+198%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης των Χανίων, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/2021.

Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, συνεχίσθηκε η μείωση (-26%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης του Ρεθύμνου, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/21.

Άγιος Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, δεν ανιχνεύθηκε ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης του Αγίου Νικολάου.

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση (-80%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της Πάτρας, σχετικά με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/21.

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21 , παρατηρήθηκε οριακή μείωση (-10%) του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Ξάνθης, σε σχέση με την εβδομάδα 3-9/5/21 .

Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Αλεξανδρούπολης παρουσίασε αύξηση (+45%), σε σχέση με την εβδομάδα 3-9/5/21