«Να μπει η Τουρκία στην Ιερουσαλήμ έως ότου εκεί που φτάνει η δύναμη της» ζήτησε ο ηγέτης του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και κυβερνητικός εταίρος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια μια ακόμα από τις γνωστές του παραληρηματικές ομιλίες σε στελέχη του κόμματός του.

Ακολουθώντας πλήρως τη «γραμμή» Ερντογάν, ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων, δήλωσε πως εφόσον ζητηθεί η Τουρκία θα σπεύσει προς βοήθεια των Παλαιστινίων, αφού «κάθε σπιθαμή της Ιερουσαλήμ έχει δικά μας ίχνη και μνημεία. Η Ιερουσαλήμ μας γνωρίζει και εμείς τη γνωρίζουμε».

Ακόμα, ο ίδιος ζήτησε να δοθεί «ειδικό καθεστώς» στην Ιερουσαλήμ, που θα αποφασίσουν οι εκπρόσωποι των τριών θρησκειών, καθώς και αναγνώριση δύο ισότιμων κρατών στην περιοχή.

Παράλληλα, έστρεψε τα πυρά του και κατά των ΗΠΑ, απειλώντας μ’ αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και εκδίωξη των αμερικανικών βάσεων από τη χώρα, εάν η Ουάσιγκτον συνεχίσει να στηρίζει το Ισραήλ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μπαχτσελί έχουν ως εξής :

«Πρώτον το Ισραήλ πρέπει αμέσως να σταματήσει αυτές τις βάναυσες επιθέσεις, αν αποσυρθεί από τα εδάφη που έχει καταλάβει και να εγκαθιδρυθεί ένα καθεστώς εκεχειρίας.

 Στην Ιερουσαλήμ πρέπει να δοθεί ένα ειδικό καθεστώς , το πολιτικό περιεχόμενο του οποίου θα καθοριστεί ταυτόχρονα και με τη συμφωνία από τα μέλη των εκπροσώπων των τριών θρησκειών.

Τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να κινητοποιηθούν για τη σύσταση στην περιοχή ενός δικαίου συστήματος δύο ισότιμων κρατών.

Το τουρκικό έθνος που γνωρίζει το πνεύμα και την υφή της Ιερουσαλήμ, πόλης των πολιτισμών, πρέπει να παρέμβει για μία νέα επιτήρηση.

Αν υπάρξει έκκληση να πάμε εμείς, να τρέξουμε να εμφανιστούμε σαν από μηχανής θεός, να μπούμε ως όπου αρκεί η δύναμή μας. Κάθε σπιθαμή της Ιερουσαλήμ έχει δικά μας ίχνη και μνημεία. Η Ιερουσαλήμ μας γνωρίζει και εμείς τη γνωρίζουμε.

Αν οι ΗΠΑ προβάλλουν εμπόδιο σ’ αυτό, ν΄ ανοίξουμε αμέσως το θέμα της ιδιότητας μας ως μέλους του ΝΑΤΟ.. Να εκκενώσουμε αμέσως το Κιουρετζικ και το Ιντσιρλίκ και να φύγουν